Δ. Λάλας στο Πρώτο : Να πειστούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερη ενέργεια (audio)

Στο τραπέζι μπαίνουν μέτρα για την μείωση του κόστους ενέργειας στην ΕΕ με πρώτο τη μείωση της κατανάλωσης και ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στην καθημερινότητα των πολιτών και αφορά από τις μετακινήσεις μέχρι τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών.
Πρόκειται άραγε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή για υπαρκτά θέματα της άμεσης πραγματικότητας;

Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή GPS και τον Θάνο Σιαφάκα μίλησε ο Δημήτρης Λάλας, Μηχανικός Περιβάλλοντος, πρώην Πρόεδρος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
“Θυμάμαι, είπε, στην πρώτη ενεργειακή κρίση του ’70 που απαγορευόταν η μετακίνηση το Σαββατοκύριακο και επίσης έπρεπε να σβήσεις τα φώτα στις βιτρίνες των καταστημάτων. Εν πρώτοις, ένας τρόπος να μειώσεις το κόστος χρήσης της ενέργειας, είναι να χρησιμοποιήσεις λιγότερη ενέργεια”.
Πρόκειται άλλωστε στόχους που έθεσε η ΕΕ και η Ελλάδα για μείωση των ρύπων ως το 2050, με έναν από τους τρεις πυλώνες την ενεργειακή αποδοτικότητα, δηλαδή το να βελτιωθεί η χρήση της ενέργειας.

 

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν υποδομές για να εφαρμοστούν εναλλακτικές λύσεις πιο προσφιλείς και ευχάριστες, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, το πατίνι, το ηλεκτρικό ποδήλατο.
Η κυκλοφορία πάντως είναι πολύ δύσκολος τομέας να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας, αλλά γίνεται.
Όπως το να γίνει το λεωφορείο πιο ελκυστικό. Θα πρέπει απ΄ όπου περνά να απαγορεύεται το παρκάρισμα που σημαίνει ότι θα κινείται πιο γρήγορα και πιο συχνά και θα μειωθεί η κατανάλωση των λεωφορείων άρα σημαίνει λιγότερη ρύπανση.

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ
“Χρειάζεται, ανέφερε ο κ Λάλας, μια μακροχρόνια εκπαίδευση ώστε να μην απαιτείται να ζούμε το καλοκαίρι σε 20 βαθμούς και να χρειαστεί να μπει περιορισμός στην χρήση τους. Μπορούμε να ζήσουμε άνετα και στους 24-25 βαθμούς.
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τόση ενέργεια. Μοιάζει με το φαγητό. Δεν χρειάζεται να πετάξουμε τροφή.
Φτιάχνω το σπίτι μου έτσι ώστε να δαπανά λιγότερη ενέργεια”.

ΕΕ
Υπενθύμισε ότι η ΕΕ συνολικά και επιμέρους όλα τα κράτη-μέλη έχουν καταθέσει σχέδια για τη διαχείριση της ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που δείχνουν την πορεία που πρέπει να έχουμε μέχρι το 2030 και το 2050. Από τους βασικούς πυλώνες είναι η εξοικονόμηση ενέργειας γενικότερα.
Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα. Στα λεγόμενα “σκληρά”, απαγορεύεται η χρήση συσκευών που δεν είναι αποδοτικές και τα “μαλακά”. Δηλαδή να πειστεί ο άλλος ότι μπορεί να ζήσει και με λιγότερη ενέργεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος