Αύξηση 3,4% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο – Κατά 132% ήδη οι ανατιμήσεις

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός, τον Οκτώβριο. Ειδικότερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 3,4% τον περασμένο μήνα από 2,2% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για αύξηση του δείκτη σε ετήσια βάση δηλαδή σε σύγκριση με το ποσοστό του αντίστοιχου μήνα πέρυσι. Αιχμή της ανόδου είναι η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο (+132%), του πετρελαίου θέρμανσης (45,9%), του ρεύματος (18,9%), των καυσίμων – λιπαντικών (22,3%), του ελαιόλαδου (22,1%), του αρνιού και κατσικιού (16,3%), των νωπών λαχανικών (9,3%) , των αεροπορικών εισιτηρίων (30%) και των ξενοδοχείων (10%).

Διψήφια άνοδο είχαν επίσης βασικά είδη όπως το ελαιόλαδο, το αρνί και το κατσίκι αλλά και οι τουριστικές υπηρεσίες (ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία).

Η σύγκριση για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης γίνεται με τις τιμές που ίσχυαν τον περασμένο Απρίλιο. Μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης σε μηνιαία βάση και σε μία σειρά από τρόφιμα, όπως τις πατάτες (6,1%), τα ζυμαρικά (3,9%) και τα πουλερικά (3,3%), ενώ η αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων ήταν 23,6%.

Από την άλλη πλευρά, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν οι τιμές των νωπών φρούτων (6,3%), των νωπών λαχανικών (1,9%), των διατηρημένων λαχανικών (2,4%)

Την ίδια ώρα σε διεθνές επίπεδο νέα πτώση κατέγραψαν οι τιμές στο φυσικό αέριο καθώς συνεχίζεται ο εφοδιασμός της αγοράς από την Gazprom. Η τιμή για τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης στην Ολλανδία (TTF Gas Futures), που αποτελεί και δείκτη αναφορά για όλη την Ευρώπη, μειώθηκε πάνω από 10% μετά την αύξηση των ροών στους αγωγούς σήμερα τόσο αυτού που περνά από την Ουκρανία όσο και αυτού που περνά από την Πολωνία. Στις 9.30, η τιμή σημείωνε πτώση 7,7% στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Αμστερνταμ. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα η τιμή είχε σημειώσει ρεκόρ ανόδου πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα .

Μεταξύ Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου εφέτος, καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε:

  • Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (23,6%),
  • Πετρέλαιο θέρμανσης (21,3%),
  • Φυσικό αέριο 21,2%, Ηλεκτρισμό (18%),
  • Πατάτες (6,1%),
  • Ζυμαρικά (3,9%),
  • Πουλερικά (3,3%),
  •  Αλλαντικά (2,4%), Τυριά (2,3%),
  • Αυτοκίνητα καινούργια (2,2%),
  • Ελαιόλαδο (1,9%),
  • Καφέ- κακάο- τσάι (1,6%),
  • Ένδυση και υπόδηση (1,5%),
  • Ψωμί (1,1%),

Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε:

Οικιακές συσκευές και επισκευές, φρούτα νωπά (6,3%), Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (2,4%), Λαχανικά νωπά (1,9%), Ψάρια νωπά (1,7%), Χοιρινό (1,6%) και είδη ατομικής φροντίδας (1,5%).

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος