Χανς Κλούγκε : “Η πανδημία έχει καταστήσει την ψυχική υγεία θέμα παγκόσμιας ανησυχίας”

Array

Με χρυσό μετάλλιο τίμησε το ΑΠΘ, για την εξέχουσα συμβολή του στην ψυχική υγεία, τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος βρίσκεται σήμερα 18/4/2021, στη Θεσσαλονίκη. Ο Χανς Κλούγκε στην ομιλία του έκανε τη διαπίστωση ότι ” Η πανδημία έχει καταστήσει την ψυχική υγεία ένα θέμα παγκόσμιας ανησυχίας. Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία”.

Ο κ. Κλούγκε, με προσωπική αναφορά στην εμπειρία της υπηρεσίας του ως γιατρός φυματίωσης στις φυλακές της Σιβηρίας, μίλησε για τις δυσμενείς επιπτώσεις του εγκλεισμού και της απομόνωσης στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, χαρακτηρίζοντας το θέμα “κρίσιμης σημασίας για τον ΠΟΥ” και εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για “τη δέσμευση που υπάρχει στην Ελλάδα για την ψυχική υγεία, τόσο από την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, όσο και από τις εθνικές αρχές”.

Επικαλούμενος στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σημείωσε ότι “σχεδόν οι μισοί νέοι ηλικίας 18 έως 29 ετών είναι ευάλωτοι στην κατάθλιψη και το άγχος», ενώ φαίνεται πως «το κλείσιμο των σχολείων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική ευεξία των παιδιών” και ίσως περισσότερο από όλους επηρεάζονται “οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας που αγωνίζονται, καθώς παλεύουν για να μας κρατήσουν ασφαλείς”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΠΟΥ “Ενωμένη Δράση για την καλύτερη υγεία στην Ευρώπη”, είπε ότι αριθμεί τέσσερις πρωτοβουλίες, με στόχο να καλύψει όλες τις ανάγκες ψυχικής υγείας των ανθρώπων.

Παραλαμβάνοντας το Χρυσό Μετάλλιο από τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης, μίλησε για την “εκπληκτική προσπάθεια καθηγητών του ΑΠΘ τον τελευταίο χρόνο που ερεύνησαν τις επιδράσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων”, καθώς “το Πανεπιστήμιο συντονίζει μία διεθνή μελέτη για την πανδημία COVID-19 και την ψυχική υγεία σε 40 χώρες, η οποία καθοδηγείται από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φουντουλάκη σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ψυχιατρική Ένωση”.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ,  αφότου έκανε μία σύντομη παρουσίαση του πανεπιστημίου στον κ. Κλούγκε, μίλησε για την συμβολή του στη διάρκεια της πανδημίας. “Η συμβολή του ΑΠΘ μέσα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του ΑΧΕΠΑ, τις πολυάριθμες κλινικές του και φυσικά τους γιατρούς που μόρφωσε στις αίθουσές του, συνιστά την πιο εύγλωττη μαρτυρία αδιάλειπτης συνεργασίας με το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας”, είπε, ενώ αναφέρθηκε στην έρευνα του ΑΠΘ στα λύματα της Θεσσαλονίκης, “ένα πρωτοπόρο ερευνητικό έργο” που “μας έδωσε τη δυνατότητα να προβλέπουμε με τρόπο πιστό τις εξελίξεις κατά το άμεσο μέλλον”. Αναφερόμενος στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημία, ο πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε ότι “εδώ έρχεται το μείζον ζήτημα της ψυχικής υγείας με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που θα έχει στις ζωές των ανθρώπων, οι οποίοι ήδη υφίστανται τις συνέπειες του εγκλεισμού και του αποκλεισμού”.

Ο κ. Κλούγκε συναντήθηκε χθες Σάββατο 17/4/2021, με τον  πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για να τον ευχαριστήσει για το μήνυμά του, με το οποίο τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΤΑ ΤΣΙΟΠΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος