Δ. Σαρηγιάννης: Θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Μια μικρή «διόρθωση» προς τα κάτω, μετά την εκθετική αύξηση του προηγούμενου διαστήματος, καταγράφεται τις τελευταίες πέντε μέρες  στη Θεσσαλονίκη, με βάση το υπολογιστικό μοντέλο που τρέχει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Αυτό που είδαμε πανελλαδικά – που σχετιζόταν κυρίως με συρροές όχι μόνο της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και άλλων στελεχών που κυκλοφορούσαν ήδη- είδαμε και στη Θεσσαλονίκη» σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3. Αυτή την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα που βλέπουμε αυτές τις ημέρες, τα υπολογιστικά μοντέλα την έδειχναν λίγο νωρίτερα.

Πλέον τα μοντέλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μικρή  διόρθωση, που θα φανεί με μια μικρή επιβράδυνση της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, θα δούμε να επιπεδώνεται η καμπύλη στη Θεσσαλονίκη, αρκεί να μην επιδεινωθεί η κατάσταση με το άνοιγμα του τουρισμού.

Αναφορικά με το συνολικό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα εκτίμησε ότι είναι απίθανο να δούμε 10.000 κρούσματα. “Θα μπορούσαμε να δούμε 6.500 ή κάποια μέρα και 7.000 κρούσματα μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, αν συνεχιζόταν η εκθετική αύξηση”, αλλά όπως είπε υπάρχει συνειδητοποίηση και ώριμη αντίδραση από την ελληνική κοινωνία απέναντι σε έναν πραγματικό κίνδυνο.

Η ομάδα του έτρεξε σενάρια, για την εξέλιξη του ιιού φορτίου σε περίπτωση αυξημένων και στοχευμένων ελέγχων με rapid test και έγκαιρη καραντίνα, που δείχνουν ότι κάτι τέτοιο θα σταματούσε την εξάπλωση, “πριν φτάσουμε σε έξαρση, και χρειαστεί να πάρουμε περιοριστικά μέτρα. Εκεί χρειάζεται να βοηθήσουμε και εμείς λίγο. Είναι καλοκαίρι, είμαστε όλοι πιεσμένοι και θα θέλαμε να ξεδώσουμε, το καταλαβαίνω αλλά χρειάζεται και λίγη σύνεση» επεσήμανε.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι “είναι δεδομένο ότι οι τουριστικές ροές εμπεριέχουν τον κίνδυνο εισαγωγής στη χώρα και διασποράς μεταλλαγμένων στελεχών του ιού” και επεσήμανε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στις εισροές από το Ηνωμένο Βασίλειο, από τις 20 Ιουλίου, ώστε να γίνουν σωστά οι έλεγχοι, και το σύστημα να λειτουργήσει με οργανωμένο τρόπο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος