Δ. Βίτσας στο Πρώτο: Τα F – 35 τα είχαμε ζητήσει και εμείς από τις ΗΠΑ, με επιστολή, από  το 2017 (audio)

Στην αποκάλυψη πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει επισήμως από το 2017 να αγοράσει από τις ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη F-35,  τα οποία χαρακτήρισε ως «υπερόπλο» που μπορεί να αλλάξει υπέρ της Ελλάδας τις ισορροπίες στο Αιγαίο, προέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Το 2017 η τότε ελληνική κυβέρνηση έστειλε ένα LOR, δηλαδή μια επιστολή, ένα επίσημο έγγραφο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ», με τα αιτήματα της Ελλάδας και «έκαναν 3 χρόνια να απαντήσουν». Την επιστολή, όπως είπε, την υπέγραφαν ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Χρήστος Χριστοδούλου και ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος  Αποστολάκης, ενώ έφερε και την υπογραφή του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, η επιστολή είχε δυο σκέλη. «Το ένα κομμάτι αφορούσε την αναβάθμιση των F-16 που ήδη έχει ξεκινήσει και γίνεται, και το δεύτερο είχε μια μελέτη για να δούμε πώς μπορούμε να εντάξουμε χρονικά και οικονομικά τα F-35 στο στόλο μαχητικών», διευκρίνισε. «Η απάντηση, δηλαδή η ολοκληρωμένη μελέτη, ήρθε από την Αμερική το 2020. Η απάντηση έλεγε ότι με αυτά τα χρήματα μπορείτε να εντάξετε μια μοίρα F-35. Δεν υπήρχε βέβαια τότε σκέψη για Rafale. Εκτιμούσαμε ότι η αναβάθμιση των F-16 πηγαίνει μαζί με ένα πρόγραμμα για τα F-35», επισήμανε, σημειώνοντας ότι η θέση της τότε κυβέρνησης ήταν πως το βασικό σημείο για μια τέτοια αγορά, ήταν το αν υπήρχαν χρήματα. «Αυτό είναι τώρα το ζήτημα. 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια δεν είναι ένα ευτελές ποσό και δεν θα πρέπει να λείψει από άλλες περιοχές της κοινωνικής μας ζωής όπως η Υγεία και η Παιδεία. Άρα το πρώτο που πρέπει να εκτιμηθεί είναι αυτό, έχουμε τα λεφτά να πάρουμε F-35; Πολύ περισσότερο τώρα που δαπανήσαμε πάρα πολλά χρήματα για να αγοράσουμε Rafale;», διερωτήθηκε.

«Δεν ξέρω λεπτομέρειες της απάντησης, αλλά ξέρω ότι είχε μέσα μια λογική χρόνου που ξεπερνά τα 8-10 έτη. Δηλαδή μπορώ να σας υπογράψω ότι πριν το 2030, δεν πρόκειται να έχουμε F-35», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως ο ίδιος είναι από τους λίγους Έλληνες που έχουν επισκεφθεί το εργοστάσιο που φτιάχνονται τα F-35.

«Είναι αεροπλάνα που τα έχω δει πάρα πολλές φορές. Μου έχουν εξηγήσει τι κάνουν. Τα F-35 είναι μαχητικά αεροπλάνα πρώτου χτυπήματος, είναι υπερόπλο. Σαφώς», ξεκαθάρισε.

«Έχουμε τα λεφτά να τα αγοράσουμε; Αντέχει η ελληνική οικονομία; Αν έχουμε εμείς τα συγκεκριμένα αεροσκάφη και δεν έχει η Τουρκία , βεβαίως αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο υπέρ μας. Αν έχει η Τουρκία άλλα 40 αναβαθμισμένα F-16 και φτιάξει άλλα 80 F-16 Viper και πάρει και F-35, καθώς συμμετείχε αρχικά στο πρόγραμμα και μετά από απόφαση του Κογκρέσου δεν της δίνουν τα μαχητικά, τότε θα είναι υπέρ της Τουρκίας αυτή η αναλογία. Από άποψη στρατιωτική ή στρατηγική απαντάς εύκολα. Το βασικό σημείο είναι υπό ποιες προϋποθέσεις και τι επίπτωση θα έχουν στην οικονομία της χώρας», διεμήνυσε ο πρώην υπουργός.

«Θα έλεγε κανείς “χρειαζόμαστε Rafale ή χρειαζόμαστε F-35;”.  Ναι χρειαζόμαστε. Το θέμα είναι σε τι προτεραιότητα τα βάζουμε, εάν δηλαδή τα βάζουμε σε πρώτη –πρώτη προτεραιότητα. Γιατί τώρα εγώ έχω πολλούς ενδοιασμούς σε σχέση με τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η χώρα μας και αν ακολουθήσουμε ένα παιχνίδι εξοπλισμών. Είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να ακολουθήσουμε ένα παιχνίδι εξοπλισμών. Βέβαια, μας πιέζει από την άλλη πλευρά η Τουρκία. Αλλά για αυτό υπάρχει και η διπλωματία», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.

«Είναι χρήσιμα τα F-35, αλλά να δούμε και τις προτεραιότητές μας. Αν μας ρωτήσει κανείς “πυρηνοκίνητο υποβρύχιο χρειαζόμαστε; Είναι καλό να έχουμε;”. Ε, βεβαίως είναι καλό να έχουμε. Το αντέχουμε ως κόστος και ως λειτουργία; Δεν το αντέχουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας»

Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αλεξανδρούπολη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο «για μια πολύ μεγάλη “επίθεση” ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», εκτιμώντας πως «είναι ένα μήνυμα που το στέλνει κατά κύριο λόγο η Άγκυρα προς την ελληνική κυβέρνηση που της λέει πως ότι και να λένε οι Αμερικάνοι, στο τέλος θα είναι ουδέτεροι, ψάχνουν τη μέση λύση».

«Και τι να κάνουμε; Να τα καταρρίψουμε αυτά τα αεροπλάνα;», αναρωτήθηκε ο ίδιος, λέγοντας πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με μια αυστηρότητα, με την έννοια ότι πέρα από το διάβημα πρέπει να φέρουμε το θέμα και στην ΕΕ και σε ορισμένα διαβαλκανικά φόρουμ, αλλά «εάν χρειαστεί να φέρουμε το θέμα με επιστολή και στον ΟΗΕ» για να τους ενημερώσουμε ότι « ακολουθείται μια παραβατική συμπεριφορά ενάντια στην Ελλάδα», δηλαδή σε μια χώρα σύμμαχο και «ουαί και αλίμονο σε όλους μας εάν υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο».

«Υπάρχει μια κλιμάκωση, το γεγονός της Αλεξανδρούπολης και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου το τελευταίο χρονικό διάστημα εάν δεν σταματήσει “εδώ και τώρα” προμηνύει ένα θερμό καλοκαίρι. Οπότε η ελληνική κυβέρνηση, αφού δεν πέτυχε κάτι το ουσιαστικό στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, οφείλει να επαναλάβει όλες τις προσπάθειες και να ζητήσει να προστρέξει βοηθητικά και η ΕΕ γιατί είναι σωστό να συζητάμε για τα ελληνοτουρκικά ως μέλος της ΕΕ και όχι έτσι όπως το θέτει ο κ. Ερντογάν σε διμερές επίπεδο», δήλωσε ο κ. Βίτσας.

Συμπλήρωσε, δε, ότι η Τουρκία έχει ενοχληθεί, «αν και πάντα έχει τη λογική ότι απαντάμε με επιθετική ρητορική και με επιθετικές πράξεις ώστε να διατηρείται το εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας σε ένα εθνικιστικού χαρακτήρα παραλήρημα». «Δεν είναι προς την Αμερική το μήνυμα, υπάρχουν πολλά περισσότερα ζητήματα που αφορούν το εσωτερικό της Τουρκίας», τόνισε, λέγοντας πως «είναι πολύ πιο σοβαρό το ζήτημα με τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σε σχέση ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος