Δ. Καιρίδης στο Πρώτο: Μίνι – “AUKUS” στην ανατολική Μεσόγειο η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν (audio)

Η αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, αποτελεί μια «μίνι- AUKUS στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα. Μίλησε για μια πολύ σημαντική συμφωνία που αλλάζει τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας λόγο για «πολλαπλά και ξεκάθαρα μηνύματα του Γάλλου προέδρου, τα οποία θα πρέπει να προβληματίσουν πολλούς στην Τουρκία».

«Η μεγάλη AUKUS έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη της μικρότερης. Την τελευταία εβδομάδα επιταχύνθηκαν οι διαπραγματεύσεις που υπήρχαν για πολλούς μήνες», σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως «το ζήτημα της αναβάθμισης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είχε τεθεί από το 2006 και “σέρνεται” εδώ και 15 χρόνια». «Έχουμε καθυστερήσει πολύ, έχουμε φρεγάτες ηλικίας 50 ετών», είπε χαρακτηριστικά. Παραδέχθηκε ότι το μεγάλο πρόβλημα για την καθυστέρηση ήταν η οικονομική κρίση, αλλά μίλησε και για άλλες αρρυθμίες, αφήνοντας αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του τότε υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

«Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο ναυτικό του 21ου αιώνα, η συμφωνία αφορά τα επόμενα 50 χρόνια. Προχωράμε μέσα από μια συντονισμένη χορογραφία και με τους Αμερικανούς, με τους οποίους υπογράφουμε σύντομα την ανανέωση της στρατιωτικής συνεργασίας», υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης.

«Καθώς οι Αμερικανοί στρέφονται στον Ειρηνικό με επίκεντρο την Κίνα, είναι κρίσιμο να καλυφθεί το γεωστρατηγικό κενό στην περιοχή μας. Και η Γαλλία, ως προπομπής της Ευρώπης, μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, σε συνεργασία με την Ελλάδα», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο ίδιος μίλησε για συναντίληψη Ελλάδας- Γαλλίας στο ζήτημα του ευρωστρατού, επισημαίνοντας ότι οι δυο χώρες ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη για την Άμυνα και «έχουμε πολύ δρόμο για να πείσουμε τους και να αφυπνίσουμε τους βόρειους να συμβάλουν με δαπάνες στη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής δύναμης, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος