ΔΕΣΦΑ: Μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου το προηγούμενο 8μηνο

Ο ήπιος χειμώνας αλλά και ο φόβος των υψηλών τιμών φυσικού αερίου λόγω της ενεργειακής κρίσης οδήγησαν σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ.

  • Η Ελλάδα κατά το οκτάμηνο Αυγούστου 2022 – Μαρτίου 2023 ξεπέρασε τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% που είχε θέσει η ΕΕ.

Ειδικότερα, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 31,8%, συγκριτικά με το αντίστοιχο προηγούμενο οκτάμηνο και κατά 20,9% σε σχέση με τον μέσο όρο των αντίστοιχων οκταμήνων της προηγούμενης πενταετίας, ξεπερνώντας κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες τον στόχο.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου κατά το οκτάμηνο Αύγουστος 2022 – Μάρτιος 2023 ήταν 32,9 TWh έναντι 41,6 TWh που ήταν ο μέσος όρος 5ετίας. Η κατανάλωση αυτή ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων 8 ετών για την ίδια περίοδο.

Η μείωση αφορά όλα τα είδη της κατανάλωσης και συγκεκριμένα η βιομηχανία είναι στο -44,6% η ηλεκτροπαραγωγή στο -31,9% και τα δίκτυα διανομής δηλαδή οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις στο -28,2%.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης το 2021, το Μάρτιο του 2023 σημειώθηκε μικρή αύξηση +0,05 TWh στην κατανάλωση αερίου από τη βιομηχανία σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα με τη μείωση της κατανάλωσης η Ελλάδα μείωσε δραστικά και τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Έτσι για το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2022- Ιανουαρίου 2023, η Ελλάδα μείωσε τις εισαγωγές ρωσικού αερίου κατά 71,7% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ-27 ήταν -37%.

Ρεπορτάζ: Πηνελόπη Μητρούλια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος