Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα-Υπερπτήσεις και παρενόχληση ψαράδων στην Χίο (video)

Από πρόκληση σε πρόκληση το πάει η Άγκυρα στο Αιγαίο, με τελευταίο “κατόρθωμα” της τουρκικής ακτοφυλακής, την παρενόχληση Ελλήνων ψαράδων και σκάφους της FRONTEX μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σημειώνοντας πως τα κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα είναι ανοιχτά.

Η κλιμακούμενη αύξηση της Τουρκικής προκλητικότητας αποτυπώνεται στον αέρα και την θάλασσας του Αιγαίου με υπερπτήσεις σε χαμηλό ύψος πάνω από Ελληνικά νησιά και παρενοχλήσεις Ελληνικών αλιευτικών εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων. Εξ’ άλλου, η Αθήνα προέβη σε διάβημα στην Άγκυρα για αυθαίρετες ενέργειες στην κοίτη του ποταμού Έβρου. Για “σκωτσέζικο ντους” από την Άγκυρα έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: “Καλό θα ήταν αυτή την περίοδο να επικεντρωθούμε στη προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας και όχι στην αύξηση της ένταση. Διατηρούμε και τα κανάλια επικοινωνίας ανοικτά. Δεν νομίζω ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι να αυξήσει κάθετα την ένταση αλλά φυσικά εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα”.

Τις τελευταίες Τουρκικές προκλήσεις σχολίασε στην εκπομπή «Δέκα» της ΕΡΤ ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης, λέγοντας: “Έχω την εντύπωση ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας θα συνεχιστεί. Ο Ερντογάν έχει την αίσθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να τον αποτρέψει από την παράνομη συμπεριφορά του”.

“Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει θερμό επεισόδιο όσο παίρνει αυτό που θέλει. Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε την Τουρκία να πετά πάνω από μεγάλα νησιά”, σχολίασε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, Σύμβουλος Εθν. Ασφαλείας Π/Θ, επισημαίνει πως: “Η Τουρκία όσο δεν παίρνει ότι θέλει αυξάνει την προκλητικότητα”.

Στο μεταξύ, με οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, η Αθήνα προέβη σε διάβημα στην Άγκυρα για τις σημειωθείσες Τουρκικές αυθαιρεσίες στην κοίτη του Έβρου λόγω υποχώρησης της στάθμης, και της αποκάλυψης νησίδων. Κριτική άσκησε η Αντιπολίτευση.

“Οι Τούρκοι πήραν τμήμα ελληνικό στον Έβρο και ειπώθηκε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε θερμό επεισόδιο για μερικά μέτρα”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, τομεάρχης εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε ότι: “Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής”.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Από την αρχή -παρά το γεγονός ότι στην υπόθεση του Έβρου, στις αρχές Μαρτίου, η Τουρκία κατάλαβε ότι έσκασε η «φούσκα» του εκβιασμού απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ότι δεν μπορεί δηλαδή να εκβιάζει με στρατιές απεγνωσμένων ανθρώπων, όπως είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες- είχαμε πει ότι ενδέχεται να μεταφέρει την ένταση στα νησιά μας. Αρα, είμαστε, από τότε, προετοιμασμένοι και παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις. Είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ελπίζουμε ότι έστω και τώρα η πλευρά της Τουρκίας θα καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχουμε πάντα σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας. Και ελπίζουμε πώς σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί. Δεν φοβόμαστε, προετοιμαζόμαστε. Από τον Μάρτιο και μετά έχουμε συνεχώς την προσοχή μας, όχι μόνο στα χερσαία σύνορά μας -όπου αποδείξαμε ότι μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης- αλλά και στα θαλάσσια και στα νησιά μας.

Είναι προς το καλό της Ευρώπης το γεγονός ότι έχει αντιληφθεί -και εξαιτίας των προκλήσεων της Τουρκίας προς τις δυνάμεις της Frontex, αυστριακές και γερμανικές- αυτό που λέμε πάντα στα διεθνή φόρα. Ότι είναι προκλητικές οι ενέργειες της Τουρκίας, καθώς παραβιάζουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας. Αυτό, το έχουν αντιληφθεί όλοι. Άρα, είναι προς όφελός μας το γεγονός ότι έχουμε αυτήν την κατανόηση από τους εταίρους και συμμάχους μας. Θέλουμε η Τουρκία να σταματήσει να συμπεριφέρεται προκλητικά”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε κοινή δήλωση των τομεαρχών Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα και Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο, αναφέρονται τα εξής: “Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει.

Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή.
Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση;
Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού;
Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα;

Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο”.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Ν. Παναγιωτόπουλος: Η ένταση αυξάνει τον κίνδυνο για ατύχημα – Δείχνουμε καλή διάθεση πρέπει να δείξουν και εκείνοι (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος