Δ. Τριανταφύλλου (Παν/μιο Kadir Has) στο Πρώτο: Ίσως η τουρκική οικονομική κρίση να είναι εν μέρει τεχνητή (audio)

«Ο καθένας ζει μια καθημερινότητα με προϊόντα ή υπηρεσίες που ακριβαίνουν καθημερινά, όπου τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς η διολίσθηση της τουρκικής λίρας δημιουργεί ανασφάλεια σχετικά με το αν καταρρέει η οικονομία. Γι΄ αυτό ο κόσμος τρέχει να μετατρέψει τα χρήματά του είτε σε δολάρια ή σε ευρώ και η πρώτη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης σε αυτό είναι να τους αναγκάσουν όταν πάνε να τα αλλάξουν να έχουν διαβατήριο και ταυτότητα μαζί. Υπάρχει ένα κλίμα πανικού» είναι η κατάσταση όπως την περιγράφει στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης και διευθυντής στο κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημήτρης Τριανταφύλλου.

Η κρίση είναι υπαρκτή και θα επηρεάσει και την μεσαία τάξη, «όμως μπορεί να είναι εν μέρει τεχνητή, υπό την έννοια ότι συνδέεται με το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης Ερντογάν όπου για πρώτη φορά οι δημοσκοπήσεις είναι πάρα πολύ αρνητικές και πολύ δύσκολα μπορεί να ανακάμψει. Ενδεχομένως τον εξυπηρετεί αυτή η διολίσθηση, καθώς είναι πιο φτηνές οι εξαγωγές των τουρκικών προϊόντων.  Αυτό που θα κερδίσει η κυβέρνηση από τις εξαγωγές και τις τουριστικές ροές, ενδεχομένως προεκλογικά, να το μετατρέψει σε ένα πακέτο παροχών για να μπορεί να αναστρέψει το κλίμα» υποστήριξε ο κ. Τριανταφύλλου.

Υπάρχει και άλλη μια διάσταση σημείωσε. «Πάγια τακτική του Ερντογάν ήταν η καλλιέργεια του διχασμού στον λαό, που του έβγαινε σε καλό. Τώρα προσπαθεί να ξαναβγάλει τους αντιπάλους του στους δρόμους, γιατί ξέρει ότι θα ενισχύσει την πολιτική του βάση με τους εθνικιστές».

Το αφήγημα του Ερντογάν είναι ότι «δεν υποτασσόμαστε στις ξένες δυνάμεις και σε κανέναν, γιατί έχουμε μια αυτόνομη πορεία και εδώ βλέπουμε τη ανάπτυξη της ίδιας θεωρίας στον οικονομικό τομέα. Στο μυαλό του συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις και θεωρεί ότι ο δικός του τρόπος είναι ο σωστός.

Ότι δεν θα υποταχθούν στις αγορές και αυτός είναι και ο κίνδυνος που προσπαθεί να αποφύγει, την προσφυγή στο ΔΝΤ».

Για τον Ταγίπ Ερντογάν δεν υπάρχει plab B, ούτε για το σύστημα γύρω του, το παλάτι, καθώς έχουν επενδύσει πολύ στον διχασμό, σημείωσε ο κ. Τριανταφύλλου.

Σχετικά με τον Αλί Μπαμπατζάν, τον αρχηγό του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), άλλοτε στενό συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν και το αν θα μπορούσε να παίξει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Τριανταφύλλου, επεσήμανε πως είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί εάν όπως συζητείται, αλλάξουν τα ποσοστά που απαιτούνται για να μπει ένα κόμμα στην Βουλή.

«Αν και πάλι, μοιράζοντας θέσεις στον Μπαμπατζάν και σε άλλους, ο Ερντογάν θα μπορούσε να φτιάξει την επόμενη μέρα, μια άλλου είδους κυβέρνηση».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου, έχει δείξει στην εξωτερική πολιτική ότι μπορεί να ελιχθεί εφόσον το έχει ανάγκη, αλλά και εσωτερικά μπορεί να διαμορφώσει νέες συμμαχίες αν χρειαστεί για να επιβιώσει, την ώρα πάντως που για πρώτη φορά η αντιπολίτευση έχει μια πολιτική πολύ πιο συνεκτική.

«Δεν είναι δεδομένο ότι θα χάσει τις εκλογές, παρότι οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί, ειδικά αν ισχύει όντως ότι τον εξυπηρετεί η διολίσθηση της τουρκικής λίρας, πράγμα που σημαίνει ότι προφανώς κινεί τα νήματα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος