Δ. Παρασκευής στο Πρώτο: Ίσως σε 15-20 μέρες η κορύφωση της έξαρσης- Αποκλείεται να έχουμε Οκτώβριο εμβόλιο με τις πρόσφατες υποπαραλλαγές (audio)

«Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η κορύφωση, ενδεχομένως να συμβεί τις επόμενες 15-20 ημέρες» εκτίμησε σε σχέση με την έξαρση της πανδημίας, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι παρουσιάζεται σημαντική αύξηση του ποσοστού εμφάνισης κρουσμάτων στις ηλικίες 18-30 σε σχέση με τις υπόλοιπες και αυτό σχετίζεται ίσως με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είχε κολλήσει νωρίτερα με την παραλλαγή Όμικρον, κατά τα τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου ενώ είναι και η ηλικιακή ομάδα που σε μεγάλο βαθμό δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση. Ακόμη, πρόσθεσε πως ένα ποσοστό 15-18% των κρουσμάτων στο σύνολο του πληθυσμού είναι επαναλοιμώξεις και το πιο συχνό διάστημα μεταξύ των δύο μολύνσεων είναι το πεντάμηνο. Συνήθως, σημείωσε, τα αντισώματα διαρκούν περίπου ένα τρίμηνο. Μετά από αυτό το διάστημα και όχι σε σχέση με την σοβαρή νόσο, η προστασία που παρέχει είτε η λοίμωξη ή το εμβόλιο είναι περιορισμένη.

«Από τα στοιχεία που έχουμε για την 4η δόση, ενισχύει σημαντικά την προστασία έναντι της σοβαρής νόσου ειδικά στις μεγάλες ηλικίες, στους άνω των 80 ετών, η προστασία του εμβολίου με την 3η δόση που είναι της τάξεως του 85% ανεβαίνει στο 97% με την 2η αναμνηστική δόση. Ανάλογα ισχύει και για τις ηλικίες 70-79 με την διαφορά να είναι μικρότερη. Σκοπός είναι να ενισχύσουμε την προστασία έναντι της σοβαρής νόσου στις ευπαθείς ομάδες και πράγματι η 4η δόση το επιτυγχάνει τουλάχιστον προς το παρόν πολύ αποτελεσματικά» ανέφερε ο κ. Παρασκευής.

Όσο αφορά την 4η δόση στους κάτω των 60 ετών, η σύσταση για χορήγησή της εξαρτάται από το αν υπάρχει κάποια σοβαρή χρόνια νόσος ή αν για λόγους προσωπικούς ή επαγγελματικούς θέλουν για κάποιο διάστημα να ενισχύσουν έστω και λίγο την προστασία έναντι της μόλυνσης.

Αποκλείεται να έχουμε εμβόλιο τον Οκτώβριο που θα έχει τις πρόσφατες υποπαραλλαγές σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή. Σε κάθε περίπτωση όμως, εκτίμησε, ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο αποτελεσματικό έναντι των στελεχών που θα υπάρχουν εκείνη την περίοδο. Το μεγάλο ερωτηματικό που έβαλε ο κ. Παρασκευής, είναι στο πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο αυτό σε μεγάλη ποσότητα. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι τον Οκτώβριο. Δεν θα είμαστε ανοχύρωτοι, ήδη το υπάρχον εμβόλιο είναι ένα καλό εμβόλιο που μας προστατεύει και οι όποιες αποφάσεις και συστάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σχετικά με τους νοσούντες με κορονοϊό, υπενθύμισε ότι η σύσταση είναι πως θα πρέπει να είναι κανείς απύρετος χωρίς την λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων για ένα 24ωρο για να κυκλοφορήσει εκτός της οικίας του και θα πρέπει να χρησιμοποιεί μάσκα υψηλής προστασίας σε όλες τις επαφές του. Κατά κανόνα ένας άνθρωπος που είναι ασυμπτωματικός δεν είναι μολυσματικός σημείωσε ο κ. Παρασκευής και εξήγησε πως η σύσταση των πέντε ημερών καραντίνας δεν αφορά όλους τους νοσούντες με κορονοϊό, αλλά αυτούς που μετά το διάστημα αυτό δεν έχουν συμπτώματα και έχει παρέλθει ένα 24ωρο τουλάχιστον από την απουσία πυρετού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος