Διαπραγματεύσεις μέχρις εσχάτων αλλά με αισιοδοξία στη Γερμανία

Αν και επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας  μεγάλου συνασπισμού  οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) συνεχίζονται και σήμερα.

Ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία η οποία και θα παρουσιαστεί, όπως όλα δείχνουν, αύριο Τετάρτη, εάν οι εταίροι καταλήξουν τελικά, όπως μεταδίδει το πρώτο το δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «ARD».

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη για «επώδυνους συμβιβασμούς» για να αποσπάσει μία συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες, σήμερα, τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πολιτικό αδιέξοδο.

«Διαφωνίες παραμένουν σε ουσιαστικά θέματα και κάθε ένας από μας θα πρέπει να αποδεχθεί επώδυνους συμβιβασμούς», δήλωσε η συντηρητική καγκελάριος. Είμαι έτοιμη γι΄αυτό, εάν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι τελικά τα πλεονεκτήματα θα βρίσκονται επάνω από τα μειονεκτήματα», είπε τονίζοντας ότι πρόκειται για «το ύψιστο συμφέρον της χώρας».

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σούλτς ξεκαθάρισε  ότι« σήμερα είναι η ημέρα που θα αποφασισθεί» εάν τα δύο στρατόπεδα μπορούν να συμφωνήσουν, δήλωσε ο πρόεδρος του SPD.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστούν οπωσδήποτε νυχτερινές διαβουλεύσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων το έχουμε επεξεργαστεί εν τω μεταξύ», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Κάρστεν Σνάιντερ, πρώτος διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, στο πρωινό μαγκαζίνο του «ARD».

«Η βούληση να συμφωνήσουμε υπάρχει », δήλωσε ο Λαρς Κλίνγκμπάιλ, Γενικός Γραμματέας τους SPD, ενώ και η Γιούλια Κλέκνερ, η αντιπρόεδρος του CDU και ο Ντάνιελ Γκίντερ, ο επίσης χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, έκαναν ανάλογες δηλώσεις στο ίδιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Τις νότες αισιοδοξίας “χάλασε” ο πρωθυπουργός της Έσσης και στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φόλκερ Μπουφιέ, αφήνοντας ανοιχτό  το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμη και την τελευταία στιγμή.

“Δεν αποκλείω απολύτως τίποτα”, δήλωσε ο κ. Μπουφιέ προσερχόμενος σε έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι “το παλεύουν” και ότι μια συμφωνία είναι εφικτή. “Αν θα επιτευχθεί, δεν είναι βέβαιο”, πρόσθεσε και εξέφρασε κατανόηση για το γεγονός ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) πρέπει να εξασφαλίσει κάποια κέρδη προκειμένου να πείσει τα μέλη του. “Και τα δικά μας μέλη όμως περιμένουν να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας”, σημείωσε.

Εν τούτοις, και αν ακόμα οι τρεις δυνητικοί εταίροι καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία, υπάρχει ακόμα η στενωπός  της εσωκομματικής ψηφοφορίας των μελών του SPD, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως τρεις εβδομάδες και η έκβασή της είναι αβέβαιη.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, θέματα εσωτερικής πολιτικής παραμένουν ανοικτά, ο τομέας της υγείας και η αγορά εργασίας.

Οι σοσιαλδημοκράτες ζητούν περιορισμό των ανισοτήτων ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά ταμεία υγειονομικής ασφάλισης και μείωση των συμβάσεων απασχόλησης περιορισμένου χρόνου. Ως προς τα δύο αυτά θέματα, οι συντηρητικοί παραμένουν αμετακίνητοι.

Οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν επίσης για το ύψος των αμυντικών δαπανών, τη στιγμή που η Γερμανία ως μέλος του ΝΑΤΟ τελεί υπό την πίεση των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ για την αύξηση της συνεισφοράς του Βερολίνου στη συμμαχία. «Η Γερμανία πρέπει να μπορεί να δείξει ότι «είναι άξια εμπιστοσύνης σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε η κα Μέρκελ.

Από την πλευρά τους οι σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να επιτύχουν ορατές υποχωρήσεις του συντηρητικού στρατοπέδου, αρκετά εμφανείς προς τη βάση του SPD που θα κληθεί να εγκρίνει τελικά τη συμφωνία, αφού τα 440.000 μέλη του κόμματος θα έχουν τον τελευταίο λόγο σε εσωτερική ψηφοφορία που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του Μαρτίου.

Αν δεν συμφωνήσουν

Ελλείψει συμφωνίας, η Μέρκελ θα πρέπει να αποδεχθεί τον σχηματισμό μίας ασταθούς κυβέρνησης μειοψηφίας ή την διεξαγωγή νέων εκλογών, με κίνδυνο να δοθεί έδαφος για την αύξηση της εκλογικής δύναμης της γερμανικής ακροδεξιάς.

Σε περίπτωση επιτυχίας των διαπραγματεύσεων και τη συγκρότηση του μείζονος συνασπισμού, η τέταρτη θητεία της Μέρκελ προαναγγέλλεται περιπεπλεγμένη. Ηδη ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται ειρωνικά στον «συνασπισμό των χαμένων». Αναφορά με ισχυρά επιχειρήματα αφού και οι σοσιαλδημοκράτες  στις εκλογές του Σεπτεμβρίου  σημείωσαν  το χειρότερο μεταπολεμικό τους ρεκόρ (20%) και  συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία στις δημοσκοπήσεις

Πηγή: ARD, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος