«Είναι η αρχή μιας διαδρομής η οποία σταδιακά θα αποδίδει καρπούς. Το τελικό βήμα θεωρώ ότι θα είναι κοινά προπτυχιακά προγράμματα ελληνικών πανεπιστημίων με αμερικανικά» ανέφερε ο Χρήστος Μπούρας, πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, σχετικά με τις συμπράξεις ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
Aνοίγουν νέοι ορίζοντες για τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και για τους έλληνες φοιτητές, υποστήριξε ο κ. Μπούρας, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα πιο εύκολης πρόσβασης στα αμερικανικά πανεπιστήμια για σπουδές. Πάρα πολύ σύντομα, μάλιστα, σύμφωνα με τον πρύτανη, θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό Erasmus με την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. «Όπως σήμερα μέσω του Erasmus, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των ελλήνων φοιτητών σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε κινητικότητα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό σημαίνει αναβάθμιση των σπουδών μας. Θα προκύψουν κοινά μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Θα μπορεί κάποιος σε ένα κοινό μεταπτυχιακό να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα και κάποια μαθήματα στο αμερικανικό δημόσιο πανεπιστήμιο» εξήγησε ο κ. Μπούρας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, θα μπορεί ένας φοιτητής, εάν το Πανεπιστήμιο Πατρών, για παράδειγμα, συμπράξει με το Γέιλ, να λαμβάνει ένα πτυχίο που θα προσυπογράφουν οι δύο πρυτάνεις και κάποια μαθήματα θα τα έχει πάρει στην Ελλάδα και κάποια θα τα έχει πάρει στο Γέιλ των ΗΠΑ. Θα λειτουργήσει το κριτήριο της επιλογής, σημείωσε ο κ. Μπούρας, «δηλαδή εκεί θα πηγαίνουν οι πάρα πολύ καλοί φοιτητές, δεν θα πηγαίνει αυτή η ποσότητα που εισάγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια. «Για να πω ένα παράδειγμα, αν η Υπουργός Παιδείας αύριο ανακοινώσει ένα ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών με το Χάρβαρντ- δεν το λέω τυχαία, γιατί έχουμε συνεργασία με το Χάρβαρντ στην Αρχαία Ολυμπία γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό- με δίδακτρα, γύρω από το brand name της Αρχαίας Ολυμπίας μπορούμε να χτίσουμε ένα αφήγημα για ένα ξενόγλωσσο προπτυχιακό με δίδακτρα. Δεν απευθυνόμαστε μόνο στους Έλληνες φοιτητές. Απευθυνόμαστε σε όλους, οι οποίοι θέλουν ένα κοινό πτυχίο ξενόγλωσσο» συμπλήρωσε.
Προϋπόθεση, τόνισε ο κ. Μπούρας, είναι το πολιτικό σύστημα να ανοίξει τη συζήτηση για το άρθρο 16. «Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι εμποδίζει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, λειτουργούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα με κολλέγια. Αυτό που εμποδίζει είναι την μεγαλύτερη αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των ελληνικών πανεπιστημίων. Είναι μια κίνηση μεγάλης εξωστρέφειας και διεθνοποίησης, η οποία πρέπει να έχει συνέχεια και να ενισχυθεί» σημείωσε.Ήδη το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει μια μεγάλη συνεργασία η Ιατρική Σχολή με το Τζονς Χόπκινς, η οποία θα επεκταθεί, ανέφερε ο κ. Μπούρας, όπως και με το Χάρβαρντ στις κλασικές σπουδές. «Αυτά τα δύο θα τα ενισχύσουμε. Προέκυψε επίσης μια ακόμα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Είναι πράγματα τα οποία τα ανακαλύπτουμε και σιγά σιγά θα αποδίδουν καρπούς. Η συνέχεια είναι το μυστικό εδώ, να ενδυναμωθούν τα πράγματα» υπογράμμισε.
Η αριστεία και η ακαδημαϊκότητα θα είναι το βασικό κριτήριο για την πρόσβαση των ελλήνων φοιτητών στα κοινά προγράμματα και όχι το κόστος, επισήμανε ο κ. Μπούρας. «Δεν πρέπει να αποκλειστεί ο άριστος φτωχός σε καμία περίπτωση. Θα φροντίσουμε να μην μπει κριτήριο τέτοιο που αυτοί που δεν έχουν και είναι ικανοί να μείνουν απ’ έξω» είπε χαρακτηριστικά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος