Δ. Παντερμαλής στο Πρώτο: Το “θραύσμα Fagan” μάλλον ήρθε για να μείνει (audio)

Σήμερα το μεσημέρι αποκαλύπτεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, το «θραύσμα Fagan» επανενωμένο με το υπόλοιπο γλυπτό της Ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα και στο οποίο φαίνεται το πόδι, ένα κομμάτι από το ρούχο της θεάς Αρτέμιδος. Το συγκεκριμένο θραύσμα μετά από δύο αιώνες παραμονής του στην Σικελία, επιστρέφεται από το μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, στην χώρα που «γεννήθηκε».

«Αυτό το είχαμε φέρει στα εγκαίνια του Μουσείου, το επιστρέψαμε όπως λέει ο νόμος και τώρα το παίρνουμε για πολύ μεγαλύτερο διάστημα και όπως μας βεβαιώνουν και οι Σικελοί, μάλλον δεν πρόκειται να ξαναφύγει», υπογράμμισε ο κ. Παντερμαλής, ενώ θα χρειαστεί να αλλάξει ο σχετικός νόμος στην Ιταλία, όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, o πρόεδρος Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής.

Μιλώντας για τα θραύσματα που επαναπατρίζονται, ο κ. Παντερμαλής, εξήγησε πως από αυτά τα διαμελισμένα κομμάτια του Παρθενώνα που επιστρέφουν, πολλά προσαρμόζονται στην θέση τους και συνδέονται με τα άλλα κομμάτια. «Γίνεται μια αποκατάσταση ενός διαμελισμένου μνημείου, που είναι πραγματικά τιτάνιο έργο. Ορισμένα θραύσματα είναι αδέσποτα, δεν έχει βρεθεί η θέση τους ακόμα. Μερικά θραύσματα είναι πολύ σημαντικά, πολλές φορές βοηθούν στην αποκατάσταση της ερμηνείας, δηλαδή ολοκληρώνεται κάτι και μπορείς να συμπεράνεις από αυτό ποιος μύθος απεικονίζεται».

Ερωτηθείς εάν χτίζεται momentum, σε σχέση με τα γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ο κ. Παντερμαλής σημείωσε «η αλήθεια είναι ότι οι Βρετανοί ενοχλούνται από όλο αυτό και αν εμείς έχουμε αντοχή και διαρκεί πολύ μπορεί να τους κάμψει στο τέλος».

Θραύσματα υπάρχουν και στην Βιέννη, στην Κοπεγχάγη και αλλού συμπλήρωσε ο κ. Παντερμαλής, ενώ στην περίπτωση του θραύσματος Fagan, χρειάστηκε η κρατική άδεια από την Σικελία και αυτή έχει δοθεί, γι’ αυτό θα είναι παρών και ο περιφερειάρχης της Σικελίας, σήμερα στου Μουσείο της Ακρόπολης.

«Η στάση των Σικελών είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα γιατί συνεπάγεται και συνεργασία των μουσείων, εξωστρέφεια. Άλλο πράγμα είναι να σε αντιμετωπίζουν φιλικά και άλλο να σε αποφεύγουν. Η συνέχεια του μνημείου πρέπει να αποκατασταθεί γιατί οι πλάκες της ζωφόρου είναι η μία συνέχεια της άλλης και να για να εκφραστεί ολόκληρη η ζωφόρος πρέπει να έχεις όλα τα κομμάτια» είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος