Δ. Σαρηγιάννης στο Πρώτο: Ανθεκτική η μετάλλαξη Έψιλον στα αντισώματα και τα εμβόλια (audio)

«Με δεδομένη την δυναμική της πανδημίας, θεωρώ ότι είναι απαραίτητα τα μέτρα περιορισμού της επιτάχυνσης, καθώς ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ η μετάλλαξη Δέλτα», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο  καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση του να περιορίσουμε την μετάδοση σήμερα και από την άλλη να λειτουργήσουν σαν κίνητρα για να ψηλώσει το τείχος ανοσίας, έτσι ώστε να μπορούμε να αποφύγουμε ένα νέο lockdown.

Τα βασικά σενάρια όπως φαίνεται να διαμορφώνονται σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, λέει ο κ. Σαρηγιάννης είναι τρία και έχουν να κάνουν με τον αριθμό και το ύψος του εμβολιασμού. Εάν φτάσουμε σε ένα 75% στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου, τότε δεν υπάρχει θέμα lockdown, γιατί δεν θα υπάρχει αρκετός αριθμός ανθρώπων χωρίς ανοσία.

Αν φτάσουμε στο 63%-65%, τότε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα έχουμε θέματα με μικρά κύματα, που θα είναι όμως σε υψηλό επίπεδο.

Αν σταματήσουμε να εμβολιαζόμαστε στο περίπου 53% του συνόλου του πληθυσμού τότε δυστυχώς αυτό είναι και το απευκταίο σενάριο της συνεχούς αύξησης, καθώς μπορεί να φτάσουμε σε πάνω από 15.000-18.000 κρούσματα, στο τέλος Νοεμβρίου με Δεκέμβριο και μετά θα έχουμε αποκλιμάκωση, γιατί θα έχουμε πετύχει ανοσία της αγέλης, με τον κακό τρόπο, με την νόσηση από τον κορονοϊό. «Αυτό είναι το παιχνίδι, πρέπει να πετύχεις ανοσία και στον βαθμό που μπορείς να το κάνεις με τεχνητό, με φαρμακευτικό τρόπο, με ελάχιστες δυνητικά παρενέργειες, νομίζω ότι η επιλογή είναι προφανής. Προκειμένου να πεθάνουν εκατοντάδες άνθρωποι, εγώ προτιμάω να πάω με τον τεχνητό τρόπο, και να το κάνω γρήγορα ώστε να αποκτήσω και την ελευθερία μου, πολύ πιο γρήγορα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

«Το σενάριο είναι φοβιστικό και δυστυχώς έχει σχεδόν ήδη πραγματωθεί, γιατί στην Ολλανδία με 16 εκατ. πληθυσμό είχαν 10.000 κρούσματα σε μια μέρα. Είμαστε τυχεροί γιατί το κλίμα μας προστατεύει πάρα πολύ επειδή βρισκόμαστε πολύ έξω, αλλά δεν φτάνει», σημειώνει ο καθηγητής.

Μαθηματικά δεν είναι ακριβές ότι θα νοσήσουν όλοι, εκτιμά ο κ. Σαρηγιάννης, γιατί θα έχουμε προλάβει να αποκτήσουμε τείχος ανοσίας, αλλά θα έχουν μείνει λίγοι. Πρακτικά οι ανεμβολίαστοι έχουν 80% πιθανότητες να μολυνθούν.

Σε επίπεδο άλλων μεταλλάξεων, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην μετάλλαξη Έψιλον που έχει χτυπήσει την Καλιφόρνια των Η.Π.Α., και έχει ένα ιδιάζον χαρακτηριστικό, «η διαφορά της είναι ότι αλλάζει όχι μόνο η διάταξη συγκεκριμένων αμινοξέων της πρωτεΐνης, αλλά κι η δομή της στον χώρο, αυτό επηρεάζει τις ιδιότητές της και σημαίνει ότι μπορεί να μην την αναγνωρίζουν τα αντισώματα, άρα και τα εμβόλια και μπορεί να ξεπεράσει την ανοσία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να θωρακιστούμε σήμερα από τις άλλες μεταλλάξεις, και σε επίπεδο κοινότητας, έτσι ώστε όταν έρθει, γιατί είναι πολύ πιθανό να γίνει αυτό, να μπορούμε να χτυπάμε τον ιό, όχι όταν μπει στον οργανισμό με τα αντισώματα, αλλά πριν από αυτό, παραδείγματος χάρη με την απολύμανση του αέρα. Άρα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, δουλεύοντας λίγο σαν μέρμηγκες και όχι σαν τζίτζικες, σαν επιστήμονες, σαν πολιτεία και βεβαίως με ενεργή πρόληψη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος