Χ. Ζερεφός στο Πρώτο: 100 φορές ακριβότερο το κόστος της κλιματικής αλλαγής μέσα σε 50 χρόνια (audio)

«Το τελευταίο σενάριο λέει ότι δεν θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις της συμφωνίας των Παρισίων, που έγινε πριν από την Γλασκώβη. Δυσκολεύουν τα πράγματα, γιατί από τους μεγάλους ρυπαντές της ατμόσφαιρας, η Κίνα έρχεται οιονεί στο τραπέζι, αλλά στην πραγματικότητα λέει ότι θα συμπορευτεί από το 2070» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός.

Το ίδιο έκανε και η Ινδία, προσέθεσε ο κ. Ζερεφός, που παρότι δεν εκπέμπει ρύπους στον ίδιο βαθμό, είναι όμως από τις πολυπληθέστερες περιοχές της γης και όσο πιο μεγάλος είναι ο πληθυσμός τόσο περισσότερα προβλήματα έχει από αυτές τις ακραίες συνθήκες, μουσώνες, κυκλώνες, καύσωνες.

«Αυτό που θα είναι πολύ άσχημο θα είναι όταν πια έχουμε συνηθίσει στα ακραία φαινόμενα και δεν θα μας φαίνονται ακραία, όταν γίνουν συνήθη. Όταν στην καθημερινότητά μας ο καιρός θα έχει τεράστιες αλλαγές, να μπαίνουμε στο σπίτι με λιακάδα και να βγαίνουμε με καταιγίδα ή να μπαίνουμε με καταιγίδα και να βγαίνουμε με χιονόπτωση, όταν αυτά θα τα βλέπουμε σε μια συχνότητα πιο πυκνή, μία φορά την εβδομάδα, τότε θα πρέπει όλοι να ανησυχήσουμε ότι δεν υπάρχει χρόνος επιστροφής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερεφός.

«Υποτίθεται ότι έχει δημιουργηθεί ένα ταμείο για να βοηθηθούν οι λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες και εκεί υπάρχουν διάφορα θέματα οικονομικά, με την απελευθέρωσή μας από τα ορυκτά καύσιμα, πώς θα γίνει και υπάρχουν πολλές σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, ενώ δεν έχουν δοθεί ακόμα πειστικά κίνητρα σε αυτούς που ρυπαίνουν να κατευθυνθούν σε νέες τεχνολογίες που δεν εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου» επεσήμανε ο κ. Ζερεφός.

Συμπλήρωσε πως οι ΑΠΕ έχουν και αυτές τις δικές τους συνέπειες και αβεβαιότητες αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς προς το παρόν. «Είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Είναι ενδιάμεσο στάδιο μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε με τον όγκο των αποβλήτων μπαταριών που πρέπει να δούμε πώς θα τα διαχειριστούμε σε μια σειρά εφαρμογές που θα αποκαταστήσουν το πετρέλαιο ή τον άνθρακα, όπως στην αφαλάτωση ή σε άλλες συσκευές που χρησιμοποιούμε κατά κόρον σε υποανάπτυκτες χώρες από πλευράς ενέργειας, όπως η Ελλάδα, η οποία ωστόσο στις ΑΠΕ είναι στις ανεπτυγμένες. Στην χρήση πετρελαίου όμως είναι υποανάπτυκτη. Καίμε πετρέλαιο σε νησιά που θα μπορούσαν να θερμαίνονται από ΑΠΕ, τον άνεμο και τον ήλιο».

Το θέμα είναι να σεβόμαστε τους φυσικούς πόρους και να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία φαινόμενα για να προσαρμοστούμε στην νέα κατάσταση, ένα μέρος της οποίας το δημιούργησε ο άνθρωπος, σημείωσε ο καθηγητής.

«Η αποσταθεροποίηση του κλίματος έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά κυρίως δείχνει τα δόντια της τα τελευταία 40-50 χρόνια. Για όποιους έχουν αμφιβολίες για την ανθρώπινη παρέμβαση να τους πούμε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες πλήρωναν 10 δισ. δολάρια την δεκαετία του 50’ και την τελευταία δεκαετία 1 τρισ. δολάρια. Δηλαδή η κλιματική αλλαγή κοστίζει 100 φορές περισσότερο σήμερα, γιατί έχει βάλει το χέρι του ο άνθρωπος σε αυτό» κατέληξε ο κ. Ζερεφός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος