Δ. Σαρηγιάννης: 41% μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας με την “O” – 9% ο κίνδυνος μόλυνσης με τις 3 δόσεις (audio)

«Όλα τα τελευταία στοιχεία από το Ην. Βασίλειο, δείχνουν μέχρι στιγμής, ότι είναι γύρω στο 41% μικρότερη η πιθανότητα να νοσήσει κανείς, όχι βαριά, αλλά να νοσήσει και να χρειαστεί έστω για μια μέρα εισαγωγή στο νοσοκομείο. Που σημαίνει ότι μειώνεται και ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο κατά 40% το οποίο συνδυαστικά μας δίνει ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό ανθρώπων που θα χρειαστούν διασωλήνωση ή την χρήση εντατικής φροντίδας» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη και τον Γιώργο Πίκουλα, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Η αλλαγή που επιφέρει η Όμικρον ποιοτικά είναι ότι χρειάζονται τρεις δόσεις εμβολιασμού για να έχει κανείς μια υπολειπόμενη πιθανότητα μόλυνσης της τάξης του 9%, άρα διαχειρίσιμη, ενώ αν έχει κάνει κάποιος τις δύο δόσεις ή έχει νοσήσει μόνο, η πιθανότητα επαναμόλυνσης είναι στο 81%» επεσήμανε ο κ. Σαρηγιάννης.
Αυτή την στιγμή είμαστε σε μια αναστροφή της πορείας αποκλιμάκωσης της Δέλτα, που είχαμε από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, όπου ήμασταν για έναν μήνα σε ύφεση της πανδημίας, που δείχνει πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα περιορισμού της διασποράς όταν τηρούνται και πόσο αποτελεσματική είναι η ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος, έστω και με αργούς ρυθμούς, σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Έχουμε πτώση στις ΜΕΘ και στους θανάτους και αναστροφή της πορείας προς τα πάνω στα κρούσματα και αυτό είναι θέμα υστέρησης των σχετικών τριών δεικτών. Από τις 23/12 είμαστε δυστυχώς σε αναστροφή πορείας πανελλαδικά, περιοχές όπως η Αττική και τα Χανιά είναι σε πολύ μεγαλύτερη ένταση από άλλες περιοχές, η Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να αυξάνεται και δυστυχώς υπάρχει μια σειρά από περιοχές της χώρας, στις οποίες δεν έχει ανιχνευθεί επίσημα η παρουσία της Όμικρον αλλά εγώ πιστεύω ότι υπάρχει η διασπορά της γιατί δεν δικαιολογείται από άλλες συνθήκες αυτή η αναστροφή, όπως στην Κέρκυρα και την Εύβοια».

«Εμείς υπολογίζουμε ότι περίπου το 20% των νέων κρουσμάτων είναι με το στέλεχος Όμικρον. Περιμένουμε να φτάσει μέχρι τέλος του χρόνου το 50% συν 1, των νέων κρουσμάτων η μόλυνση με το στέλεχος Όμικρον. Ταυτόχρονα πέφτουν τα κρούσματα της Δέλτα και όσο περισσότερα μέτρα παίρνουμε μείωσης της διασποράς γενικότερα, τόσο πιο πολύ θα πέφτει η διασπορά της Δέλτα, ενώ θα επιβραδύνεται μέχρι ενός σημείου η αυξητική ταχύτητα της Όμικρον» υπογράμμισε ο καθηγητής. Η ταχύτητα της μετάδοσης άρα είναι μεγάλη και μας επιβάλλει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις με αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά στην σοβαρότητα της νόσησης, προσέθεσε.

Αναφορικά με τα σχολεία, ο κ. Σαρηγιάνης, υποστήριξε πως το εάν θα έπρεπε να καθυστερήσουν να ανοίξουν μια εβδομάδα ακόμα, αντί για τις 10, οι μαθητές να πάνε στις 17 Ιανουαρίου σχολείο, είναι τεχνικό θέμα. «Με την έννοια της καθυστέρησης ίσως να είναι χρήσιμο, δηλαδή να έχουν εμβολιαστεί όσο το δυνατόν, κυρίως περισσότερα παιδιά. Αν είχαμε αρκετά εμβόλια για να μπορούσε να λειτουργήσει ο εμβολιασμός συνεχώς με μεγάλους αριθμούς και μέσα στις γιορτές, ίσως να μην ήταν απαραίτητο. Έχει να κάνει με το πόσος πληθυσμός είναι διαθέσιμος να μολυνθεί, όσο λιγότερος τόσο καλύτερα τα πράγματα. Πάντως σίγουρα δεν είναι χρήσιμο να συζητάμε για κλείσιμο των σχολείων. Το κλειδί είναι να σταματήσει κανείς την ενδοοικογενειακή διασπορά. Η αλήθεια είναι ότι το να πάμε σε ένα μέτρο τύπου Γαλλίας, με ένα γρήγορο κλείσιμο μιας τάξης, πολλά τεστ και μετά ένα γρήγορο ξαναάνοιγμα, εφόσον τα τεστ είναι αρνητικά, δείχνει ότι τουλάχιστον υπολογιστικά, μειώνει την διασπορά. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να μπει στην φαρέτρα της κυβέρνησης».
Το στάδιο αυτό της πανδημίας, μάλλον δεν θα είναι και το τελευταίο, εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης, καθώς υπάρχει χώρος παραγωγής νέων μεταλλάξεων κυρίως λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης σε χώρες της Αφρικής.  «Η πανδημία θα αρχίσει να σβήνει το 2022, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα φερθεί η παγκόσμια κοινότητα σε σχέση με τον εμβολιασμό και απέναντι στις χώρες του τρίτου κόσμου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος