Δανία: Έρευνα για την κατασκοπεία σε βάρος Ευρωπαίων ηγετών ζήτησε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Να διενεργηθεί έρευνα για το σκάνδαλο κατασκοπείας σε βάρος ηγετών συμμάχων από την NSA των ΗΠΑ με τη συνεργασία της FE, της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε συνέντευξη του στο δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας που αποκάλυψε και την υπόθεση ο Νορβηγός εκτίμησε πως η ιστορία αυτή έβαλε κάτω από πολύ δυσάρεστο φως τη Δανία, έκρινε πάντως ότι η εμπιστοσύνη στους κόλπους του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού παραμένει αλώβητη.

«Οι χώρες που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή είναι σύμμαχοι στο NATO», κατά συνέπεια «πρέπει να βάλουμε όλα τα γεγονότα στο τραπέζι», είναι ανάγκη «να μάθουμε τι πράγματι συνέβη», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Η δημόσια τηλεόραση της Δανίας αποκάλυψε την Κυριακή πως η National Security Agency παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τη χρήση του διαδικτύου που έκαναν κορυφαίοι ευρωπαίοι ηγέτες χρησιμοποιώντας το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Δανίας και λογισμικό φτιαγμένο από την FE.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απαίτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση στην Κοπεγχάγη για την υπόθεση.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντριξεν διαβεβαίωσε χθες ότι δεν γινόταν συστηματική παρακολούθηση συμμάχων και έκρινε πως οι σχέσεις της χώρας της πρωτίστως με τη Γαλλία και τη Γερμανία δεν υπέστησαν ούτε θα υποστούν πλήγμα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράστηκε επίσης σε συμφιλιωτικό τόνο. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλά για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μετά το «συμβάν» του 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος