Δ. Μπουραντάς στο Πρώτο: Η πιο κρίσιμη Τέχνη είναι το να κάνεις μια επιτυχημένη επιλογή (audio)

«Είναι Τέχνη το να κάνεις μια επιτυχημένη επιλογή. Το να αξιοποιούμε το μυαλό μας και να κάνουμε ορθές επιλογές είναι η πιο κρίσιμη Τέχνη για όλους – ανεξαρτήτως επαγγέλματος – που θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας καλύτερα», τόνισε ο καθηγητής του Μάνατζμεντ και συγγραφέας, Δημήτρης Μπουραντάς, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για το νέο του βιβλίο με τίτλο «Αποφασίζω – Η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας».

«Κανένας άνθρωπος δεν κάνει πάντοτε σωστές επιλογές, αλλά κάποιοι κάνουν πιο επιτυχημένες και ζουν πολύ καλύτερα μέσα στους περιορισμούς που ζούμε και κάποιοι – για να μην πω ότι κάνουν αποτυχημένες επιλογές – μετανιώνουν αρκετές φορές», δήλωσε σημειώνοντας ότι υπάρχουν επιστήμες όπως η Φιλοσοφία και κυρίως η επιστήμη των Αποφάσεων που μας εξηγούν αυτό το ερώτημα που είναι πολύ κρίσιμο για τη ζωή του καθένα μας και όχι μόνο του ατόμου.

«Η ζωή και του ατόμου και της οικογένειας, και της ΕΡΤ, και μιας επιχείρησης και της κοινωνίας και της πατρίδας μας εξαρτάται από τις επιλογές που κάνουμε. Υπάρχουν δυο ζητήματα. Το ένα είναι ότι πολλές φορές επιλέγουμε να μην επιλέγουμε. Αφήνουμε να επιλέγουν άλλοι για εμάς, αλλοτριωνόμαστε από το περιβάλλον, είτε είναι διαφήμιση είτε προπαγάνδα, είτε οτιδήποτε. Αναβλητικότητα, αναποφασιστικότητα, εφησυχασμός, βόλεμα. Άρα χωρίς να το συνειδητοποιούμε κάνουμε μια επιλογή να μην επιλέγουμε. Και όταν δεν επιλέγουμε δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στην ώρα τους, τα αφήνουμε και γίνονται δύσκολα. Και δεν αξιοποιούμε ευκαιρίες – μικρότερες ή μεγαλύτερες – που υπάρχουν στο περιβάλλον μας, στην προσωπική ή στην επαγγελματική μας ζωή», εξήγησε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το δεύτερο πρόβλημα είναι πως λειτουργούμε παρορμητικά. «Μυαλό έχουν όλοι, αλλά δεν το χρησιμοποιούμε, γιατί σκεφτόμαστε με δυο τρόπους. Διαισθητικά, συνθετικά με το συναίσθημα με συγκινήσεις, με τις λίγες πληροφορίες που έχουμε, με την εμπειρία μας, με τα στερεότυπα, και δεν σκεφτόμαστε ορθολογικά. Και εδώ έρχεται η επιστήμη των Αποφάσεων, η οποία δεν μας δίνει συνταγές, αλλά μέθοδο για ορθή σκέψη. Στο βιβλίο παραφράζω τη ρήση των αρχαίων προγόνων μας “τα αγαθά κόποις κτώνται”  στη ρήση “τα αγαθά κόποις και τη ορθή τη σκέψη κτώνται”. Η επιστήμη μας δίνει μέθοδο, τεχνικές, αρχές και έννοιες που μας βοηθάνε να σκεφτούμε πιο ορθολογικά, πιο δυναμικά “έξω από το κουτί”, και να κάνουμε επιτυχημένες επιλογές», υπογράμμισε.

«Ζούμε τις ζωές των άλλων»

Ερωτηθείς για την αίσθηση πολλών ανθρώπων ότι ζουν τις ζωές των άλλων και ότι «δεν είναι οι επιλογές τους» – κάτι που οδηγεί σε μια αυτολύπηση και σε μια δυστυχισμένη ζωή-ο κ. Μπουραντάς είπε ότι πρέπει να κατανοήσουμε τον όρο «πρόδραση» που χρησιμοποιούν οι Αμερικάνοι.

«Σημαίνει να πιστέψουμε αυτό που λέει η Υπαρξιακή Φιλοσοφία με τη ρήση του Καμί  “Η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας”. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κάνουν τα πράγματα να συμβαίνουν. Υπάρχει μια δεύτερη κατηγορία ανθρώπων που παρακολουθεί τα πράγματα να συμβαίνουν. Και μια tρίτη κατηγορία αναρωτιέται τι συνέβη; Εάν θέλουμε να αυτοκαθοριστούμε, να ζήσουμε τη ζωή που εμείς θέλουμε μέσα στους περιορισμούς που υπάρχουν πρέπει να ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία. Να πιστέψουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε τα πράγματα στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή», εξήγησε ο καθηγητής.

Ο ρόλος της αξιολόγησης

Αναφορικά με τον ρόλο της αξιολόγησης, ο κ. Μπουραντάς είπε ότι είναι μια επιλογή εάν θα την κάνουμε ή όχι και να αναρωτηθούμε γιατί κάνουμε αξιολόγηση.

«Την αξιολόγηση την κάνουμε όχι για να τιμωρήσουμε, αλλά για να βελτιωθούμε και να ζήσουμε καλύτερα. Για παράδειγμα, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού μας, εάν πρώτα δεν διαπιστώσουμε ότι το παιδί μας έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση; Άρα η αξιολόγηση μας βοηθάει να κάνουμε επιλογές βελτίωσης σε προσωπικό επίπεδο, να γίνουν επιλογές καλών στελεχών, για τις προαγωγές, να δοθούν αυξήσεις ή βραβεία. Είναι βασικό», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην ορθολογική διαδικασία λήψης αποφάσεων υπάρχουν κάποια βήματα. «Πρώτο είναι να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες και τα προβλήματα. Δεύτερο να ορίσουμε σωστά το πρόβλημα. Ο Αϊνστάιν έλεγε ότι το σωστά ορισμένο πρόβλημα είναι λυμένο κατά το ήμισυ και ότι ανάλογα με το πως ορίζουμε το πρόβλημα, καθορίζουμε και τη λύση του», συμπλήρωσε ο κ. Μππουραντάς.

Τέλος είπε ότι είναι πολύ σημαντικό το να βρίσκουμε «όσο το δυνατόν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις, να τις αξιολογούμε, να εκτιμούμε πιθανότητες και να προτιμήσουμε την καλύτερη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος