Χ. Στυλιανίδης στο Πρώτο: Μπαίνουμε σε δάση που είχαν να καθαριστούν 30, 40 χρόνια- Φέραμε πάλι κοντά δασικές υπηρεσίες και πυροσβέστες (audio)

«Δεν πιστεύω στα δράματα, πιστεύω στην ψυχραιμία, στην σύνεση και στην σωστή δουλειά της πρόληψης, της προετοιμασίας, της ετοιμότητας. Έτσι αντιμετωπίζονται οι κρίσεις και όχι με το να δραματοποιούνται τα γεγονότα. Όταν είναι δραματικά τα γεγονότα θα το πούμε. Δεν απειλήθηκαν σπίτια, ζωές, έγινε οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού προληπτικά» επισήμανε ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη για την μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία που ξέσπασε χθες.

Θέλοντας, είπε, να «κατεβάσει» τους όρους δραματοποίησης των γεγονότων, διευκρίνισε ότι αυτό που έγινε χθες δεν ήταν εκκενώσεις αλλά προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού. «Αυτή είναι η σωστή διατύπωση και αποτυπώνει ακριβώς τι κάναμε στο χωριό Βάλμη και σε δύο μικρούς οικισμούς των 10-15 σπιτιών, όχι γιατί απειλήθηκαν σπίτια ή ζωές, αλλά επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια άτομα μεγάλης ηλικίας να έχουν πνευμονολογικά προβλήματα με θέματα καπνού. Αποφασίστηκε με την συνεργασία των τοπικών αρχών να γίνει αυτή η οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού και μάλιστα άνθρωποι νέας ηλικίας έμειναν και βοηθούσαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις μέχρι το βράδυ» ανέφερε ο Υπουργός.

Δύσκολη νύχτα χαρακτήρισε την χθεσινή ο κ. Στυλιανίδης, για την ηγεσία του Υπουργείου και της Πυροσβεστικής, λόγω του μετώπου που ξεκίνησε χθες στις 4 το απόγευμα, σε μια γνωστή περιοχή, σημείωσε, για πυρκαγιές. «Είναι η περιοχή που είχε δώσει και την μεγάλη πυρκαγιά του 2007 που κατέκαψε την μισή Πελοπόννησο τότε. Ευτυχώς με μια μεγάλη μάχη που δόθηκε από χθες, με πολλά εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις και βοήθεια από δασικές υπηρεσίες, τώρα είναι οριοθετημένη η πυρκαγιά. Υπάρχουν μικρές εστίες, εκεί συνεχίζουν να επιχειρούν επίγειες δυνάμεις που έχουν έρθει και από άλλες περιοχές της Ελλάδας και εναέρια μέσα έτσι ώστε να μην δώσουμε περιθώριο για αναζωπυρώσεις γιατί μετά το μεσημέρι θα έχουμε πάλι πολύ δυνατούς ανέμους στην περιοχή και η σχετική υγρασία παραμένει χαμηλή» προσέθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

«Δεν υπάρχει άνθρωπος που διαχειρίζεται κρίσεις και ζει με βεβαιότητες. Ή είναι επικίνδυνα αφελής ή είναι ανόητος. Οι πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο δεν αντιμετωπίζονται ούτε με πανηγυρισμούς ούτε με δράματα. Σύνεση και σεμνότητα.  Δεν μπορείς να μην είσαι σεμνός απέναντι στην φύση. Όσο προετοιμασμένος και να είσαι όσα μέσα και να έχεις, αν δεν είσαι σεμνός θα σε εκδικηθεί σαφώς»  τόνισε ο κ Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι είναι δύσκολο το καλοκαίρι. «Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι παρούσα, ειδικά στο hot spot της ανατολικής Μεσογείου. Σήμερα η σχετική υγρασία στην Αττική είναι κάτω από 17%. Οι συνθήκες, σε κάποια σημεία με 8 μποφόρ, είναι πάρα πολύ επικίνδυνες. Γι΄ αυτό συνεχίζουμε με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας 4 και είναι όλοι σε επαγρύπνηση ακριβώς για να προλάβουμε» επισήμανε.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα προεγκατάστασης ξένων πυροσβεστών

Με την ανάληψη του Υπουργείου και εξαιτίας της εμπειρίας που είχε αποκτήσει ως Επίτροπος της Ε.Ε., ο κ. Στυλιανίδης ήξερε, σημείωσε, ότι είναι μείζον θέμα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας να βρεθούν πρακτικοί τρόποι να αναδειχθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. «Εξαιτίας του ότι είχαμε πέρσι εδώ στην Ελλάδα μια σημαντική συνεισφορά ευρωπαίων πυροσβεστών, οι Ρουμάνοι είχαν δράσει στην Εύβοια, οι Γάλλοι στην Πελοπόννησο, μέσα από συζητήσεις και με την προτροπή του Πρωθυπουργού πήγα στις Βρυξέλλες και ζήτησα να δημιουργηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το Pre-positioning Pilot Project, ένα πρόγραμμα προεγκατάστασης. Ανακαλύψαμε ότι από την στιγμή που ένα κράτος-μέλος ζητά βοήθεια χρειάζεται ένας σημαντικός χρόνος μέχρι να φτάσει η βοήθεια αυτή. Αυτό θέλαμε να το μηδενίσουμε και αυτό γίνεται με την προεγκατάσταση. Αυτό το καλοκαίρι, Ιούλιο και Αύγουστο θα έχουμε εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες, Ρουμάνοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Βούλγαροι, Φινλανδοί και Νορβηγοί. Αυτές είναι οι έξι χώρες που έχουν αποδεχτεί να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται πλήρως από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα για να δούμε αν θα το συνεχίσουμε και σε συνθήκες χειμώνα αλλά και τις επόμενες χρονιές. Ήρθαν οι πυροσβέστες εδώ, έχουν εγκατασταθεί, δεν θα δράσουν ποτέ από μόνοι τους, θα είναι πάντα στις ομάδες των δικών μας πυροσβεστών, οι οποίοι έχουν εξαιρετική πείρα» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Αναφερόμενος στο νέο δόγμα που αναπτύχθηκε με την συγκρότηση του υπουργείου, εξήγησε πως αυτό οδηγεί σε περισσότερη πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα και ανθεκτικότητα παρά σε καταστολή. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται χρόνος. Δηλαδή, πρέπει να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο δεκαετίας για να μπορέσει η χώρα να αλλάξει πλήρως το πώς δουλεύει στις φυσικές καταστροφές επί του πεδίου. Είναι και πολύ ταλαιπωρημένη η Ελλάδα μας λόγω του ότι πέρασε τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και δεν είχαν διαμορφωθεί πολιτικές προληπτικές. Π.χ. φέτος, διαθέτουμε περίπου 120 εκατ. ευρώ για καθαρισμούς δασών, αντιπυρικές ζώνες, διάνοιξη δασικών δρόμων. Αυτό δεν γινόταν για πάρα πολλά χρόνια, μπαίνουμε σε δάση που είχαν να καθαριστούν 30-40 χρόνια. Αυτό ξεκίνησε με την συνεργασία του Υπ. Περιβάλλοντος και θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον Γιώργο Αμυρά και τις δασικές υπηρεσίες, καταφέραμε και μετά από 25 χρόνια φέραμε πάλι κοντά δασικές υπηρεσίες και πυροσβέστες που για διάφορους λόγους είχαν απομακρυνθεί και αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα. Αυτοί είναι οι βασικοί εμπλεκόμενοι σε μια πυρκαγιά, έγινε και αυτό, βελτιώνεται η κατάσταση. Είμαστε σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, υπάρχει ένα θέμα που είναι από τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης, η λεγόμενη επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι να καθαριστούν τα ρέματα ανεξαρτήτως αρμοδιοτήτων» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Είχαμε, έχουμε και θα έχουμε πολλές πυρκαγιές., κατέληξε ο ίδιος. Κάθε μέρα έχουμε γύρω στις 60 πυρκαγιές επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως «η ουσία είναι ότι προετοιμαζόμαστε, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν μέσα σε συνθήκες μιας χώρας που πέρασε μια τέτοια κρίση και δεν είχε δώσει την σημασία που έπρεπε στην πρόληψη και την ετοιμότητα». «Αλλάζουν τα πράγματα, βελτιώνονται, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι οι καιρικές συνθήκες και ποια συμβάντα θα συμβούν, η ανθρώπινη αμέλεια φτάνει στο 95,6% των περιπτώσεων. Είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτούμε. Προσωπικά θέλω να δω μεγαλύτερες ποινές στην ανθρώπινη αμέλεια γιατί πρέπει να στείλουμε το μήνυμα. Από τις τόσες πυρκαγιές που έχουμε κάθε μέρα, οι πλείστες είναι από ανθρώπινη αμέλεια» συμπλήρωσε.

Περιγράφοντας την θέση του, ο κ. Στυλιανίδης την χαρακτήρισε «ναρκοπέδιο». «Γι΄αυτό αποφάσισα και ήρθα. Δίχως να έχω καμία πρόθεση να κάνω πολιτική καριέρα στην Ελλάδα, ήρθα με στόχο μια αποστολή. Με κάλεσε ο Πρωθυπουργός, ήρθα για να βοηθήσω για ένα χρονικό διάστημα με ό,τι ξέρω και να μπει σε μια σωστή κατεύθυνση το όλο σύστημα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος