Δ. Σαρηγιάννης στο Πρώτο: Κορύφωση με 7400 κρούσματα αρχές Δεκέμβρη με πτώση στα 2.500 έως την Πρωτοχρονιά (audio)

«Αυτή την στιγμή είμαστε σε μια ήπια μείωσης της αύξησης. Περιμένουμε μια κορύφωση στις αρχές Δεκεμβρίου πανελλαδικά, ανάμεσα στην 1η-3η Δεκεμβρίου, της τάξεως των 7400 κρουσμάτων μάξιμουμ σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, άρα πολύ πιο κάτω από τις 9.000-10.000 που έχουν συζητηθεί και αυτό οφείλεται στην αύξηση των τεστ» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Γύρω στα 3.500 θα πέσουν τα κρούσματα τα Χριστούγεννα, εκτιμά ο κ. Σαρηγιάννης και γύρω στα 2.500 κοντά στην Πρωτοχρονιά. Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί προς τα κάτω, προϋποθέτοντας ότι θα κάνουμε αυτά που πρέπει και ότι θα διατηρήσουμε τα τεστ.. Επίσης αυξάνεται ο εμβολιασμός και όσο συμβαίνει αυτό τόσο καλύτερα θα πηγαίνουμε, υπογράμμισε.

«Κάνουμε ουσιαστικά τώρα, αυτό που ζητούσαμε να γίνει από την αρχή. Δεν μιλάμε μόνο για τα τεστ που υποχρεούνται να κάνουν οι ανεμβολίαστοι και τα παιδιά αλλά και για την αύξηση των μοριακών και ράπιντ τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ».

Ο κ. Σαρηγιάννης, συμπλήρωσε πως θα έπρεπε να κάνουν ένα σελφ τεστ την εβδομάδα και οι εμβολιασμένοι, υποχρεωτικό αλλά δωρεάν. Για τους μαθητές, θα πρέπει να παραμείνουν τα δύο σελφ τεστ, καθώς έχει κατορθωθεί με αυτόν τον τρόπο να μην ξεφύγει το πρόβλημα στα σχολεία, διότι τα δημοτικά λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστής της διασποράς στην κοινότητα. Από την στιγμή που αυξάνεται η διασπορά, ναι μεν το ποσοστό των παιδιών που έχουν κολλήσει δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά ο αριθμός μεγαλώνει σημαντικά.

Επεσήμανε ακόμη, ότι «η ασφάλεια στους κλειστούς χώρους είναι ο κρίσιμος κρίκος προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης, γι’ αυτό καλό θα ήταν οι ανεμβολίαστοι να κάνουν ράπιντ τεστ ακόμα και για τα σουπερμάρκετ». Τέλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα χρήσης διπλής μάσκας στα ΜΜΜ, ενώ τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας στην τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 65 ετών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος