Χρ. Ροζάκης στο Πρώτο: Δεν είναι πολύ πιθανό ένα σενάριο παρεκτροπής από την τουρκική πλευρά- Φοβάμαι μήπως χάσουμε την ψυχραιμία μας εμείς (audio)

«Ο Ερντογάν, όσο και να έχει εκτραχηλιστεί αυτή την στιγμή, γνωρίζει πολύ καλά τους συσχετισμούς στο διεθνές πεδίο και ξέρει ότι κάθε τέτοια απόπειρα ένοπλης σύγκρουσης θα σημαίνει μια καταστροφή και γι’ αυτόν και για εμάς» τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο ΕΚΠΑ και τέως δικαστής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ένα σενάριο παρεκτροπής από την τουρκική πλευρά δεν είναι πολύ πιθανό ο κ. Ροζάκης ανέφερε και τον παράγοντα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ. «Ξέρει πολύ καλά ότι είμαστε μέλη της ΕΕ, προς την οποία δίνει σημασία παρά το γεγονός της απόκλισης τα τελευταία χρόνια από την προσπάθεια σύγκλισης και ένταξης, παραμένει ένα από τα όνειρα της Τουρκίας και αυτό δεν μπορεί να το προδώσει έτσι εύκολα. Έχει εγκαταλείψει φυσικά την πεποίθηση ότι μπορεί να γίνει πλήρες μέλος αλλά αποσκοπεί στα οικονομικά οφέλη, δηλαδή σε μια αναθεώρηση του οικονομικού καθεστώτος της Τουρκίας με την ΕΕ» συμπλήρωσε ο κ. Ροζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει καταφύγει στην επιθετική ρητορική έναντι της Ελλάδας, κυρίως για δημοσκοπικούς λόγους. «Πιστεύω ότι έχει φτάσει σε ένα σημείο εξαθλίωσης διότι έχει χάσει πάρα πολύ λόγω της οικονομικής κρίσης και προφανώς προσπαθεί να αντικαταστήσει την οποιαδήποτε δυνατότητα να επαναφέρει την Τουρκία σε μια οικονομική ευμάρεια με τέτοιου είδους ελιγμούς» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν πλέον υπάρχει η δυνατότητα όλο το κλίμα έντασης που έχει διαμορφωθεί να μην προβληθεί στο πεδίο, ο κ. Ροζάκης εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να εκτονωθεί. «Και ο κ. Ακάρ εχθές το βράδυ είπε ότι εμείς θέλουμε διάλογο. Νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο να μετακινηθούμε από μια κατάσταση εύφλεκτη σε μια κατάσταση διαλόγου. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι αυτές οι ρητορικές κραυγές έχουν έναν αντίκτυπο στην ελληνική κοινή γνώμη και αυτό φοβάμαι μήπως χάσουμε την ψυχραιμία μας εμείς, γιατί είναι πολύ εύκολο να την χάσεις μέσα από τέτοιο ορυμαγδό δηλώσεων» επισήμανε ο κ. Ροζάκης.

Το ζήτημα είναι να αποφευχθεί το επεισόδιο, σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι και αυτό δεν οδηγεί οπωσδήποτε σε κρίση και σε άμεση σύγκρουση. «Και αν ακόμα ένα αεροπλάνο χτυπήσει κάποιο άλλο και το ρίξει δεν πρόκειται να γίνει οπωσδήποτε σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες, εκτός και αν η Τουρκία επέμβει ενεργώς στο ελληνικό χερσαίο έδαφος  των νησιών μας ή της ηπειρωτικής Ελλάδας όπου εκεί δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο παρά να τους ρίξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος