Δ. Καιρίδης στο Πρώτο: Οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν φραγμό στην “πολιτική Κίνας” του Ερντογάν – Τι περιμένουμε από Μπλίνκεν (audio)

«Σήμερα είναι μια πολύ καλή ημέρα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που αναβαθμίζονται έτι περαιτέρω και για την ασφάλεια στην περιοχή μας απέναντι σε κάθε ταραξία», υπογράμμισε ο βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφορικά με την υπογραφή της ανανέωσης της πενταετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια, δεχόμαστε μια συγκεκριμένη απειλή από τον ανατολικό της γείτονα, θέλουμε την πιο στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας, θέλουμε να είναι εδώ για να καλύψουν το γεωστρατηγικό κενό που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η συμφωνία με την Αμερική είναι η καλύτερη απάντηση σε όλες τις ανησυχίες ότι ο Αμερικάνος σύμμαχος στρέφεται τελείως ανατολικά – σε Ειρηνικό Ανατολική Ασία και Κίνα- και δεν ενδιαφέρεται πια για την περιοχή μας. Εμείς τους θέλουμε εδώ, αυτές οι βάσεις τελούν υπό ελληνικό έλεγχο. Οι στρατιωτικές επενδύσεις γίνονται στην ελληνική ασφάλεια και στέλνουν το μήνυμα της ισχυρής αποτροπής σε κάθε επιβουλή, κυρίως προς την Τουρκία», τόνισε, επισημαίνοντας πως «αυτό που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη με τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων, ελικοπτέρων, τανκς είναι χωρίς προηγούμενο, είναι ενίσχυση του εθνικού μετώπου».

«Περιμένουμε μια μεγάλη πολιτική δέσμευση από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν που πάει παραπέρα από τις μέχρι τώρα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, κάνοντας λόγο για τις 4 περιοχές της χώρας στις οποίες οι Αμερικανοί θα εμβαθύνουν την παρουσία τους και θα επενδύσουν με μια άνεση χρόνου, με προοπτική να υπάρξουν και άλλες τέτοιες εγκαταστάσεις, καθώς «θέλουν να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, προετοιμαζόμενοι για παν ενδεχόμενο έναντι της Τουρκίας». Εκτίμησε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει για απόλυτο σεβασμό της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, για το διεθνές Δίκαιο για το δίκαιο της Θάλασσας.

«Είναι μια θέση που ήδη έχουν πάρει με σαφήνεια οι Αμερικάνοι», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ο Ερντογάν ακολουθεί πολιτική αμφισβήτησης ανάλογη με αυτήν της Κίνας – που αμφισβητεί δικαιώματα συμμάχων της Ουάσιγκτον στον Ειρηνικό – και στην οποία οι ΗΠΑ «θέλουν να βάλουν φραγμό παγκοσμίως». Ο κ. Καιρίδης παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια ανησυχία και είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να προκαλέσει θερμό επεισόδιο για να «τεστάρει» τις συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία, αλλά εκτίμησε ότι προτεραιότητα του Ερντογάν στην παρούσα φάση είναι να μην διασαλεύσει την επικείμενη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος