«Από τα πολλά που μας θυμίζει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η έννοια της πατρίδας, το να βλέπεις ανθρώπους να πηγαίνουν στον πόλεμο τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, όταν τους ρωτάνε γιατί πάτε να καταταγείτε λένε ότι το θεωρούν αυτονόητο, είναι η πατρίδα τους, αν δεν πάνε εκείνοι ποιος θα πάει; Όλα αυτά έχουν συνάφεια με την δική μας επέτειο γιατί και οι δικοί μας οι πρόγονοι για την πατρίδα ξεσηκώθηκαν» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Κύπρου Χαρίδημος Τσούκας.
«Είναι δικαιολογημένη η περηφάνια των Ελλήνων σήμερα, είναι η στιγμή που καθορίζει το έθνος στην νεότερη εκδοχή του, η γενεσιουργός στιγμή του ελληνικού κράτους. Απλώς όταν περνάμε περίοδο ειρήνης η έννοια της πατρίδας υποχωρεί ή αποκτά διαφορετικό περιεχόμενο και πολύ σωστά. Όταν έρχονται οι κρίσιμες στιγμές όπως η Ουκρανία, εκεί συνειδητοποιούμε ότι ο αυτοκαθορισμός μιας χώρας πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα των πολιτών της» συμπλήρωσε ο κ. Τσούκας.
Αναφερόμενος σε ανθρώπους διατηρούν επιφυλάξεις στα γεγονότα αυτά εκφράζοντας ένα «ναι μεν αλλά», ο κ. Τσούκας σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές συγχύσεις. «Μία από αυτές είναι ότι μπερδεύουμε την εξήγηση ενός φαινομένου, του πολέμου δηλαδή με την ηθική δικαιολόγησή του. Όταν προσπαθώ να εξηγήσω γιατί συνέβη κάτι, μπορεί να κάνω αναφορές, πηγαίνω προς τα πίσω, βλέπω πώς οι σημαντικοί παίκτες αλληλοεπέδρασαν έτσι ώστε να παραχθεί το φαινόμενο το οποίο με ενδιαφέρει να εξηγήσω, αλλά αυτό είναι ένα πράγμα και είναι άλλο όταν συμβαίνει κάτι να καταδικάσω ηθικά τον επιτιθέμενο, το αντίστοιχο ενός βιασμού, μιας οποιασδήποτε πράξης βίας. Όλες οι πράξεις βίας εξηγούνται εκ των υστέρων» ανέφερε.
«Εγώ μιλάω τώρα από την Κύπρο, κάθε μέρα που ξυπνάω βλέπω την Τουρκοκυπριακή σημαία στον Πενταδάκτυλο. Όταν πάμε να εξηγήσουμε την εισβολή το 1974 θα δούμε πάρα πολλά σφάλματα και από τις δύο πλευρές, και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά είναι άλλο η εξήγηση του φαινομένου και άλλο η ηθική καταδίκη του. Από την στιγμή που συμβαίνει μια επίθεση κυρίαρχης χώρας σε μια άλλη κυρίαρχη χώρα, αυτό είναι ηθικά καταδικαστέο, δεν υπάρχουν «ναι μεν αλλά», δεν υπάρχουν αστερίσκοι» υπογράμμισε ο κ. Τσούκας.
«Με την Ρωσία δεν ήμασταν ιστορικοί σύμμαχοι στην διαδρομή του έθνους, η Ρωσία έπαιξε ρόλο στην απελευθέρωση της Ελλάδας όπως ρόλο έπαιξαν και οι υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις, Γαλλία και Αγγλία. Υπάρχει ένα υπόγειο ρεύμα περί του ομόδοξου, αλλά δεν είμαστε οι μόνοι ομόδοξοι, ομόδοξοι είμαστε σε μεγάλο βαθμό και με την Ουκρανία» επισήμανε ο κ. Τσούκας.
«Υπάρχει πάντοτε στο ελληνικό φαντασιακό ένας έρπων ή και ρητός αντιδυτικισμός ή τουλάχιστον σκεπτικισμός έναντι της δύσης το οποίο μπορώ να εξηγήσω αλλά ως πολίτης μου είναι ακατανόητο, γιατί το να είσαι στην τομή ανατολής και δύσης το θεωρώ σπουδαίο πλεονέκτημα, όπως είχε πει ο Σαββόπουλος, η Ελλάδα είναι οικόπεδο γωνία, είναι ένα οικόπεδο με αξία. Το να κοιτάω προς την δύση και προς την ανατολή διευρύνει τους ορίζοντές μου δεν με κάνει αντιδυτικό ούτε σκεπτικιστή έναντι των δυτικών. Γεωπολιτικά ανήκουμε στην δύση ευτυχώς, αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον, αλλά και αξιακά. Μια και μιλάμε για ελληνική επανάσταση, αν πάμε στα κείμενα του Κοραή και των διαφωτιστών της ελληνικής επανάστασης, μεταφέρουν ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην δύση εκείνη την εποχή, αρχές αμερικανικής και γαλλικής επανάστασης και τις μεταφέρουν στα ελληνικά συμφραζόμενα. Η ελληνική επανάσταση είναι μια δημοκρατική επανάσταση που εμπνέεται από τα ιδεώδη του ευρωπαϊκού διαφωτισμού σε μεγάλο βαθμό. Η Ελλάδα είναι δυτική εξ υπαρχής χωρίς αυτό να αποκλείει την πολιτισμική της ευρυχωρία να είναι συγχρόνως και ένα κομμάτι της ανατολής. Αυτό μόνο πλεονεκτήματα μας δίνει» ανέφερε ο κ. Τσούκας.«Σε σχέση με αυτούς που εκφράζονται με ουδετερότητα στον πόλεμο, εγώ τους προσάπτω αφέλεια με την έννοια ότι αυτό το αφελές ειρηνιστικό σύνθημα, ότι κάντε έρωτα όχι πόλεμο, το «Imagine» του John Lennon, εκεί υπάρχει μια αφέλεια, όταν ακούς πασιφιστικά συνθήματα, ότι αρκεί να θέλω την ειρήνη για να πραγματοποιηθεί ειρήνη, αρκεί όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο να σκεφτούμε, να διαλογιστούμε την ειρήνη και ως δια μαγείας θα μας προκύψει η ειρήνη» προσέθεσε ο κ. Τσούκας.
«Υπάρχει και η υστεροβουλία και η ιδιοτέλεια, κάποιος που προτιμά την ουδετερότητα, το βλέπω και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, πολιτικοί που έχουν διασυνδέσεις με το ρωσικό κατεστημένο. Στην Κύπρο είναι έντονο αυτό για παράδειγμα. Όπως δεν περιμένω και από τον Σρέντερ στην Γερμανία που είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft, της πιο κρατικής ρωσικής επιχείρησης πετρελαίου, να είναι κριτικός απέναντι στον Πούτιν. Υπάρχει και η ιδεοληψία, γιατί θεωρούν ότι η κακή, η επάρατη δύση έχει τον αρνητικό ρόλο ιστορικά στην περιοχή αυτή και εφόσον η δύση είναι ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος για ό,τι γίνεται στον κόσμο, σε αυτή πρέπει να αποδοθούν και οι πιο μεγάλες ευθύνες. Όλες οι κατηγορίες, οι αφελείς, οι ιδεοληπτικοί και οι ιδιοτελείς συνενώνονται και παράγουν ένα σκεπτικισμό και μια ουδετερότητα απέναντι σε μια πράξη ωμής, βάρβαρης βίας. Αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. To θεωρώ ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο» υπογράμμισε τέλος ο κ. Τσούκας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος