Τουρκικά F-16: Αποσύρθηκε η τροπολογία Μενέντεζ, αλλά διατηρεί το δικαίωμα βέτο ο γερουσιαστής – Παρασκήνιο και αντιδράσεις

Εκτός του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) τέθηκαν οι τροπολογίες που επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16.

Όπως μετέδωσε χθες πρώτη ΕΡΤ και η ανταποκρίτρια στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη αφαιρέθηκαν όλες οι τροπολογίες που δεν είχαν εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση. Στη θέση τους συντάχθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας ένα νέο κείμενο το οποίο περιλαμβάνει μόνο τις τροπολογίες για τις οποίες δεν υπήρχαν διαφωνίες. Η αντίστοιχη τροπολογία του Κρις Πάπας παραμένει στην εκδοχή της Βουλής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους, λόγω των ενδιάμεσων εκλογών, της πίεσης χρόνου, αλλά και της μη επίτευξης ομοφωνίας. Η τροπολογία για τα F-16 δεν εντάχθηκε σε αυτό το κείμενο, ούτε μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία χωριστά – όπως έγινε στη Βουλή των Αντιπροσώπων – λόγω πίεσης χρόνου.

Όπως σημειώνουν, η τροπολογία μπορεί να ενταχθεί στο τελικό κείμενο της NDAA που θα υιοθετηθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, καθώς βρίσκεται στην εκδοχή που έχει υιοθετήσει ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Τότε η Βουλή και η Γερουσία θα είναι αυτές που θα αποφασίσουν στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση την τελική εκδοχή της NDAA.

Οπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, σε σχέση με την τροπολογία Μενέντεζ ειδικότερα, εξέφρασαν επιφυλάξεις οι Ρεπουμπλικάνοι συμπρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών και Άμυνας της Γερουσίας, σύμφωνα όμως με πληροφορίες υπάρχουν και παρασκηνιακές πιέσεις από την κυβέρνηση για να μην περάσουν οι τροπολογίες, όχι απαραίτητα για να προχωρήσει στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, αλλά για να μπορεί να έχει τον τελικό λόγο σε τέτοιου είδους αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως του νομοσχεδίου NDAA ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είχε καταθέσει την συγκεκριμένη τροπολογία, διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να προβάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν εξάλλου πως η Ελλάδα δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε κάποια χώρα τι θα πουλήσει και τι όχι και επίσης είναι δεδομένο πως οποιαδήποτε πώληση θα έρθει κοντά μόνο αν αισθανθούμε ότι είμαστε ασφαλείς.

Η απόσυρση της τροπολογίας επικρίθηκε από την αντιπολίτευση.

«Η Τουρκία όχι μόνο δεν τιμωρείται για την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας και την υπογραφή νέων παράνομων μνημονίων με τη Λιβύη, αλλά επιβραβεύεται», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και προσθέτει πως η απόφαση αυτή αποτελεί άλλη μια εξαιρετικά σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα.

Δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει το πως θα καταλήξει η διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, απάντησε στο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι η ισορροπία δυνάμεων επί του πεδίου με την Τουρκία, έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας χάρη στις επιλογές της κυβέρνησης.

Ο κ. Οικονόμου παράλληλα κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι οι μόνοι, μαζί με το τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu που θέλησαν να το παρουσιάσουν ως «τετελεσμένη υπόθεση» και επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επέλεξε να αποτελεί την εθνική εξαίρεση στην ψήφιση της εξοπλιστικής ενίσχυσης των ενόπλων μας δυνάμεων και των αμυντικών συμφωνιών της πατρίδας μας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ».

«Επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη στιγμή είπε το ΚΚΕ, ότι καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχει ο λαός μας στους δήθεν “ισχυρούς συμμάχους”. ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως κάθε φορά αποδεικνύεται, έχουν τα δικά τους συμφέροντα, τις δικές τους επιδιώξεις, κάνουν τα δικά τους παζάρια με την Τουρκία -με κριτήριο τη ΝΑΤΟϊκή συνοχή και δράση- και φουσκώνουν τα πανιά της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης» ανέφερε το ΚΚΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος