Χρ. Ζερεφός στο Πρώτο: 700 δισ. το κόστος για την Ελλάδα ως το τέλος του 21ου από την κλιματική κρίση (audio)

«Η αποσταθεροποίηση του κλίματος προχωρά και αν δεν πάρουμε μέτρα έως το 2030 και κυρίως ως το 2050 η κατάσταση θα είναι αφόρητη. Τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα υποφέρουν. Γιατί έγινε μια εσφαλμένη επιλογή από την ανθρωπότητα, να χρησιμοποιεί μηχανή εσωτερικής καύσεως, να καίει πετρέλαιο, βενζίνες, ορυκτά καύσιμα γενικά, χωρίς να σκεφθούν τις συνέπειες που έχουν αυτά τα αέρια όταν τα εκλύουμε τόσο γρήγορα ώστε δεν μπορεί η φύση να τα απορροφήσει» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο γενικός γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός.

Ταυτόχρονα αναγκάζουμε την φύση να μην μπορεί να απορροφήσει τα αέρια που εκπέμπονται από την καύση ορυκτών, καίγοντας τα δάση και σχηματίζοντας έναν φαύλο κύκλο, γιατί πολλές πυρκαγιές προκαλούνται από κεραυνούς, η αύξηση των οποίων είναι αποτέλεσμα αποσταθεροποίησης του κλίματος, εξήγησε. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία φαινόμενα και να τα προλαμβάνουμε. Αρχικά να προστατέψουμε την ζωή μας. Όταν έχουμε για παράδειγμα κακοκαιρία, δεν περνάμε ρυάκια, γιατί γίνονται χείμαρροι που πνίγουν ανθρώπους».

Η κατάσταση δεν θα έχει επιστροφή όταν συνηθίσουμε το ακραίο και έχει γίνει σύνηθες, επεσήμανε ο κ. Ζερεφός. Όταν έχουμε μάθει πλέον σε ένα αποσταθεροποιημένο κλίμα και τα φαινόμενα γίνουν πολύ πυκνά δεν θα μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Τα μοντέλα, μας δείχνουν ότι προλαβαίνουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση αν δράσουμε έως το 2030, το πολύ έως το 2050.

«Μετά από αυτό, θα διπλασιαστεί το εξωτερικό μας χρέος, θα κοστίζει αυτό το φαινόμενο πάρα πολύ ακριβά. Στην Ελλάδα το κόστος είναι 700 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μελέτη, επομένως θα πρέπει να προσαρμοστούμε για να περικόψουμε αυτό το ποσό στο μισό. Αυτό σημαίνει έργα εγγειοβελτιωτικά, συμπεριφορά εξοικονόμησης ενέργειας. Μπορούμε να πετύχουμε πράγματα που σήμερα φαίνονται αδύνατα. Ένα καλά μονωμένο σπίτι μπορεί να θερμανθεί με λίγα κεριά. Αν οι απώλειες μειωθούν και εξοικονομήσουμε τους φυσικούς πόρους, το νερό, κάνουμε λιγότερες μετακινήσεις,  χρησιμοποιούμε πιο συχνά τα ΜΜΜ,  που δυστυχώς η πανδημία τα απέτρεψε αυτά. Συνέβησαν όλα τα κακά μαζί, πανδημία, οικονομική κρίση, αποσταθεροποίηση του κλίματος, κλιματική κρίση και η συνέργεια όλων αυτών δημιουργεί πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα το οποίο οι οικονομολόγοι μας πολύ δύσκολα μπορούν να το υπολογίσουν» ανέφερε ο κ. Ζερεφός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος