Χρ. Ζερεφός στο Πρώτο για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία: Δεκαετίες είχαμε να δούμε τόσο κακό, τόσο αίμα, τόση βλακεία (audio)

«Κάθε πόλεμος δεν έχει εξήγηση και είναι εκ προοιμίου αδικαιολόγητος. Είναι απαράδεκτος ένας πόλεμος που ξεκινά από επεκτατικά όνειρα ή από άλλες χαμηλών προδιαγραφών επιθυμίες κάποιου κράτους. Είναι τραγικό να συμβαίνει όλο αυτό που βλέπουμε στην Ευρώπη. Δεκαετίες είχαμε να δούμε τόσο κακό, τόσο αίμα, τόση βλακεία. Δεν μπορώ να το πιστέψω», τόνισε για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Ειδικά για τη Ρωσία είπε ότι «είναι μια μεγάλη χώρα, με φοβερή παράδοση, με Πολιτισμό» και αναρωτήθηκε «πώς θα δικαιολογηθεί όταν καταστρέψει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τον πολιτισμό τους» και «όταν τους εξαφανίσει;».

«Όταν ισοπεδώνουμε μια περιοχή, τελείωσε, της αλλάζουμε την ιστορία της. Της αλλάζουμε την ψυχή της. Απορώ ειλικρινά πώς το κάνουν αυτό το πράγμα, στενοχωριέμαι ως σκεπτόμενος πνευματικός άνθρωπος εκτιμώ πάρα πολύ την προσφορά στον πολιτισμό και της μιας πλευράς, αλλά και της άλλης. Η μεγάλη μου απορία είναι για την επιτιθέμενη πλευρά. Πώς έγινε αυτό;», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι για την εξέλιξη αυτή ευθύνονται τα συμφέροντα.

Υπενθύμισε μια φράση του Γκάντι, ότι «η Γη μπορεί να τους θρέψει όλους αλλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις υπόγειες επιθυμίες τους, τις κακές τους επιθυμίες». Ζήτησε να υπάρχει στην ανθρωπότητα – πέρα από την Ουνέσκο – και κάποιο δικαστήριο για τα πολιτιστικά δικαιώματα. «Υπάρχει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά τα μνημεία του Πολιτισμού δεν μιλάνε. Κάθονται και τα βομβαρδίζουν ή τα γκρεμίζουν γιατί θεωρούν ότι είναι παγανιστικά ή αντιπροσωπεύουν κάποιες δοξασίες. Τα μνημεία Πολιτισμού, είτε είναι μια μάσκα, είτε είναι ένα πετραδάκι, ένα κολιέ είτε ένα μνημείο μεγάλο, έχουν όλα τη σημασία τους. Είναι η ιστορία του πολιτισμού στον πλανήτη μας. αυτά δεν μπορούμε να τα διαγράφουμε, δεν τα σβήνουμε με μια γόμα», επισήμανε.

Ο κ. Ζερεφός χαρακτήρισε ως «ακραία αντίδραση» η οποία «δεν έπρεπε να υπάρχει» το εμπάργκο ακόμη και για ανθρώπους ή οργανισμούς των Τεχνών και των Γραμμάτων της Ρωσίας. «Ο Πολιτισμός δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο. Μπορεί να αρχίζουν από “πολ-“ και οι δυο λέξεις, αλλά ο πόλεμος είναι η έκφραση των πιο βάρβαρων συναισθημάτων του ανθρώπου. Όταν καλείσαι να σκοτώσεις άνθρωπο εν ονόματι της πατρίδας σου υποτίθεται- γιατί δεν ισχύει αυτό, εν ονόματι των κατακτητικών σχεδίων της πατρίδας σου σκοτώνεις– εκεί υπάρχει μεγάλο λάθος. Κακή εκτίμηση, κακό μάθημα και δημιουργείται και κακή παράδοση», εξήγησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι περίπου 28.000 άνθρωποι της Επιστήμης, των Τεχνών και των Γραμμάτων έχουν φύγει από τη Ρωσία αντιδρώντας στον πόλεμο και πήγαν στη Γεωργία, ο ακαδημαϊκός δήλωσε ότι για τον Ρωσικό πολιτισμό υπάρχει η έκφραση «η ρωσική ψυχή», που δείχνει «όλο το βάθος που έχει αυτός ο λαός στη μουσική, στη λογοτεχνία, στις Τέχνες γενικά και στον Πολιτισμό». «Όλα αυτά δεν σβήνουν με το φοβερό παραστράτημα που γίνεται τώρα. Αλλά δεν παύει να είναι τόσο απάνθρωπο, που μακροπρόθεσμα θα αποβεί εις βάρος αυτής της μεγάλης χώρας. Δεν ξέρω αν άξιζε τον κόπο να σβήσει μια χώρα από τον χάρτη η οποία και αυτή είναι ομόθρησκη, ομογάλακτη, έχουν κοινές παραδόσεις. Το βλέπω σαν ένα εμφύλιο πόλεμο που δεν οδηγεί πουθενά. Δεν μπορώ να το καταλάβω, αλλά δεν γνωρίζω καλά τα διεθνή δρώμενα και επομένως δεν μπορώ να τα ερμηνεύσω», διευκρίνισε.

 

«Πολύ μεγάλες επιπτώσεις και στο Περιβάλλον»

Ο κ. Ζερεφός εκτίμησε ότι θα υπάρχουν πολύ μεγάλες επιπτώσεις και στο Περιβάλλον. «Όλες αυτές οι λεγόμενες “ευφυείς» βόμβες και πύραυλοι που εκτοξεύονται, μολύνουν το έδαφος και ανάλογα με τη γόμωσή τους και το τι περιέχουν, μπορεί να ρυπαίνουν περιοχές για πολλές δεκαετίες. Καταρχήν όλα αυτά τα περίφημα “ευφυή” όπλα, μόνο ευφυία δεν έχουν, έχουν “ευφυία καταστροφής”. Μπορεί να πει κανείς “ευφυές” ένα όργανο που καταστρέφει; Θα πρέπει να αλλάξουμε τη λέξη ευφυία, θα πρέπει να γίνει κάτι παραφρασμένο, κάτι κακό», ανέφερε.

«Κακός σύμβουλος το διαδίκτυο»

Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της Παιδείας, λέγοντας ότι οι ίδιοι οι λαοί, στην Παιδεία τους, θα πρέπει να έχουν και ένα αίσθημα απέχθειας στην επιθετικότητα.

«Αντίθετα, το διαδίκτυο είναι πολύ κακός σύμβουλος ιδίως για τα νέα παιδιά, διότι τα παιχνίδια είναι προτροπή πόσους περισσότερους αντιπάλους θα σκοτώσουν, πόσους θα ανατινάξουν, μαθαίνουν από μωρά στην εχθρική συμπεριφορά», είπε, φέρνοντας σε αντιδιαστολή το σκάκι και τους προδρόμους του. «Ένα παιχνίδι από την αρχαιότητα με έναν εικονικό πόλεμο υπό τη διεύθυνση και εποπτεία μιας βασίλισσας και ενός βασιλιά. Παίζει ρόλο η ευφυία. Στο σκάκι δεν καταστρέφεις τα πιόνια του άλλου, τα βγάζεις έξω από το παιχνίδι με έναν ευφυή τρόπο, δεν τα καταστρέφεις. Αυτά τα παιχνίδια πολέμου που παίζουν τα παιδιά μας, τα κάνουν κομματάκια, τους εξαφανίζουν. Και μαθαίνουν οι νέοι σε μια παιδεία και ένα περιβάλλον με περίεργες φιγούρες, με κάτι τέρατα που μεταμορφώνονται. Γενικά αναπτύσσεται μια κουλτούρα εξωπραγματική η οποία δεν είναι αντάξια της Παιδείας της παγκόσμιας που σήμερα θα έπρεπε να είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο», υπογράμμισε.

«Θα έπρεπε να έχουμε μια Παιδεία που να δίνει έμφαση στο σεβασμό του άλλου ανθρώπου. Να γίνει μια Παιδεία ειρήνης, ανθρωπιστική. Δεν τα βλέπω, λυπάμαι, στενοχωριέμαι πολύ. Υπάρχει ανάγκη Παιδείας σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα αυτού του αιώνα που είναι θέματα ηθικής, ορθολογισμού και φιλοσοφικά τα οποία τα παιδιά πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται. Θα έφτιαχνα ένα παιχνίδι όχι να σκοτώνω Γερμανούς, Γιαπωνέζους Ινδιάνους και καουμπόηδες, αλλά ένα παιχνίδι που θα δημιουργεί σε κάθε παίκτη το ερώτημα: “έχω επιλογή ή τον σκοτώνω ή του χαρίζω τη ζωή και όσες πιο πολλές ζωές χαρίσεις, κερδίζεις το παιχνίδι”. Να αντιστρέψουμε τη λογική της επιθετικότητας η οποία πρέπει να μειωθεί. Τη βλέπουμε και στην κοινωνία με τη βία των οπαδών που καλλιεργείται. Προς τι το μίσος Ελλήνων εναντίον Ελλήνων. Προς τι το μίσος Ρώσων εναντίον Ουκρανών;», κατέληξε ο κ. Ζερεφός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος