Δ. Κούρκουλας στο Πρώτο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική διπλωματία για τη Λιβύη – Είναι καλύτερο να συζητάμε (audio)

«Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική διπλωματία για τη Λιβύη – Είναι καλύτερο να συζητάμε» υπογράμμισε μιλώντας στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών.

Ως προς την επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη στην περιοχή της Λιβυής, για το εάν πρέπει να γίνουν αυτές οι επαφές των υπουργών στη Λιβύη, επισήμανε «Δεν έχω όλα τα δεδομένα υπόψιν μου για να μπορώ να δώσω μια έγκυρη απάντηση. Υποθέτω ότι όταν είχε κανονιστεί αυτή η συνάντηση, γνωρίζαμε ήδη ότι υπάρχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι παράνομο. Δεν το αναγνωρίζουμε, δεν το αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά βεβαίως μερικές φορές είναι καλύτερο να συζητάς παρά να απέχεις από τη συζήτηση. Αλλά δεν έχω όλα τα δεδομένα μπροστά μου. Νομίζω και έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική διπλωματία ότι θα κρίνουν εάν πρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση ή όχι. Αυτό που εγώ θέλω να πω, είναι ότι η διπλωματία και οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναγκαστικά να απαντάς σε χρόνο ρεπορτάζ. Δηλαδή, μερικές φορές είναι καλύτερο να μελετήσεις καλύτερα τα δεδομένα, ψύχραιμα αλλά βεβαίως ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι μία χώρα η οποία ασκεί τεράστια επιρροή στη Λιβύη».

«Θα πρέπει να διατηρήσουμε τα ήρεμα νερά με την Τουρκία – Όμως, για να αποκτήσουμε μια πιο σταθερή σχέση, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες»

«Τα ήρεμα νερά, μέχρι στιγμής έχουν δώσει κάποια θετικά, απτά αποτελέσματα, τα οποία δεν πρέπει να τα υποτιμάμε. Αλλά βεβαίως όλοι γνωρίζουμε και νομίζω και η κυβέρνηση, η ελληνική και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ότι όλα αυτά είναι προσωρινά. Αυτό που θα έδινε, ας πούμε, μια πολύ πιο σταθερή λύση θα ήταν μια συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, η οποία όμως, προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ήταν μια μεγάλη νίκη του Τραμπ και του Νετανιάχου οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Το παραπάνω τόνισε, ο κ. Κούρκουλας, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη διεθνή επικαιρότητα και πιο συγκεκριμένα στη Μέση Ανατολή, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τουλάχιστον επικοινωνιακά, αλλά ίσως όχι μόνο επικοινωνιακά, ήταν αυτό μια μεγάλη νίκη του προέδρου Τραμπ, όπως ήταν και μία νίκη του Νετανιάχου. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι για το Ισραήλ υπάρχει μια εύκολη λύση, μια εύκολη έξοδος από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται με τη Γάζα, με όλους τους κινδύνους και τη θέληση, ας πούμε, του πληθυσμού, να επανέλθει σε μια ειρηνική κατάσταση, όπως επίσης δεν σημαίνει και το τέλος των ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας για την πιθανότητα να αποκτήσει το Ιράν ατομικά όπλα».

Το 5% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες δεν είναι απλώς μια κολακεία στο πρόσωπο του κ. Τραμπ αλλά σημαντικό και για τη δική μας ευρωπαϊκή, αμυντική αυτονομία

«Αλλά εμείς οι Ευρωπαίοι αποφασίζουμε να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες, όχι μόνο για να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά διότι θεωρούμε και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στην κοινή δήλωση του ΝΑΤΟ, ότι αυτή την στιγμή απειλούμαστε από τη Ρωσία. Και αυτή η απειλή, η οποία δεν είναι θεωρητική, είναι πολύ άμεση και πρακτική, μας αναγκάζει να αυξήσουμε ως Ευρώπη πλέον μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και παράλληλα με το ΝΑΤΟ- τις αμυντικές δαπάνες. Άρα, το 5% δεν γίνεται μόνο για να κολακέψουμε τον Πρόεδρο Τραμπ (…). Η κολακεία μερικές φορές χρησιμοποιείται και στη διπλωματία αλλά υπάρχουν και ορισμένα όρια (…)».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος