Χρ. Βερναρδάκης στο Πρώτο: Έχει θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ – Έχουμε ένα κόμμα που λειτουργεί με στεγανά και ομάδες συμφερόντων και αυτό πρέπει να αλλάξει (audio)

«Σήμερα έχουμε ένα κόμμα που λειτουργεί με στεγανά, με ομάδες συμφερόντων, χωρίς να ανανεώνεται. Το κόμμα μας έχει θέματα. Αυτό έχουμε πρόκληση να το αλλάξουμε», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφορικά με τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που ξεκινούν το απόγευμα της Πέμπτης 14 Απριλίου.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στελεχών στην πρόταση για απευθείας εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη, είπε ότι η πρόταση αυτή «είναι πολύ πιο προωθητική και ζωογόνα από αυτό που υπάρχει σήμερα» και εξήγησε ότι «ένας από τους τρόπους για να το αλλάξεις αυτό είναι και η άμεση εκλογή από τα μέλη, τα οποία πρέπει να έχουν λόγο για τα πάντα από τα προγραμματικά ζητήματα έως τις επιλογές στελεχών». «Αυτό είναι μια προωθητική πρόταση μπροστά στο μοντέλο που έχουμε σήμερα το οποίο είναι ένα μοντέλο δια αντιπροσώπων και πολλές φορές η ιστορία έχει δείξει ότι υπάρχουν γραφειοκρατίες οι οποίες αναπαράγουν τον εαυτό τους και αναπαράγουν ένα εσωτερικό τέλμα. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το κατά πόσο «πουλάει» ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό «προϊόν» με βάση τις δημοσκοπήσεις, αντέτεινε ότι «αρχίσει σιγά-σιγά και πουλάει ξανά», σημειώνοντας ότι δεν ευθύνεται «μόνο το προϊόν», αλλά και ο «”πωλητής”, δηλαδή το κόμμα». «Το κόμμα μας έχει θέματα πολλές φορές. Το κόμμα μας πρέπει να γίνει καλύτερο – και αυτή είναι η κεντρική συζήτηση του συνεδρίου- έτσι ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει τις κοινωνικές διεργασίες τις οποίες θέλουμε να πυροδοτήσουμε. Με νέα πρόγραμμα, με νέα πρόσωπα, με μια νέα ενέργεια. Αυτό είναι μια συλλογική και σύνθετη διαδικασία και εμείς πρέπει να την υπηρετήσουμε, τώρα που αλλάζει το κλίμα», επισήμανε και εκτίμησε ότι «τις επόμενες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί ξανά να εκπροσωπεί την πλειοψηφία της κοινωνίας». «Θα πρέπει το συνέδριο να κάνει το κόμμα μας καλύτερο “πωλητή” των στοχεύσεων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει επαρκώς την αυτοκριτική του για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας. «Την έκανε, την κάνει, την ψιθυρίζει», αλλά όχι «επαρκώς». «Χρειάζεται ένας πλήρης και ειλικρινής αναστοχασμός. Η σχέση του τι θέλω να κάνω και του τι εξαναγκάζομαι να κάνω από τις αντικειμενικές συνθήκες, σε οδηγεί προφανώς σε υποχωρήσεις και λάθη. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια και με επάρκεια. Είναι μια διαδικασία συνεχούς αναστοχασμού διότι έτσι πρέπει να προχωρούν τα κόμματα που θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία», δήλωσε.

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τι πρέπει να αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας «μεγαλύτερη συμμετοχή και πλήρη ανανέωση των λειτουργιών του», δηλαδή μια «ολοκληρωτική πολιτισμική επανάσταση στη μορφή λειτουργίας», με «ανανέωση κυρίως ηλικιακή των στελεχών» και «δυνατότητα κριτικής συζήτησης σε μεγαλύτερο βάθος». Έφερε ως παράδειγμα τις συζητήσεις για τις θέσεις τους κόμματος, τις δεσμευτικές θητείες των στελεχών δεσμευτικές, την εναλλαγή προσώπων και την περισσότερη συμμετοχή της βάσης σε κρίσιμες αποφάσεις και επιλογές.

Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό ή κεντροαριστερό κόμμα, ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι παλιές διαιρέσεις και οι παλιοί συμβολισμοί έχουν πλέον πολύ μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν, ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ποιο είναι το προγραμματικό σου περιεχόμενο».

«Η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι είναι ένα κόμμα της Αριστεράς το οποίο επειδή μεγάλωσε εκλογικά και κοινωνικά θα πρέπει να γίνεται όλο και περισσότερο συμπεριληπτικό. Θα πρέπει στο πρόγραμμα, στις δομές και στις διαδικασίες του να εντάσσει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες στη βάση του προγράμματός του. Αυτός είναι μετασχηματισμός να περάσουμε από μορφές γραφειοκρατικών κομμάτων σε μορφές και λειτουργίες δημοκρατικών κομμάτων. Δεν είναι εύκολο, ούτε υπάρχουν μαγικές λύσεις», συμπλήρωσε – μεταξύ άλλων – ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος