Δ. Καιρίδης στο Πρώτο: Ο Ερντογάν εννοεί το casus belli – Είμαστε σε συγκρουσιακή τροχιά με την Τουρκία (audio)

«Νομίζω ότι ο Ερντογάν εννοεί το casus belli. Σε μεγάλο βαθμό θα δυσκολευόταν πάρα πολύ έχοντας εκτεθεί τόσο πολύ να βρεθεί υπόλογος από την αντιπολίτευση για κάτι το οποίο προφανώς είχε αποφασίσει η τουρκική Βουλή το 1995 και το οποίο έχει επαναλάβει και εμβαθύνει τότε», δήλωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Έχουμε μπει σε συγκρουσιακή τροχιά με την Τουρκία»

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων δήλωσε ότι έχουμε μπει σε συγκρουσιακή τροχιά με τη γείτονα χώρα. «Μας το λένε σε όλους τους τόνους. Είτε λαϊκά που αρέσκεται ο Ερντογάν όταν μιλάει στα πλήθη, στο εσωτερικό, είτε πιο σοβαρά και ευπρεπώς, όπως ο Ιμπραήμ Καλίν, ο μυστικός εξ απορρήτων σύμβουλος», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καιρίδης είπε ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν είναι τρελός, είναι αδίστακτος και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να επανεκλεγεί. «Αυτό που λέω είναι ότι μακροπρόθεσμα αναπτύσσεται μια δυναμική. Δεν έχουν ανοίξει οι πύλες της κολάσεως, του απόλυτου ανορθολογισμού στην περιοχή μας, ούτε μια επίθεση άμεση εναντίον της Ελλάδας», ανέφερε.

«Είναι προφανές ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των συμμάχων και κατ εξοχήν του πιο ισχυρού παίκτη και στρατιωτικά ισχυρού, όχι μόνο πολιτικά εδώ στην περιοχή και παγκοσμίως που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ελπίζω ότι κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει αυτές τις απειλές», συμπλήρωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

«Έχουμε πρόβλημα με το State Department»

Αναφερόμενος στην στάση του State Department στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, ο κ. Καιρίδης επισήμανε ότι η στάση του είναι προβληματική. «Το State Department επιχειρεί να κρατήσει την Τουρκία στη δυτική τροχιά. Θεωρώ ότι κάνει λάθος, διότι ούτε αυτό θα κάνει ούτε εν τέλει τα συγκρουσιακά στοιχεία θα αποτρέψει», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στο αμερικάνικο Κογκρέσο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε ότι είναι ένας νέος και κρίσιμος παίκτης στα ελληνοτουρκικά. «Είχαμε μια πολύ σκληρή, πολύ ξεκάθαρη στάση να μην πάρει η Τουρκία τα F-16 που είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Να το πούμε αυτό διότι χωρίς F-16 αναβαθμισμένα η Τουρκία δεν έχει πολεμική αεροπορία και κατά συνέπεια δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ηγεμονικό ρόλο που ονειρεύεται στην περιοχή. Θα της στοιχίσει πάρα πολύ», εξήγησε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος