Covid-19: Μειώνoνται τα κρούσματα- 2 Έλληνες στο Diamond Princess- Β. Κικίλιας: Θα επαναπατριστούν (video)

Σε διαρκή εγρήγορση βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα, υπό τον φόβο μιας πανδημίας του φονικού κορονοϊού, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 1.671 ανθρώπων και 69.000 κρούσματα στην Κίνα,  σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό. Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ελαφρά μικρότερος για τρίτη συναπτή μέρα, με τις κινεζικές αρχές να επιβάλλουν δρακόντεια μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Δύο Έλληνες βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στην Ιαπωνία. “Θα επαναπατριστούν”, δήλωσε ο υπ. Υγείας Β. Κικίλιας.

Στον υπόλοιπο κόσμο έχουν καταγραφεί σχεδόν 600 κρούσματα σε περίπου 30 χώρες, ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στην Ευρώπη και αφορά 80χρονο Κινέζο τουρίστα στη Γαλλία, ενώ επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Αφρικανική ήπειρο και ειδικότερα στην Αίγυπτο.

Είναι επείγουσα η χρηματοδότηση των μέτρων ετοιμότητας σε όλο τον κόσμο και ειδικά σε χώρες όπου τα συστήματα υγείας είναι αδύναμα, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, και καταλόγισε έλλειψη συναίσθησης στη διεθνή κοινότητα. Χαρακτήρισε μάλιστα επικίνδυνα μυωπικό το γεγονός ότι “ο κόσμος δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για να προετοιμαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά λίγα χρήματα για την επίθεση ενός ιού που μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο φονικός και καταστροφικός από οικονομική, πολιτική και κοινωνική σκοπιά”.

Στην Ελλάδα έχoυν ληφθεί όλα τα μέτρα προφύλαξης, επισήμανε για άλλη μία φορά ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που έρθει και στη χώρα μας ο ιός, το περιστατικό θα αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και επαγγελματικά, ανακόπτοντας την αλυσίδα της μετάδοσης. Μιλώντας στον Σκάι, ο κ.Κικίλιας γνωστοποίησε ότι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα γίνει επιχείρηση επαναπατρισμού 2 Ελλήνων που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα στην Ιαπωνία.

Σημειώνεται ότι το κρουαζιερόπλοιο συνεχίζει να είναι η βασική εστία μόλυνσης του ιού εκτός Κίνας, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 355 σε σύνολο 3.700 επιβαινόντων. Όπως ανακοινώθηκε, οι ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ θα στείλουν αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους που βρίσκονται στο πλοίο. Σε ανάλογη κίνηση προχωρά και ο Καναδάς, αλλά μόνο για τα υγιή άτομα, καθώς αυτά που εμφανίζουν συμπτώματα του ιού θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία στην Ιαπωνία.

Πηγή ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Covid-19: 80χρονος Κινέζος, το πρώτο θύμα στην Ευρώπη – Σημάδια βελτίωσης για όσους νόσησαν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος