Ελλάδα – ΗΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για 5ετή αμυντική συνεργασία – Ξεκάθαρο το μήνυμα στην Τουρκία

Η διπλωματική θωράκιση είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν από κοινού ΑθήναΟυάσινγκτον στην προκλητικότητα της Άγκυρας, με την υπογραφή της πενταετούς ανανέωσης της αμοιβαίας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ειδικού βάρους θα είναι η συνοδευτική επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών που θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον για την προστασία της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας και την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μιλώντας στο Ίδρυμα Καραμανλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τα πλεονεκτήματα που φέρνουν στη χώρα οι αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και Αμερική. «Η Ελλάδα σήμερα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της. Η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης, υπογράφοντας υποδειγματικές συμφωνίες. Προωθώντας την ευρωπαϊκή συνεργασία σε Άμυνα και ασφάλεια. Όπως η πρόσφατη συμφωνία με τη Γαλλία», είπε σχετικά.

«Είναι μια Συμφωνία επέκτασης της συνεργασίας μας. Προβλέπεται επέκταση της συνεργασίας σε  συγκεκριμένες τοποθεσίες στην ελληνική επικράτεια, που αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τη σημασία της» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στις τοποθεσίες όπου θα επεκταθεί η αμερικανική παρουσία ξεχωρίζουν η Αλεξανδρούπολη, τόσο λόγω της εγγύτητας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όσο και για τη μελλοντική λειτουργία του λιμανιού της πόλης ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και η Σούδα απ’ όπου τα ελληνικά και αμερικανικά πλοία μπορούν τάχιστα να προσεγγίζουν την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών εγκαταστάσεων θα χρηματοδοτηθεί σε βάθος πενταετίας από το Κογκρέσο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντάται με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιάιρ Λαπίντ καθώς και των υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων Σεΐχη Al Nahyan. Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και Άμπου Ντάμπι έχουν υπογράψει συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Ερώτηση στον υπουργό Άμυνας για τις συμφωνίες με Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσε το ΚΚΕ. «Η πολιτική της εμπλοκής και οι αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα μετατρέπουν την Ελλάδα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων και στόχο αντιποίνων» αναφέρουν από το κόμμα.

Μήνυμα αποτροπής έστειλε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος στο ετήσιο μνημόσυνο των Ιερολοχιτών Μέσης Ανατολής. «Τα στελέχη είναι άριστα εκπαιδευμένα και αποφασισμένα ως σύγχρονοι Ιερολοχίτες να κάνουν το βήμα πρόσθες αντιμετωπίζοντας νικηφόρα επί του πεδίου της μάχης οποιονδήποτε επιβουλέα» είπε σχετικά.

Ενισχύει τις συνεργασίες της η Ελλάδα διπλωματικά και στρατιωτικά, την ώρα που η νευρικότητα της Τουρκίας είναι έκδηλη, επισήμανε στο σχόλιό του μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, εξηγώντας πώς ενισχύει τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος