Σκάνδαλο Κατασκοπείας: Διπλωματική ένταση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την κατασκοπεία από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα σήμερα. Οι δυο ηγέτες ζητούν εξηγήσεις από τις ΗΠΑ και τη Δανία με τη βοήθεια της οποίας η αμερικανική υπηρεσία παρακολουθούσε Ευρωπαίους ηγέτες. Στη συγκλονιστική αποκάλυψη πως Δανοί πράκτορες βοήθησαν την αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA να παρακολουθεί την Γερμανίδα Καγκελάριο αλλά και πολιτικούς στη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, προχώρησε η δημόσια τηλεόραση στην Κοπεγχάγη.

Οι αποκαλύψεις είχαν αρχίσει από τον Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013 αλλά τώρα πήραν νέα διάσταση με την εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών της Δανίας.

Η επιχείρηση κατασκοπείας με την συνέργεια δύο κορυφαίων μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δανίας και την κωδική ονομασία Σφυρί, βρισκόταν σε εξέλιξη από το 2012 έως το 2014. Αμερικανοί πράκτορες με τη βοήθεια Δανών συναδέλφων τους απέκτησαν πρόσβαση στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών της Δανίας και έτσι παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τα γραπτά μηνύματα δεκάδων πολιτικών στην Ευρώπη.

“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη της αυτή την έκθεση και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα αρμόδια εθνικά και διεθνή όργανα για διευκρινίσεις.” δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Καγκελαρίας

Στόχος μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ , ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ και ο πρώην ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος τώρα μιλάει για πολιτικό σκάνδαλο.

Το κουβάρι των μυστικών παρακολουθήσεων, είχε αρχίσει να ξετυλίγεται από το 2013, όταν ο πρώην συνεργάτης της αμερικανικής υπηρεσίας NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκάλυψε το μυστικό δίκτυο που είχαν στήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για να κατασκοπεύουν εχθρούς αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Ο καταζητούμενος τώρα πληροφοριοδότης, υπενθυμίζει ότι την επίμαχη περίοδο ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος.

Το 2020 η Κοπεγχάγη ανάγκασε σε παραίτηση την ηγεσία της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, καθώς όπως αποκαλύφθηκε βοηθούσε τους Αμερικανούς πράκτορες, να κατασκοπεύουν ακόμα και την αμυντική βιομηχανία της ίδιας της Δανίας.

“Η προσέγγισή μας είναι: Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν”, δήλωσε ο Πάτρικ Σένσμπουργκ, επικεφαλής της γερμανικής επιτροπής έρευνας 2014-2017.

“Η συστηματική κατασκοπεία από συμμάχους είναι απαράδεκτη” ήταν το σχόλιο της Δανής Υπουργού Άμυνας.

Πηγή: ΕΡΤ

Επιμέλεια: Ανδριάννα Μαγγανιά, Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος