Διαμαρτυρία για να παραμείνουν “Αμετακίνητα” τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου

Χιλιάδες Θεσσαλονικείς διαδήλωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την αντίθεσή τους στην απόσπαση των αρχαίων από το σταθμό του μετρό της οδού Βενιζέλου.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της εκτελεστικής γραμματείας της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής Κληρονομιάς, Φωκίωνα Δεληγιάννη, «το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως δεν είναι παράνομη η απόσπαση των αρχαίων αλλά δεν υποδεικνύει στους αρμόδιους ποια λύση να επιλέξουν. Είναι λοιπόν στο χέρι τους να επιλέξουν την ασφαλέστερη, οικονομικότερη και πλέον συμφέρουσα από κάθε άποψη λύση της κατά χώραν παραμονής των αρχαιοτήτων».

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ Αλέκος Γεωργόπουλος δήλωσε: «Aναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να βρίσκεις μια αρχαία πόλη και να θέλεις να την κόψεις κομματάκια να την τεμαχίσεις, να την πας κάπου να την ξαναγυρίσεις και να την ξανακολήσεις. Μας φαίνεται αδιανόητο». 

Οι διαδηλωτές φώναζαν τα συνθήματα  «Αμετακίνητοι – Αμετακίνητα» και «Όχι στην απόσπαση».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσουμπά έθεσε το θέμα του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου. «Ρωτήστε τον κ. Ταχιάο, τον κ. Καραμανλή και την κ.Μενδώνη, ποιο είναι το πραγματικό χρονοδιάγραμμα του σταθμού Βενιζέλου με την καταστροφική τους επιλογή; 44-48 μήνες. Το έχουμε πει με νούμερα το έχουμε καταγγείλει και δε βγαίνουν να μιλήσουν. Εγκληματούν εις βάρος των αρχαιοτήτων, εις βάρος των πολιτών της Θεσσαλονίκης και εις βάρος ενός σύγχρονου τεχνικού έργου

Μετά το πέρας των ομιλιών οι διαδηλωτές περικύκλωσαν συμβολικά τα εργοτάξια του μετρό στην οδό Βενιζέλου

Στο σταυροδρόμι με την Εγνατία και πάνω από την Decumanus Maximus τραγούδησαν το τραγούδι «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης»σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκη, με την υπόσχεση ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.

Έκκληση στον πρωθυπουργό, να μην προχωρήσει με την απομάκρυνση των αρχαίων από το μέτρο της Θεσσαλονίκης απευθύνει, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας. 

Στην ανάρτησή του αναφέρει:«Έστω την ύστατη στιγμή, καλώ τον κ. Μητσοτάκη να ακούσει τις εκκλήσεις των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως και της κοινωνίας των πολιτών και να σταματήσει το έγκλημα του τεμαχισμού και της απόσπασης του μοναδικού μνημειακού συνόλου στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, την καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης».

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Στην ανάρτησή του αναφέρει: «Αντί να απευθύνει εκκλήσεις – επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να ακούσει:

-Το Συμβούλιο της Επικρατείας, δηλαδή τον ανώτατο βαθμό της Δικαιοσύνης και τις αποφάσεις του.

-Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που είναι το μόνο αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο της χώρας μας για την προστασία των αρχαιοτήτων.

-Τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που εκφράζουν αυθεντικά τους πολίτες.

-Όχι τις ηγεσίες, αν δεν θέλει, αλλά τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Υποδομών και της Αττικό Μετρό.

-Επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς και την πλειονότητα των Θεσσαλονικιών.

Όλοι συμφωνούν ότι η λύση που ακολουθούμε είναι η μόνη που εγγυάται και Μετρό και αρχαία.

Αν υπήρχε άλλη λύση, προφανώς θα την είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως δεν το έκανε.

Εμείς δεν εγκαινιάζουμε μουσαμάδες, δεν τάζουμε ανέφικτα πράγματα, δεν λέμε ότι δήθεν υπάρχουν μαγικές λύσεις χωρίς εγκεκριμένες μελέτες, δεν λέμε ότι το Μετρό μπορεί να κυκλοφορήσει χωρίς να έχουμε καν φτιάξει τις ράγες, δεν αφήνουμε τον χρόνο να περνάει χωρίς να κάνουμε τίποτα…

Δουλεύουμε εντατικά και με σχέδιο. Τρέχουμε για να κερδίσουμε τον χρόνο που έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη οι προσφυγές και οι αντιπαραθέσεις. Αλήθεια, όλη αυτή η καθυστέρηση ποιον εξυπηρετεί; Πάντως σίγουρα όχι τους πολίτες…

Κύριε Τσίπρα, η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλο διχασμό. Δεν έχει άλλο χρόνο να χάσει. Αρκετά με την προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης που όλο βάζει εμπόδια σε ένα σπουδαίο έργο!».

Ρεπορτάζ: Σταύρος Πανούσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος