Χ.Θεοχάρης: «Σταδιακό και συντεταγμένο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού» – Τι ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες

Τον στόχο για συντεταγμένο άνοιγμα της Ελλάδας στον διεθνή τουρισμό επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, σε τηλεδιάσκεψη με τουριστικούς πράκτορες της χώρας, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με την κρίση του κορονοϊού, ενώ διατύπωσαν τα σχετικά αιτήματά τους και τις προτάσεις τους.

«Σκοπός μας είναι η χώρα να ανοίξει με ασφάλεια στον διεθνή τουρισμό και να μην αναγκαστούμε να πάρουμε πίσω μια τέτοια απόφαση, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Καλύτερα να ανοίξουμε σταδιακά, παρά να το πάρουμε πίσω στη συνέχεια», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.

Ο κ. Θεοχάρης ζήτησε την κατανόηση των τουριστικών πρακτόρων, στον κλάδο που διακινεί το σημαντικότερο κομμάτι του τουριστικού ρεύματος διεθνώς και που καταγράφει μεγάλες απώλειες από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Η τηλεδιάσκεψη διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος (FedHATTA) και συντονίστηκε από τον πρόεδρό της, Λύσανδρο Τσιλίδη, ενώ παρεμβάσεις έκανε και ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, Νικόλας Κελαϊδίτης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας, Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Αιτήματα και προτάσεις των τουριστικών πρακτόρων

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της FedHATTA, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων και τουρ οπερέιτορ τόνισαν την ανάγκη λήψης μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεών τους ζητώντας – μεταξύ άλλων – αίτημα για απαλλαγή από τον ΦΠΑ στις μεταφορές και μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 13% για φέτος αλλά και διασαφήνιση, το συντομότερο δυνατό, του ποιες αγορές θα ανοίξουν για την Ελλάδα και πότε.

Παράλληλα, εστίασαν στην επανεξέταση του ζητήματος της πληρότητας στις επίγειες μεταφορές, κατά το πρότυπο των αερομεταφορών, στη μεγάλη καθυστέρηση του τομέα συνεδρίων και εκδηλώσεων, αλλά και στην έλλειψη υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα τουριστικά γραφεία, τα συνέδρια, τα τουριστικά λεωφορεία και άλλες υπηρεσίες που άπτονται της λειτουργίας των τουριστικών γραφείων.

Ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Τσιλίδης, πρότεινε στον υπουργό το «Co-op Advertising Plan», που αυτή τη στιγμή – όπως εξήγησε – αφορά μόνο γραφεία στο εξωτερικό, να επεκταθεί και στα ελληνικά τουριστικά γραφεία, τα οποία συνομιλούν όχι με έναν τουρ οπερέιτορ το καθένα, αλλά με πολλά τουριστικά γραφεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορούν έτσι να διευρύνουν σημαντικά, όπως είπε, τη δυναμική αυτού του προγράμματος, με πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό της χώρας μας, σε μία συγκυρία που αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να γίνει η επέκταση αυτή.

Διαβεβαιώσεις και απαντήσεις του Υπουργού Τουρισμού

Ο Χάρης Θεοχάρης διαβεβαίωσε τους τουριστικούς πράκτορες ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τη FedHATTA, θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν και να διευκολυνθεί η λειτουργία των τουριστικών γραφείων. Ωστόσο, επανέλαβε ότι γνώμονας για τις αποφάσεις θα είναι το σταδιακό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, ώστε να μην υπάρξει υγειονομικός κίνδυνος ανατροπής των δεδομένων.

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους γιατρούς, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης. «Προσπαθούμε και πιέζω να δώσουμε όσο γίνεται περισσότερη ορατότητα στην αγορά. Όσο τα πράγματα είναι καθαρά, τόσο πιο σύντομα θα ανοίξει ολόκληρη η αγορά.»

Σε επίπεδο οικονομικών διευκολύνσεων, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, όμως η προσπάθεια μένει ανοικτή, με την τελική απόφαση να έγκειται στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, είπε χαρακτηριστικά.

Για τον ΦΠΑ, σημείωσε ότι στις μεταφορές θα είναι στο 13%, ενώ για το σήμα πιστοποίησης είπε ότι, μετά τα ξενοδοχεία, προτεραιότητα έχουν τα καταλύματα και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες στον τουρισμό, σε συνεργασία με τον κ. Χατζηχριστοδούλου. Το σήμα των τουριστικών γραφείων θα είναι ανάλογο των ξενοδοχείων, με τις κατάλληλες προσαρμογές.

Όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο υπουργός ανέφερε ότι σταδιακά τα μέτρα θα χαλαρώνουν στα τουριστικά λεωφορεία, όπως συνέβη και στην ακτοπλοΐα. «Θα γίνεται», είπε, «επανεκτίμηση της κατάστασης κάθε 15 ημέρες σε συνεργασία με τους γιατρούς, ώστε να βελτιώνονται οι συνθήκες στις μεταφορές».

Για τα συνέδρια, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι, όπως και οι συναυλίες, επειδή αποτελούν χώρους μαζικής συρροής κόσμου, θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν. Ζήτησε να αποσταλούν τα πρωτόκολλα για τον συνεδριακό τουρισμό, που έχει ετοιμάσει ο ΗAPCO, στο Υπουργείο, ώστε να γίνει επεξεργασία τους σε συνεργασία με την Επιτροπή των γιατρών.

Για τις αερομεταφορές, υπογράμμισε ότι η χώρα κινείται βάσει της λίστας των αεροδρομίων της EASA και βάσει αυτής εφαρμόζεται η light εκδοχή του πρωτοκόλλου, με δειγματοληπτικούς προληπτικούς ελέγχους στο αεροδρόμιο, ή η αυστηρή.

Ο υπουργός έκανε αναφορά και στη καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό, η οποία επιδιώκει να μετατρέψει σε brand το ελληνικό καλοκαίρι καθώς, σε αυτήν, το καλοκαίρι συνδέεται με την Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε λύσεις για τον έλεγχο κρουσμάτων στα αεροδρόμια, την πιθανή γνωμάτευση υγείας για όσους έχουν περάσει τον ιό, καθώς και τον πιθανό έλεγχο από τους τουρ οπερέιτορ όσον αφορά τα πιστοποιητικά υγείας των ταξιδιωτών τους, ώστε να διασφαλίζεται ένα επίπεδο ασφάλειας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου προέκρινε τον έλεγχο της υγείας των ταξιδιωτών έως 72 ώρες πριν το ταξίδι.

Πηγή: FedHATTA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος