Βήματα αποκλιμάκωσης της κρίσης μετά την ΑUKUS — Ανακωχή Μακρόν – Μπάιντεν (video)

Μετά τη συνομιλία Μπάιντεν – Μακρόν έγιναν βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης που είχε δημιουργήσει η συμφωνία Aukus. Μάλιστα, οι δύο ηγέτες προγραμμάτισαν να συναντηθούν τον Οκτώβριο στο πλαίσιο των κινήσεων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Στην Ουάσιγκτον επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρέσβης μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν Μακρόν κατά την οποία συμφώνησαν ότι η κρίση μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Στη συνομιλία που είχε στόχο να κατευνάσει την οργή της Γαλλίας για τη συμφωνία Aukus, οι δύο ηγέτες προγραμμάτισαν να συναντηθούν τον Οκτώβριο στο πλαίσιο διαδικασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε στην ανάγκη για ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ.

Κοινή ανακοίνωση Τζο Μπάιντεν – Εμανουέλ Μακρόν: «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση θα είχε επωφεληθεί από ανοιχτές διαβουλεύσεις μεταξύ εταίρων σε θέματα με στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Νωρίτερα, είχε ακυρωθεί συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Γαλλίας, Ηνωμένων Πολιτειών, Βρετανίας και Γερμανίας στη Νέα Υόρκη. Πηγές αναφέρουν ότι η Γαλλία ζήτησε την ακύρωση, αν και επισήμως προέκυψε κάποιο πρόβλημα στο πρόγραμμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε μήνυμα σε γαλλοαγγλική αργκό στον Μακρόν να ηρεμήσει, γιατί δεν παραγκωνίζεται κανείς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι συζήτησε τη δυσφορία του Παρισιού με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνάντησε και τον τρίτο εταίρο της Aukus, Σκοτ Μόρισον.

Τα σημάδια ότι η Αυστραλία θα ακύρωνε το συμβόλαιο για τα γαλλικά υποβρύχια υπήρχαν από το 2018, λένε Αυστραλοί πολιτικοί, λόγω καθυστερήσεων, αυξημένου κόστους και άλλων λόγων. Επειδή οι Γάλλοι αντιλήφθηκαν αυτές τις ανησυχίες, ο Μακρόν προσκάλεσε στο Παρίσι τον Ιούνιο τον Μόρισον, ο οποίος δεν ανέφερε καν δημοσίως τη διμερή συμφωνία. Στις 10 Σεπτεμβρίου οι Γάλλοι αναζητούσαν διευκρινίσεις από τον Μπλίνκεν και τον Όστιν για την ξαφνική επίσκεψη των Αυστραλών ομολόγων τους αλλά εκείνοι απέφευγαν τα τηλεφωνήματα. Οι υποψίες τους επιβεβαιώθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.

Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος