Αυξάνονται οι ασθενείς με άνοια στις ΗΠΑ – Ενας στους δέκα Αμερικανούς άνω των 65 ετών με διαταραχές μνήμης

Array

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνουν τα περιστατικά εξασθένησης της μνήμης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με νέα έρευνα, σχεδόν ο ένας στους δέκα Αμερικανούς (το 10%) άνω των 65 ετών έχει άνοια, ενώ πάνω από ένας στους πέντε (22%) έχει ήπια γνωστική εξασθένηση ή διαταραχή, η οποία σε μερικές περιπτώσεις αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της άνοιας. Αυτό προκύπτει από την πιο αντιπροσωπευτική δειγματοληπτική έρευνα σχετικά με την εξάπλωση της άνοιας/γνωστικής εξασθένησης που έχει γίνει στις ΗΠΑ εδώ και 20 χρόνια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευροψυχολογίας Τζένιφερ Μάνλι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας «JAMA Neurology», ανέλυσαν στοιχεία από αντιπροσωπευτικό εθνικό δείγμα 3.500 ατόμων στο πλαίσιο της ευρύτερης μελέτης «Health & Retirement»(Υγεία και Συνταξιοδότηση).

Πώς επηρεάζει η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι τόσο με άνοια όσο και με ήπια γνωστική εξασθένηση είναι πιθανότερο να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία (το 3% των ατόμων 65-69 ετών έχει άνοια, έναντι 35% μεταξύ των άνω των 90 ετών), να έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο (μεταξύ όσων δεν έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 13% έχει άνοια και το 30% γνωστική διαταραχή, έναντι 9% και 21% αντίστοιχα των πτυχιούχων κολεγίου ή πανεπιστημίου) και να είναι αφροαμερικανοί (το 15% έχει άνοια έναντι 9% των λευκών).

Αυξάνονται οι ασθενείς με άνοια στις ΗΠΑ – Ενας στους δέκα Αμερικανούς άνω των 65 ετών με διαταραχές μνήμης

Σύμφωνα με την έρευνα, άνδρες και γυναίκες έχουν παρόμοια ποσοστά άνοιας και γνωστικής εξασθένησης. Η άνοια (συχνότερη μορφή της οποίας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ) χαρακτηρίζεται από ολοένα μεγαλύτερες γνωστικές δυσκολίες και επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα ενός ανθρώπου να εκτελεί ανεξάρτητα τις καθημερινές ασχολίες του.

Η ήπια γνωστική εξασθένηση θεωρείται ενδιάμεσο ή μεταβατικό στάδιο μεταξύ φυσιολογικής γήρανσης και άνοιας, αλλά όποιος έχει τέτοια εξασθένηση, δεν πρόκειται κατ’ ανάγκη να εκδηλώσει άνοια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα περισσότερα από 55 εκατομμύρια ανθρώπων ζούνε με άνοια (8,1% γυναίκες και 5,4% άντρες άνω των 65 ετών). Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 78 εκατομμύρια έως 2030 και τα 139 εκατομμύρια έως το 2050.

Δείτε επίσης:

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος