Χάλκη : Ένα νησί-πρότυπο για το περιβάλλον και τις σχέσεις πολίτη-κράτους (audio)

Σε ένα νησί-πρότυπο για την πράσινη ενέργεια, τον σεβασμό του περιβάλλοντος και την σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης κοινωνίας-πολιτών μετατρέπεται με τον χρόνο η Χάλκη, μια κουκίδα στο ΝΑ Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Ζωή gr” και τη Χριστίνα Βίδου, μίλησε ο Δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης για τους βασικούς άξονες υλοποίησης δράσεων για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ποιότητας ζωής των περίπου 300 μόνιμων κατοίκων του νησιού αλλά και των επισκεπτών του τη θερινή περίοδο.

Ηδη, εδώ και οκτώ μήνες, γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών πόρτα-πόρτα, έχουν αφαιρεθεί όλοι οι κάδοι από τον οικισμό, μοιράζονται δωρεάν σακούλες τεσσάρων χρωμάτων στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις και καθημερινά γίνεται αποκομιδή από δημοτικούς υπαλλήλους που περνούν με τα πόδια με αποτέλεσμα ένα περιβάλλον πάρα πολύ καθαρό και τους κατοίκους να έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια.
Πρόκειται για προσπάθεια που υλοποιείται λόγω της συνέπειας όλων γιατί όπως ο ίδιος λέει, χωρίς να συμμετέχει και να κινητοποιηθεί η κοινωνία δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Εξίσου εντυπωσιακά και τα αποτελέσματα στην ηλεκτροπαραγωγή και την ηλεκτροκίνηση, με τους μόνιμους κατοίκους να παράγουν και να διαχειρίζονται οι ίδιοι την ενέργεια που χρειάζονται μέσω ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 2.500 πάνελ, που παράγει την ενέργεια που χρειάζεται ετησίως με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην πληρώνουν ρεύμα ή να συμψηφίζεται στους λογαριασμούς από τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ μελετάται η δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής και από τα κύματα.

Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτροκίνηση, ήδη κυκλοφορούν οκτώ ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, υπάρχουν τέσσερις φορτιστές ταχείας φόρτισης και έχουν αρχίσει και δράσεις για έξυπνους φωτισμούς, υπάρχει ένα Εργαστήρι για τους μαθητές του σχολείου που σχετίζονται με την καθημερινότητα του νησιού και μελετώνται άλλες εφαρμογές ώστε να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος