Χρ. Συμεωνίδης: H καταδίωξη δεν έγινε για τα 20 ευρώ αλλά γιατί ο 16χρονος δεν σταμάτησε για έλεγχο (video)

Array

Για τα νέα δεδομένα μετά την ανακάλυψη και δεύτερης σφαίρας στο αιματηρό περιστατικό της καταδίωξης του 16χρονου Ρομά στη θεσσαλονίκη μίλησε στην ΕΡΤ ο Xρήστος Συμεωνίδης. Ο αναπληρωτής γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των αστυνομικών αλλά και στο τι οδήγησε τους αστυνομικούς της ομάδας Δίας να πυροβολήσουν, παρόλο που εξαρχής γνώριζαν ότι το αδίκημα στο οποίο είχε υποπέσει ήταν πταίσμα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό Γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης η αιματηρή καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη δεν έγινε για τα 20 ευρώ. «Για τα 20 ευρώ έγινε η αναζήτηση του οχήματος και όταν αυτό εντοπίστηκε και οι συνάδελφοι του ζήτησαν να σταματήσει, (ο 16χρονος) δε συμμορφώθηκε στις νουθεσίες των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα και άρχισε να προβαίνει σε παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα, ενδεχομένως πεζών ή άλλων οχημάτων που θα ήταν στην πορεία του οχήματος. Εκεί ξεκινάει η καταδίωξη» υποστήριξε ο κ. Συμεωνίδης.

ΟΚΠΕ και ΔΙΑΣ είναι πολύ καλά εκπαιδευμένες ομάδες

Όσον αφορά τις κατηγορίες για έλλειψη εκπαίδευσης των αστυνομικών ο κ. Συμεωνίδης δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Μιλώντας ειδικότερα για τις ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με τους Ρομά, μετά την έναρξη των βίαιων αντιδράσεων, ο κ. Συμεωνίδης «τις χαρακτήρισε ως τις πιο εκπαιδευμένες ομάδες που έχουμε στην Ελληνική Αστυνομία». Και όπως δήλωσε είναι εκείνες οι ομάδες που σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα κάνουν εκπαιδεύσεις.

«Το επίπεδο εκπαίδευσης είναι πάρα πολύ καλό. Από εκεί και πέρα, μένει στον κάθε ένα αστυνομικό, πόσο αφομοιώνει αυτή την εκπαίδευση σε αυτή την κλίμακα» δήλωσε σχετικά.

Η εύρεση της δεύτερης σφαίρας αποδεικνύει την αντικειμενικότητα με την οποία οι αστυνομικές αρχές διενεργούν τη διαδικασία της προανάκρισης

Ερωτηθείς για τη δεύτερη σφαίρα που βρέθηκε σφηνωμένη σε πόρτα ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια της αστυνομικής καταδίωξης και των πυροβολισμών κατά του 16χρονο Ρομά δήλωσε ότι «αποδεικνύει την αντικειμενικότητα με την οποία οι αστυνομικές αρχές διενεργούν τη διαδικασία της προανάκρισης. Κάθε εύρημα μπαίνει στη δικογραφία, μένει στο προανακριτικό υλικό και αξιολογείται από τους ειδικούς και οι τελικές αποφάσεις έγκεινται στους δικαστικούς λειτουργούς».

Ερωτηθείς ο κ. Συμεωνίδης γιατί οι συνάδελφοί του επέδειξαν τέτοιο ζήλο κατά τη διαδικασία της καταδίωξης ενός δράστη για ένα πταίσμα δήλωσε ότι «όταν καλείται η αστυνομία να επιληφθεί σε κάποιο περιστατικό, είναι υποχρεωμένη να επιληφθεί και να προσπαθήσει να εντοπίσει το δράστη είτε πρόκειται για ένα δικαίωμα πταισματικό, είτε για κάτι πιο μεγάλο».

Στην ΕΡΤ μίλησε και Αποστόλης Αθανασόπουλος, Κοινωνικός Διαμεσολαβητής, ο οποίος λειτουργεί ως «γέφυρα εμπιστοσύνης» των δύο πλευρών, δηλαδή της επίσημης Πολιτείας και των Ρομά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, εκτέλεση παράνομων πυροβολισμών ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης που άσκησε η εισαγγελέας στον 34χρονο αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κατηγορείται ότι πυροβόλησε στο κεφάλι 16χρονο, στη διάρκεια καταδίωξης, με αποτέλεσμα ο ανήλικος να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Και όπως δήλωσε κατά την άποψή του θα έπρεπε να έχει ήδη προφυλακιστεί γιατί διώκεται για κακούργημα.

Ρεπορτάζ: Λία Χριστάρα | ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος