Δ. Καιρίδης στο Πρώτο: Ενδεχομένως η απόσυρση της τροπολογίας στο Κογκρέσο να είναι αποτέλεσμα της συνάντησης Σάλιβαν – Καλίν (audio)

«Υπάρχει το παζάρι (ΗΠΑ-Τουρκία) και το ξέρουμε» επισήμανε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας Μενέντεζ από τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ στο Κογκρέσο, να ήρθε ως αποτέλεσμα της επίσκεψης του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον Σύμβουλο της Τουρκικής Προεδρίας, κ. Καλίν.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο κ. Καιρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι προφανώς στην συνάντηση του κ. Σάλιβαν με τον κ. Καλίν πριν λίγες ημέρες συζητήθηκαν όλα, όπως και το θέμα των F16.

«Όλες οι τροπολογίες που είχαν ενσωματωθεί στον αμυντικό προϋπολογισμό αποσύρθηκαν στην Γερουσία και πέρασε ατόφιος, έχουμε ωστόσο το κείμενο της Βουλής που τις έχει συμπεριλάβει, μαζί με αυτή που μας ενδιαφέρει για την Τουρκία και άρα απομένει μια διαδικασία εξομάλυνσης, συμβιβασμού μεταξύ των δύο Σωμάτων. Μπορεί είτε να ψηφιστεί και από την Γερουσία ή να αποσυρθεί. Περί αυτού πρόκειται. Δεν μπορεί τα δύο κείμενα να είναι διαφορετικά, πρέπει να έχουν ψηφίσει το ίδιο κείμενο και οι δύο πλευρές για να πάει στον Πρόεδρο να υπογράψει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023» συμπλήρωσε ο κ. Καιρίδης.

Σε σχέση με το τι μπορεί να διημείφθη στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των δύο ανδρών, ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι ο Τζέικ Σάλιβαν πήγε στην Τουρκία για τις Φινλανδία, Σουηδία και την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, για να πει στους Τούρκους ”μην πυροβολείτε τα πόδια σας, έχετε αυτή την στιγμή μια ανοιχτή διαπραγμάτευση στο Κογκρέσο, εμείς ως αμερικανική κυβέρνηση έχουμε δηλώσει ότι  θέλουμε να σας δώσουμε τα F16, αλλά βοηθήσετε και τους εαυτούς σας, χαμηλώνοντας πρώτα τους τόνους έναντι ημών των Αμερικανών, που μας έχετε στοχοποιήσει, προφανώς της Ελλάδας, μην διανοηθείτε να βάλετε βέτο στην Φινλανδία, Σουηδία και ανατινάξετε στον αέρα μια κεντρική επιλογή της Συμμαχίας που έρχεται σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ, τους 29 και προφανώς και εμάς τους Αμερικανούς και εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν εξαρτάται από την αμερικανική κυβέρνηση, είναι ζήτημα του Κογκρέσου, έχουμε εκλογές εκεί να δούμε ποιο Κογκρέσο θα έχουμε μετά τις εκλογές στις 8 Νοεμβρίου και κάντε ό,τι μπορείτε”.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα τον κ. Καιρίδη και έχοντας συνομιλήσει ο ίδιος πολλές φορές με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια να εγκρίνει την οποιαδήποτε πώληση οπλικών συστημάτων, όπως εξάλλου έχει δηλώσει ήδη ο Γερουσιαστής. Επιπλέον, ο κ. Καιρίδης σημείωσε ότι οι ίδιοι οι Τούρκοι το έχουν υποτιμήσει και δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος δεν μπορεί να καταλάβει ότι το Κογκρέσο είναι ανεξάρτητο από τον Μπάιντεν, «ο οποίος είναι υπό μια έννοια αδύναμος απέναντι στο Κογκρέσο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος