Χανς Κλούγκε, ΠΟΥ Ευρώπης: Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία – Στην Αθήνα σχεδιάζουμε τη στρατηγική για τους νέους

«Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Μέσω του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας στην Αθήνα, το οποίο ιδρύθηκε με την γενναιόδωρη υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, καταβάλαμε σκληρή δουλειά για να σχεδιάσουμε μια στρατηγική για την ποιότητα της φροντίδας της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων» ανέφερε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

Ο Δρ. Κλούγκε που βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρώτης πανευρωπαϊκής εβδομάδας ψυχικής Υγείας μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για τις εργώδεις προσπάθειες του οργανισμού να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και στη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων.

«Η ψυχική υγεία θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας για την δημόσια υγεία για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Όπως όμως πλέον γνωρίζουμε, τα θέματα ψυχικής υγείας, τα οποία βιώνονται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο να παρουσιαστεί μια ψυχική νόσος στην ενήλικη ζωή, μαζί με χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, αυξημένη πιθανότητα ανεργίας και άλλα. Για να μην αναφερθούμε στα απογοητευτικά υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας στον πληθυσμό, με 1 στους 6 θανάτους νέων ηλικίας 10-24 να οφείλεται σε αυτοκτονία, μόνο στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια» δήλωσε στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντούβαλου στο πλαίσιο της παρουσίας του στο ΚΠΙΣΝ (3-5 Νοεμβρίου), για την πρώτη πανευρωπαϊκή εβδομάδα ψυχική Υγείας.

Χανς Κλούγκε, ΠΟΥ Ευρώπης: Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία – Στην Αθήνα σχεδιάζουμε τη στρατηγική για τους νέους

Μιλώντας για τους νέους που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης ανέφερε ότι «συχνά, τα συστήματα ψυχικής υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια εξακολουθούν να μην είναι σχεδιασμένα για να συμπεριλαμβάνουν και να φροντίζουν τους νέους ή για να παρέχουν υψηλής ποιότητας, αποτελεσματική βοήθεια σε νέους που ζουν με κάποια ψυχική νόσο. Αυτό είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα, για την αντιμετώπιση του οποίου εργαζόμαστε πολύ σκληρά με τα κράτη μέλη του ΠΟΥ».

Επισήμανε μάλιστα ότι «μία στις τρεις χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, στερείται συγκεκριμένης πολιτικής για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Στην ίδια περιφέρεια τα ποσοστά αυτοκτονίας είναι απογοητευτικά υψηλά, με 1 στους 6 θανάτους νέων ηλικίας 10-24 να οφείλεται σε αυτοκτονία. Και πολύ συχνά, τα συστήματα ψυχικής υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια εξακολουθούν να μην είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν υψηλής ποιότητας, αποτελεσματική βοήθεια σε νέους που ζουν με κάποια ψυχική νόσο. Αυτό είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα, για την αντιμετώπιση του οποίου εργαζόμαστε πολύ σκληρά με τα κράτη μέλη του ΠΟΥ».

Πώς επηρέασε η πανδημία τα εθνικά συστήματα υγείας

Όπως αποκάλυψε, η πανδημία έχει αλλάξει τα πάντα, όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες αντιλαμβάνονται τα συστήματα  και τους προϋπολογισμούς υγείας, αλλά και αναφορικά με την κατανόηση και εστίασή τους στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

«Αν τα εθνικά σχέδια έχουν να επικαιροποιηθούν πριν από την πανδημία, υπάρχει πολλή δουλειά για να κάνουμε ακόμα. Δυστυχώς, αυτό που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα είναι το γεγονός ότι πολλές χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ (η οποία συμπεριλαμβάνει 53 χώρες σε όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία) δεν διαθέτουν τα σωστά πρότυπα ποιότητας φροντίδας για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Και μας λείπουν ενδελεχή και αξιόπιστα δεδομένα για το πού βρίσκονται οι ανάγκες υγείας και πού απαιτείται η πιο επείγουσα δράση. Συχνά, οι νέοι δεν εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την ψυχική τους υγεία, είτε πρόκειται για τη χάραξη πολιτικής, το σχεδιασμό προγραμμάτων προώθησης της ψυχικής υγείας και ευημερίας ή τη φροντίδα ψυχικής υγείας. Εμείς, στον ΠΟΥ/Ευρώπης, στοχεύουμε να το αλλάξουμε αυτό εμπλέκοντας τους νέους όσο το δυνατόν περισσότερο στη λήψη αποφάσεων, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο φόρουμ Youth4Health που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία», πρόσθεσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΫ.

Όσον αφορά την πανδημία ο Δρ. Κλούγκε δηλώνει ότι δεν έχει τελειώσει και καλεί όλες τις χώρες να επανεκκινήσουν τις προσπάθειες περιορισμού της μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε μια αυξημένη πίεση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

«Θα βγούμε από την οξεία φάση της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και επειδή μεταδίδεται τόσο πολύ, ειδικά εδώ στην Ευρώπη, η πιθανότητα να συνεχίσει να εξελίσσεται μέσω μιας νέας παραλλαγής και ενδεχομένως μιας παραλλαγής που θα υπονομεύσει την τρέχουσα πρόοδό μας, είναι αρκετά υψηλή. Ο ιός SARS CoV-2 εξακολουθεί να είναι ένας απρόβλεπτος ιός και η νόσος της COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια ενεργή απειλή για τις ζωές μας, παγκοσμίως. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε. Προβληματιζόμαστε με τον συνεχιζόμενα υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως και σχεδόν το 60% των νέων θανάτων παγκοσμίως αντιστοιχούσαν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια». Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης αναφέρεται στα τρία πιθανά σενάρια του τελευταίου σχεδίου δράσης του Οργανισμού για την εξέλιξη της πανδημίας φέτος, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν είμαστε σε θέση να σκεφτόμαστε ότι βγαίνουμε από την πανδημία ή ότι κανονικοποιούμε την πανδημία ή ότι ζούμε με αυτήν, προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει».

Αναφερόμενος στον κορονοϊό επεσήμανε ότι συνεχίζει να εξελίσσεται μέσω παραλλαγών.

«Δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Δεν υπάρχει περιθώριο για σφάλμα. Πρέπει να υπενθυμίζουμε ο ένας στον άλλον ότι ο ιός είναι ακόμα μαζί μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε γι’ αυτό. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά, διότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μόνο και μόνο επειδή το επιθυμούμε», συμπλήρωσε ο κ. Κλούγκε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος