Δ. Καιρίδης: Όλοι φοβούνται μια εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, όπως το 1982 – Οι προθέσεις των ΗΠΑ και του Ιράν

Σύνοψη
  • «Όλοι φοβούνται μια εισβολή του Ισραήλ, όπως το έκανε το '82 και οι παλαιότεροι θυμόμαστε ότι τον Γιάσερ Αραφάτ, τότε ταμπουρωμένος στη Βηρυτό και εν τέλει αναγκασμένος να φύγει για την Τύνιδα και μάλιστα με ελληνικά πλοία, επί Ανδρέα Παπανδρέου. Κάτι αντίστοιχο, θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση», τόνισε ο κ. Καιρίδης

«Υπάρχουν φωνές στην ισραηλινή κυβέρνηση που επιμένουν ότι ήρθε η ώρα να τελειώνουμε όχι μόνο με τη Χαμάς αλλά και με τη Χεζμπολάχ και να δημιουργηθεί περίμετρος ασφαλείας γύρω από το Ισραήλ, αλλά  η αμερικανική διπλωματία, θα κάνει ό,τι μπορεί για να το αποφύγει εν όψει και των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου», ανέφερε μιλώντας στo ΕΡΤNews και στην εκπομπή Update με το Θάνο Σιαφάκα, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Δημήτρης Καιρίδης.

Το πλέον επικίνδυνο, εκτιμά ο κ. Καιρίδης είναι ότι στον Λίβανο που έχει 17 διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες και στην ουσία δεν υπάρχει κράτος, η Χεζμπολάχ είναι κράτος εν κράτει με δικιά της ένοπλη ομάδα.

«Όλοι φοβούνται μια εισβολή του Ισραήλ, όπως το έκανε το ’82 και οι παλαιότεροι θυμόμαστε ότι τον Γιάσερ Αραφάτ, τότε ταμπουρωμένος στη Βηρυτό και εν τέλει αναγκασμένος να φύγει για την Τύνιδα και μάλιστα με ελληνικά πλοία, επί Ανδρέα Παπανδρέου.
Κάτι αντίστοιχο, θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση», τόνισε ο κ. Καιρίδης.

Για το Ισραήλ η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε συνιστά μεγάλη επιτυχία «στην καρδιά του μεγάλου εχθρού του, το Ιράν, την ώρα που εκεί γιορτάζουν την ορκωμοσία του μετριοπαθούς νέου προέδρου του Ιράν. Κάτι θα υπάρξει εκ μέρους του Ιράν για να περιοριστεί και ο νέος πρόεδρος στα ανοίγματα, τα οποία θα ήθελε να κάνει προς τη Δύση και κυρίως στην Αμερική», τόνισε ο κ. Καιρίδης.

Η αντίδραση του Ιράν

 Με την Τεχεράνη και τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ να διαμηνύει ότι αποτελεί υποχρέωση η εκίδκηση για το αίμα που χύθηκε στο έδαφος του Ιράν, ο Δημήτρης Καιρίδης υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν το Ιράν έχει δείξει μια σχετική αυτοσυγκράτηση, αν και τελευταία φορά, τον περασμένο Απρίλιο, όταν πάλι χτυπήθηκαν κάποιοι δικοί του στόχοι στη Συρία, υπήρξε η απάντηση με πυραυλική επίθεση.

Την ίδια ώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει διχαστεί από το ζήτημα του πολέμου στην Γάζα.
Το τελευταίο που θέλει η Κάμαλα Χάρις είναι περισσότερη ένταση στην περιοχή που θα έχει αντίκτυπο άμεσο στο εσωτερικό, διότι υπάρχουν οι Αραβόφωνοι ψηφοφόροι σε κρίσιμες πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν, εκτιμά ο Δημήτρης Καιρίδης.

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την πολύ στενή και διακομματική σχέση της Αμερικής με το Ισραήλ


«Είναι ένα από τα θέσφατα, τα δόγματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η εγγύηση ασφαλείας την οποία παρέχουν οι Αμερικανοί στο Ισραήλ και το δείχνουν αυτό με τα δισεκατομμύρια όπλα και βοήθεια την οποία έχουν δώσει και μετά τις 7 Οκτωβρίου. Περιλαμβάνει και τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, παρά τις όποιες αντιρρήσεις της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών. Η ισραηλινή ηγεσία του Νετανιάχου έχει την ικανότητα να παρακάμπτει ακόμα και προέδρους και να συνομιλεί απευθείας με το Κογκρέσο.στο Ισραήλ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Δημοκρατικοί δεν θα λυπόντουσαν αν έφευγε Νετανιάχου και αντικαθίστανται από κάποιον στα αριστερά του να πούμε όπως ο Μπένι Γκαντς. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν στηρίζουν το Ισραήλ, αλλά ότι έχουν κάποια ζητήματα με τον Νετανιάχου», εκτιμά και προσθέτει:

Τώρα η Μέση Ανατολή είναι η μαμή της ιστορίας, εκεί που το διεθνές σύστημα είναι το πιο αδύναμα θεσμοποιημένο, εκεί όπου η ανακατάταξη του διεθνούς συστήματος είναι ευρύτερη.
Γιατί ζούμε σε μια περίοδο μετάβασης ισχύος. Φεύγουμε από την Παξ Αμερικάνα, από την μονοκρατορία ,και περνάμε σε έναν πολυπολικό κόσμο όπου νέες δυνάμεις αναδεικνύονται κατεξοχήν η Κίνα αλλά και η Ρωσία που έκανε την παρέμβασή της στη Συρία. Αν υπάρχει σήμερα ο Ασαντ είναι χάρη στη ρωσική επέμβαση μετά το 2015.

Η Μ. Ανατολή «μαμή της ιστορίας» – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Άρα η Μέση Ανατολή, είναι μια πολύ εύθραυστη περιοχή που δεν μπόρεσε να σταθεροποιηθεί μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και παραμένει δέσμια δεκαετιών κρίσεων, με κυριότερη το Παλαιστινιακό.
Είναι εκεί όπου όλες οι αντιφάσεις, όλα τα προβλήματα του διεθνούς συστήματος έρχονται και χτυπούν.
Είναι μια περιοχή πολύ κοντά μας.

Εμείς είμαστε ακριβώς στα όρια μεταξύ δυτικού κόσμου από τη μια και Μέσης Ανατολής από την άλλη. Μας επηρεάζει άμεσα και σε θέμα άμεσα ασφάλειας και στο προσφυγικό και στον οικονομικό τομέα.

Παράδειγμα, οι επιθέσεις των Χούτι που έχουν εκτρέψει το 80% της κυκλοφορίας των πλοίων από το Σουέζ περιμετρικά της Αφρικής με εξαπλάσιο κόστος μεταφοράς και οι τιμές αυξάνονται αναγκαστικά συντηρώντας τον πληθωρισμό, είπε ο Δημήτρης Καιρίδης.

Πηγή: ΕΡΤNEws

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος