Creative Cities: Η διάσταση του πολιτισμού στη δημιουργική πόλη

Τι θα ήταν η Βομβάη χωρίς το Μπόλιγουντ; Το Μπανγκόκ χωρίς τους ναούς; Ή το Κίνγκστον χωρίς τη ρέγκε;

Οι πόλεις, όπου σχεδόν 7 στα 10 άτομα θα ζουν έως το 2050, έχουν τη δυνατότητα να ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, να δημιουργήσουν πλούτο, να ενισχύσουν την κοινωνική ανάπτυξη και να αξιοποιήσουν ανθρώπινους και τεχνολογικούς πόρους και να ανοίξουν το δρόμο για οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Μια νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και της ΟΥΝΕΣΚΟ με τίτλο «Πόλεις, Πολιτισμός, Δημιουργικότητα: Αξιοποίηση του Πολιτισμού και Δημιουργικότητα για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη & Συμπεριληπτική Ανάπτυξη», διερευνά πώς πόλεις στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και αλλού, επωφελήθηκαν από τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα. Σύμφωνα με την έκθεση, τα έσοδα των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών εκτιμήθηκαν στα 2,25 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2013 – ή στο 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι τρόποι με τους οποίους τα αστικά κέντρα προετοιμάζονται για να μετατραπούν σε πολιτιστικά και δημιουργικά οικοσυστήματα είναι θεμελιώδεις για την επιτυχία τους. Αυτή η έκθεση προτείνει ένα πλαίσιο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των πόλεων ως πολιτιστικών και δημιουργικών κόμβων και περιλαμβάνει έξι σκέψεις που μπορούν να βοηθήσουν τις πόλεις να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στο να γίνουν δημιουργικά κέντρα.

Creative Cities: Η διάσταση του πολιτισμού στη δημιουργική πόλη
(UNESCO)

Μερικά παραδείγματα

Παρεμβάσεις για την αναζωογόνηση γειτονιών, ώστε να έχουν ανέσεις, καλή υποδομή και να επιτρέπουν τη δημιουργική δραστηριότητα, όπως στην περίπτωση της γαστρονομικής βιομηχανίας του Callao, κοντά στη Λίμα στο Περού. Οι συνεισφορές αυτού του κλάδου, μαζί με τις μουσικές και καλλιτεχνικές κοινότητες, συνεχίζουν να αυξάνονται, χάρη στις επενδύσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων ενδιαφερομένων.

Η υλική υποστήριξη, όπως οι χώροι στέγασης και παραστάσεων που προσφέρονται στην Μπραζαβίλ στο Κονγκό, βοηθούν τους μουσικούς να κερδίσουν τα προς το ζην μέσω του πάθους τους, ενώ παράλληλα καλλιεργούν τα ταλέντα τους.

Οι προσπάθειες για την προώθηση και την υποστήριξη πολιτιστικών και δημιουργικών προσφορών μπορούν να βοηθήσουν στην μετατροπή των πόλεων σε δυναμικά οικοσυστήματα, όπως στις περιπτώσεις του Κιότο και του Κόμπε στην Ιαπωνία. Οι πόλεις αυτές εφαρμόζουν στρατηγικές για την αξιοποίηση της πολιτιστικής ιστορίας τους, οι οποίες διευκολύνουν την ανάπτυξη τοπικών δημιουργικών βιομηχανιών.

Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας απαιτεί άρση των εμποδίων. Αρκετές πόλεις έχουν λάβει μέτρα για να προσφέρουν βοήθεια σε καλλιτέχνες και δημιουργικούς επαγγελματίες που συνήθως κερδίζουν λιγότερα χρήματα από εκείνους που δουλεύουν σε άλλους τομείς. Η έκθεση διερευνά τις πρακτικές αυτές στην Ανγκουλέμ της Γαλλίας και στο Σάντος στη Βραζιλία.

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις στα ενοίκια και τη βιωσιμότητα για τους ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα. Η εμπειρία της περιοχής Σαβαμάλα στο Βελιγράδι, δείχνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους του εξευγενισμού (gentrification) πριν τα υψηλά ενοίκια «σκοτώσουν» μια δημιουργική γειτονιά.

Μαθαίνοντας πώς οι πόλεις και οι κωμοπόλεις επέτρεψαν τη δημιουργικότητα, οι ενδιαφερόμενοι από τις αναδυόμενες οικονομίες μπορούν να αποφύγουν τις παγίδες και να επικεντρωθούν στα οφέλη.

Creative Cities: Η διάσταση του πολιτισμού στη δημιουργική πόλη

Λίμα, Περού – Μια ομάδα σεφ επέλεξε το εμπορικό και δημιουργικό δυναμικό της περουβιανής κουζίνας για την επίλυση κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων στη Λίμα. Ξεκίνησαν πολλά έργα σε συνεργασία με εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις. Στη συνέχεια, η πόλη ξεκίνησε το έργο «Cocina de Ideas» (Κουζίνα των Ιδεών), όπου εκπαιδεύει εστιάτορες και ταυτόχρονα προσπαθεί να συμπεριλάβει τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους κατοίκους της πόλης στην πρωτοβουλία αυτή. Η γαστρονομική βιομηχανία της Λίμα αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 11,2% της οικονομίας του Περού.

Κόμπε και Κιότο, Ιαπωνία – Αφού υπέστη έναν τεράστιο σεισμό το 1995, η πόλη Κόμπε αναγκάστηκε να ανοικοδομήσει τα οικονομικά και πολιτιστικά της θεμέλια. Η ιστορία της ανεκτικότητάς της ως το πρώτο ανοιχτό λιμάνι στην Ιαπωνία κατά τον 19ο αιώνα ενημέρωσε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανανέωσή της. Στο Κιότο, οι πολεοδόμοι οδήγησαν την ανανέωση των πόλεων προσκαλώντας δημιουργικές ιδέες για τέχνη και επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό με την τεχνολογία. Εμπνευσμένο από την ιστορία 1.200 ετών της πόλης ως αρχαία πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες συγκεντρώνονται σε δημιουργικούς χώρους που χρηματοδοτούνται από την πόλη. Σήμερα, το 16–18% όλων των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο Κιότο δραστηριοποιούνται σε δημιουργικούς τομείς.

Σεούλ, Νότια Κορέα – Η πόλη αξιοποιεί το φαινόμενο Hallyu ή «Κορεάτικο Κύμα», την παγκόσμια δημοτικότητα του κορεατικού πολιτισμού, από τα K-pop έως τα διαδικτυακά παιχνίδια και την κορεατική κουζίνα. Η Σεούλ δημιούργησε ένα Digital Media City (DMC), ένα προηγμένο Media & Entertainment και IT Industrial Cluster σε έναν πρώην χώρο υγειονομικής ταφής. Στο Urban Regeneration Center της Σεούλ, οι κάτοικοι μπορούν τώρα να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τα δικά τους έργα που συμβάλλουν στην ανανέωση της γειτονιάς.

Μαντάμπα, Ιορδανία – Μετά την ανακάλυψη των αρχαίων ψηφιδωτών στη Μαντάμπα της Ιορδανίας, τον 20ο αιώνα, η πόλη άρχισε να τα χρησιμοποιεί για να ομορφαίνει τους αστικούς χώρους. Η κυβέρνηση χρηματοδότησε επίσης εκπαίδευση και κατάρτιση για τεχνίτες. Τώρα η «Πόλη των Ψηφιδωτών» υποστηρίζεται εν μέρει μέσω του τουρισμού.

Μπραζαβίλ, Δημοκρατία του Κονγκό – Η κυβέρνηση της πρωτεύουσας του Κονγκό δημιούργησε χώρους εκδηλώσεων για τους μουσικούς ώστε να μπορούν να παίζουν την φημισμένη παραδοσιακή μουσική τους. Παρέχοντας όργανα και κατοικίες για αυτούς, η πόλη εξειδικεύτηκε και άρχισε να δημιουργεί έσοδα από τη μουσική κληρονομιά της. Οι συναυλίες έχουν γίνει πόλος έλξης για τους τουρίστες και ταυτίζουν την πόλη με το ευρύτερο παναφρικανικό μουσικό δίκτυο.

Creative Cities: Η διάσταση του πολιτισμού στη δημιουργική πόλη

Βελιγράδι, Σερβία – Η καλλιτεχνική και δημιουργική κοινότητα οδήγησε σε προσπάθειες ανακαίνισης κτιρίων που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ίδρυση πολιτιστικών περιοχών στη Σαβαμάλα. Αλλά χωρίς κυβερνητικό σχεδιασμό και υποστήριξη, η πόλη αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε ιδιώτες επενδυτές, με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν τα ενοίκια και να γίνει απρόσιτη για πολλούς δημιουργικούς επαγγελματίες.

Σάντος, Βραζιλία – Οι ηγέτες της πόλης συγκάλεσαν ενδιαφερόμενους από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών, τις ΜΚΟ και τα σχολεία, για να εκπαιδεύσουν τους κατοίκους σε δημιουργικά επαγγέλματα. Δημιούργησαν εννέα «Δημιουργικά Χωριά» σε περιοχές όπου η εμπορία ναρκωτικών, η πορνεία και η πρόχειρη στέγαση επικρατούσαν προηγουμένως.

Ανγκουλέμ, Γαλλία – Αυτή η πόλη στη Δυτική Γαλλία εξελίχθηκε σε κέντρο δημιουργών κόμικ. Χάρη στην βιομηχανία παραγωγής χαρτιού και τη λογοτεχνική της κληρονομιά που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, σήμερα, στην πρωτεύουσα των κόμικ ζουν 200 συγγραφείς και καλλιτέχνες. Η πόλη δημιούργησε το «Ligue des Auteurs Professionnels» ως οικονομικό δίχτυ ασφαλείας για τους δημιουργούς.

ΠΗΓΗ: Worldbank

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος