Χ. Κεφαλίδου στο Πρώτο: Τραύμα στην ελληνική κοινωνία η 5η Ιουλίου- Εύχομαι να έχουμε αφήσει πίσω την τοξικότητα και τον διχασμό (audio)

«Έχει μείνει ως τραύμα στην ελληνική κοινωνία η 5η Ιουλίου του 2015» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο να τίθεται σε δημοψήφισμα ένα τέτοιο τεχνοκρατικό, με πάρα πολύ μεγάλη λεπτομέρεια και νομικά επιχειρήματα ιδιαίτερα δύσκολα, κείμενο. Επειδή ήμουν μέλος του κοινοβουλίου τότε, τα οικονομοτεχνικά αυτά κείμενα χρειάστηκε να μας τα εξηγήσουν άνθρωποι με πολύ εξειδικευμένες γνώσεις» επισήμανε η ίδια, σημειώνοντας ότι ο καθένας ψήφιζε για ό,τι πίστευε πως αφορά η ερώτηση. «Και η ερώτηση ήταν στο περίπου και η απάντηση στο περίπου. Όλο αυτό ντύθηκε με έναν μεγάλο διχασμό, με μία κοινωνία που βγήκε πιο κυνική, πιο τραυματισμένη και προβληματισμένη, ελπίζω και εύχομαι με μεγαλύτερη ωριμότητα, όπως το ίδιο ελπίζω και για το πολιτικό μας σύστημα. Γιατί δεν θα ξεχάσω αυτόν τον διαχωρισμό, δειλοί όσοι ψηφίζουν το «όχι» και νέοι και περήφανοι όσοι ψηφίζουν το «ναι», με ηθικό πλεονέκτημα και όλα αυτά τα οποία ως χάρτινος πύργος κατέρρευσαν την επόμενη ημέρα της περίφημης κωλοτούμπας. Και δεν θα ξεχάσουμε τις φοβερές ατάκες του κ. Βαρουφάκη, «ουάου» και «αγάπη μου κλείσαμε τις τράπεζες». Αυτές έχουν μείνει στην συνείδηση των ελλήνων πολιτών και έχουν γράψει, περικλείοντας σε αυτές τις φράσεις μια ολόκληρη εποχή. Εύχομαι μόνο να μας μείνει κάτι από όλο αυτό και να έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή της τοξικότητας, του διχασμού κοιτώντας πια την Ελλάδα από δω και στο εξής» συμπλήρωσε η κ. Κεφαλίδου.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε «το δημοψήφισμα ως εργαλείο άσκησης δημοκρατίας κακοποιήθηκε βάναυσα». «Γι’ αυτό και με πολύ δισταγμό κάθε φορά που μπαίνει ένα τέτοιο θέμα, οι πολίτες το αντιμετωπίζουν πάλι με δεύτερες σκέψεις. Αυτό είναι ένα κατάλοιπο αυτής της τραυματικής εμπειρίας και της διαχείρισης που έγινε το 2015» κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά στην παιδεία και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κ. Κεφαλίδου, υποστήριξε ότι «η κακοδαιμονία μας ξεκινάει από το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίσαμε με γενναιότητα το άρθρο 16». Αποτέλεσμα, πρόσθεσε, είναι να έχουμε αυτή την στιγμή ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο «υποχρηματοδοτείται, είναι υποστελεχωμένο και δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα στο να έχουμε την ποιότητα που θέλουμε στις σπουδές των παιδιών και από την άλλη έχουμε έναν ιδιωτικό χώρο πανεπιστημίων, κολεγίων που λειτουργούν τελείως ανεξέλεγκτα, χωρίς κανένα πλαίσιο, καμία υποχρέωση, καμία εποπτεία για την ποιότητα των πτυχίων που παραδίδει». Αποδίδοντας σε ατολμία του πολιτικού μας συστήματος, όσα ανέφερε παραπάνω, η κ. Κεφαλίδου υπογράμμισε «αν θέλουμε να προσφέρουμε στους νέους μας ένα δυνατό πτυχίο που να τους δίνει εφόδια είτε για να μείνουν στην Ελλάδα είτε για να φύγουν στο εξωτερικό, πρέπει να ξανακοιτάξουμε με γενναιότητα αυτό το κομμάτι του Συντάγματός μας» και πρόσθεσε ότι η πραγματικότητα έχει αλλάξει, έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα με πολλές στρεβλώσεις. «Εκεί, δεν γίνεται να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το πρόβλημα. Εμείς θεωρούμε ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνυπάρχει με τον δημόσιο τομέα. Βεβαίως, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να υπάρχει ένα ποιοτικό, ισχυρό, δημόσιο πανεπιστήμιο. Σήμερα κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οπότε τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων στην βουλή για ένα νομοσχέδιο που έχει συζητηθεί πάρα πολύ επικοινωνιακά αλλά έχει και πάρα πολλά θέματα» επισήμανε.

Σε σχέση με τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, τόνισε «επειδή και ο πρωθυπουργός το είπε πολλές φορές, είναι ένα σημείο στο οποίο θα κριθεί και η αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης, το αν δηλαδή ανεξάρτητα από το εάν το πολιτικό timing είναι καλύτερο για το εκλογικό αποτέλεσμα, εάν τηρεί μια θέση αρχής». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμο όποτε και αν γίνουν εκλογές. «Τώρα έχουμε την μεγάλη πρόκληση να ολοκληρώσουμε και το πρόγραμμά μας, το οποίο αυτή την στιγμή επιμελείται ο Νίκος Χριστοδουλάκης με μια ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων» ανέφερε η κ. Κεφαλίδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος