Δ. Βίτσας στο Πρώτο: Και η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει ειρηνευτική την επέμβαση στην Κύπρο – Ο Ερντογάν θα αξιοποιήσει τον αναθεωρητισμό Πούτιν  (audio)

«Και η Τουρκία όταν έκανε επέμβαση και κατοχή στην Κύπρο, στην αρχή το ονόμασε ειρηνευτική διαδικασία, και 50 χρόνια μετά υπάρχουν χιλιάδες τούρκοι στρατιώτες στο νησί», τόνισε για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Εκτίμησε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τον αναθεωρητισμό του Πούτιν, καθώς προσπαθεί να παίξει έναν ρόλο και διαθέτει τις «καλές» του υπηρεσίες προς όλες τις κατευθύνσεις για να ανυψώσει τον ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με τη Συρία και άλλες χώρες και κυρίως σε σχέση «με τις απαράδεκτες καινούργιες διεκδικήσεις στο Αιγαίο». «Θέλω κι εγώ να προχωρήσουν οι συζητήσεις με την Τουρκία, αλλά μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, τα μόνη διαφορά που έχουμε. Ξαφνικά προκύπτει το ζήτημα της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, και οι δυτικές δυνάμεις και η Ρωσία υπερτιμούν το ρόλο που μπορεί να παίξει η Τουρκία στην περιοχή και την «χαϊδεύουν» παρά τις δηλώσεις στήριξης στις ελληνικές θέσεις. «Για το θέμα μπορεί να έβγαλε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά δεν έβγαλε ανακοίνωση το Πεντάγωνο», διευκρίνισε. Χαρακτήρισε ως «παραλογισμό» τις αξιώσεις Ερντογάν για ελληνικά νησιά, εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί να ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας». «Φοβάμαι  ότι και οι κινήσεις της Ελλάδας ότι είμαστε δεδομένοι με τη Δύση δεν εξυπηρετεί πάντα τα συμφέροντας μας. Δεν δείχνει μια πολυσχιδή εξωτερική πολιτική που θα εξυπηρετεί όλες τις δυνατότητές μας, αλλά και τη διάθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων να υπερασπίσουν από κοινού τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αίφνης η ιστορία με την Αλεξανδρούπολη βγαίνει και πάλι μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη δημιουργήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη και του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι όσο ήταν αυτός στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «το μοναδικό πράγμα για το οποίο υπήρχε συμφωνία ήταν να πιάνουν τα πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά η ανάπτυξη του λιμανιού όμως να είναι εμπορική, και να υπάρχει και ένας χώρος για τη συναρμολόγηση ελικοπτέρων».

Ο κ. Βίτσας εξέφρασε τεράστια ανησυχία για το γεγονός ότι «σε βάρος του Ουκρανικού λαού παίζεται ένα παιχνίδι σύγκρουσης τριών δυνάμεων και πιθανόν και τεσσάρων: της Ρωσίας του Πούτιν, των ΗΠΑ του Μπάιντεν, της ΕΕ με την πολλαπλή πολιτική της και με  πιθανή την ανάμειξη και της Κίνας», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό μπορεί να σημαίνει και την πιθανότητα ενός Παγκόσμιου Πολέμου που δεν θα πάρει στρατιωτικό χαρακτήρα», αλλά «μπορεί να είναι ένας υβριδικός πόλεμος να έχει και στρατιωτικές συγκρούσεις και βεβαίως να υποχωρήσει πλήρως η διπλωματία και να γίνεται η προβολή ισχύος των όπλων».

«Αυτό που έγινε με το διάγγελμα Πούτιν, είναι μια κίνηση στη σκακιέρα η οποία υποχρεώνει το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την ΕΕ να κάνουν την επόμενη κίνηση η οποία θα είναι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.  Και αυτή, με τη σειρά της, θα υποχρεώνει τη Ρωσία να κάνει μια επόμενη κίνηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Κανένας δεν έχει δίκιο, όλοι έχουν άδικο. Ήταν ένα ανοιχτό ζήτημα και θα έπρεπε να προστρέξουν από πριν και να το συζητήσουν και να το κλείσουν. Ξεκίνησε μετά την αίτηση της Ουκρανίας να μπει στο ΝΑΤΟ, και αυτό το θεώρησε απειλή η Ρωσία του Πούτιν. Όλα τα άλλα έγιναν σαν κινήσεις σε παρτίδα σκάκι», πρόσθεσε ο κ. Βίτσας.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι το διάγγελμα Πούτιν προαναγγέλλει μια κίνηση από τις κυβερνήσεις των δυο αυτόνομων περιοχών του Ντονμπάς να καλέσουν τη Ρωσία για στρατιωτική προστασία. Και από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα καλέσει τις δυτικές δυνάμεις για προστασία, ενώ «εάν οι δυτικές δυνάμεις δεν προστατεύσουν την Ουκρανία, μπροστά στα μάτι του κόσμου θα πέσει η αξιοπιστία τους», σημείωσε ο κ. Βίτσας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος