Με προσοχή και μεθοδικότητα προετοιμάζει η κυβέρνηση την έξοδο στις αγορές. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν οτι η έκδοση ομολόγου δεν θα γίνει με επικοινωνιακούς όρους αλλά με γνώμονα τις κατάλληλες συνθήκες για την οικονομία. Πρώιμη χαρακτήρισε τη συζήτηση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η βέλτιστη διαχείριση του δημόσιου χρέους και η προετοιμασία για την οριστική έξοδο από τα προγράμματα στήριξης σε περίπου ένα χρόνο, είναι τα βασικά κριτήρια για μία δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές. Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι η έξοδος αυτή, δεν θα γίνει με επικοινωνιακούς όρους.
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε ο Μάριο Ντράγκι, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, πρώιμη τη συζήτηση για ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ανέφερε, πάντως, ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Εφαρμογή του Προγράμματος κλειδί για επιστροφή στις αγορές είπε ο Μάριο Ντράγκι και είπε ότι έκδοση ομολόγου είναι κομμάτι γενικότερης στρατηγικής μόνιμης επιστροφής στις αγορές.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε εμμέσως και στον Γιάννη Στουρνάρα, τονίζοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για το ζήτημα της επιστροφής στις αγορές. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών ο κ. Στουρνάρας κατά την τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας, δέχτηκε, για πρώτη φορά, σφοδρή κριτική από αρκετά μέλη. Αφορμή ήταν η πρόσφατη δήλωσή του ότι δεν είναι ακόμα ο κατάλληλος χρόνος για να βγει η Ελλάδα στις αγορές, αλλά πρέπει πρώτα να γίνουν ορισμένες κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις. Πηγές της ΤτΕ ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη είναι να σχολιάζει τα οικονομικά τεκταινόμενα.
Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας μετέφερε στο Γενικό Συμβούλιο τη θέση της ΕΚΤ, ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πρέπει να γίνει με λογικό επιτόκιο και με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το εγχείρημα θα έχει συνέχεια.
Σύμφωνα με στοιχεία της eurostat, το 2016 ο προϋπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος διαμορφώθηκε στο 179% του ΑΕΠ.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: ‘Ακης Αθανασόπουλος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος