Δ. Βίτσας στο Πρώτο: Για τα εγκλήματα πολέμου επιδρούν περισσότερο οι μαρτυρίες των κατοίκων και όχι τα βίντεο (audio)

«Αναγνωρίζει ή δεν αναγνωρίζει η Ρωσία το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, πρέπει να θυμηθεί και η Μόσχα ότι τόσο η δίκη της Νυρεμβέργης όσο και η δίκη του Τόκιο δεν είχαν προηγούμενο νομικό υπόβαθρο, αυτές καθόρισαν το τι είναι έγκλημα πολέμου. Και να θυμηθούν ότι αυτό που επιδρά περισσότερο δεν είναι τα βίντεο, αλλά οι μαρτυρίες των εκεί κατοίκων».

Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφορικά με τις εικόνες φρίκης από την πόλη Μπούκα στα περίχωρα του Κιέβου.

«Στη Μπούκα είδαμε, με τηλεοπτικούς όρους βέβαια, το “πρόσωπο” του πολέμου. Εγώ δε λέω το φρικτό πρόσωπο του πολέμου, γιατί κάθε πόλεμος είναι φρικτός έτσι και αλλιώς. Και το βασικό ζήτημα είναι ότι αυτός ο πόλεμος, η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι νεκροί, οι τραυματίες, η καταστροφή υποδομών και πόλεων πρέπει να σταματήσει», διεμήνυσε. Ερωτηθείς για την απόφαση του Βερολίνου να απελάσει 40 Ρώσους διπλωμάτες, μετά τη σφαγή στην πόλη Μπούκα, αναρωτήθηκε εάν θα σταματήσει ο πόλεμος με απελάσεις. «Ακούω την κυρία Ζαχάροβα που έχει γίνει φίρμα της εποχής να λέει ότι “θα απαντήσουμε και εμείς με απελάσεις”. Ε, τι θα γίνει; Θα σταματήσει ο πόλεμος;», είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Γερμανία δεν σταματάει τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία «γιατί θα παγώσει, θα κρυώσουν οι πολίτες της». «Παίρνει αυτό το μέτρο, βάζοντας τα δικά της εθνικά συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα του ανθρωπισμού, ολόκληρης της Ευρώπης. ΟΙ Αμερικάνοι πιέζουν τους Ευρωπαίους να πάρουν μέτρα, οι ίδιοι αυξάνουν την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία κατά 100.000 βαρέλια», συμπλήρωσε.

«Πέρα από το γεγονός ότι ο ίδιος ο πόλεμος είναι έγκλημα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε διεξάγονται εχθροπραξίες και σκοτώνονται άμαχοι, μικρά παιδιά. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Τώρα, τι θα γίνει μετά; Ο Γιόχαν και ο Φράντς και ο Ντμίτρι αύριο μπορεί και να τα βρουν γιατί δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία όπου τα συμφέροντα κυριαρχούν και όχι ο ανθρωπισμός. Αλλά πρέπει να λύνουμε τις διαφορές, μέσω της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής και όχι μέσω βομβαρδισμών, πολέμων, φρικαλεοτήτων- μην έχετε καμία αμφιβολία, θα δούμε και άλλες», υπογράμμισε.

Έκανε λόγο για μια ρητορική, η οποία προσομοιάζει όχι με κυρώσεις προς τη Ρωσία, αλλά και με πολεμικές συγκρούσεις. «Και  αν λάβουμε υπόψιν τι λέει η Κίνα, τι γίνεται με την Ινδία, εμένα αυτό με κάνει να ανησυχώ πολύ ότι είμαστε στα πρόθυρα ενός Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου που απλά δεν ξέρουμε αν θα είναι “Θερμός” ή αν θα είναι “Ψυχρός”, και ο οποίος θα καταστρέψει ανθρώπους, υποδομές και ένα κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού», επισήμανε.

«Δεν είναι εισαγόμενη η ακρίβεια»

Αναφορικά με την ακρίβεια, ο κ. Βίτσας είπε ότι δεν είναι εισαγόμενη, σημειώνοντας ότι «ζούμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, στην οποία υπάρχουν και μέθοδοι μαυραγοριτισμού».

«Δηλαδή υπάρχουν υπερκέρδη για τα οποία μιλάει ακόμα και ο πρωθυπουργός ο οποίος δεν το είχε καταλάβει επί 7 μήνες, και τα οποία τελικά βαρύνουν την άδεια τσέπη του πολίτη», εξήγησε φέρνοντας ως παράδειγμα το φετινό ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, τα οποία έχουν παραχθεί πέρυσι όταν η τιμή της ενέργειας ήταν διαφορετική. «Πώς είναι δυνατόν η τιμή του ηλιέλαιου ή του ελαιόλαδου να αυξάνεται από μέρα σε μέρα; Πώς είναι δυνατόν να αυξάνονται οι τιμές σε προϊόντα όπως τα μακαρόνια, τα άλευρα, το ψωμί;», αναρωτήθηκε.

«Επειδή εμένα με ενδιαφέρει η λύση και όχι να περιγράφω το πρόβλημα- αυτή είναι δουλειά των δημοσιογράφων – η λύση είναι να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως η μείωση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα. Το πρώτο και κύριο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι μέτρα για την ομαλοποίηση της αγοράς και διαρκείς και μεγάλοι έλεγχοι», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε, δε, ότι θα πρέπει να μπει διατίμηση σε ορισμένα προϊόντα, όπως είχε γίνει και την περίοδο 1979-1982.

Υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη. «Αλλά πότε θα τα φορολογήσει; Θα πρέπει να κλείσει η οικονομική χρονιά, δηλαδή του χρόνου; Ή τώρα, για να επιστραφούν με διάφορους τρόπους στους πιο ευάλωτους ή για να λειτουργήσουν λογικές όπως είπε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης που να φτάνουν στο κουπόνι και στο δελτίο;», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ζήτημα είναι ότι έχουμε μια διασύνδεση της κυβέρνησης με μια σειρά από συμφέροντα τα οποία δεν θέλει αυτή τη στιγμή να τα θίξει. Γιατί είναι οι πολιτικοί- κοινωνικοί σπόνσορές της».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος