Αυξάνεται ο παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων από τον Covid-19-Σε άτυπη καραντίνα η Ιταλία (video)

Ο παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός ξεπέρασε σήμερα το φράγμα των 4.000 νεκρών μετά τους 17 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν στην Κίνα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου, η οποία βασίζεται σε ανοικτές πηγές, επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, ως τις 03:00 σήμερα η επιδημία της ασθένειας COVID-19 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 4.011 ανθρώπους, ενώ ο SARS-CoV-2 είχε προσβάλει πάνω από 110.000 άλλους σε πάνω από εκατό χώρες και περιοχές.

Ο ακόμη προσωρινός απολογισμός της κατάρρευσης ξενοδοχείου το Σάββατο στην επαρχία Φουτζιάν της ανατολικής Κίνας αυξήθηκε σε 18 νεκρούς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Συνολικά 59 άνθρωποι είχαν ανασυρθεί από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου, στην περιοχή Λιτσένγκ της πόλης Κουανγκτζού, ως τις 06:50 σήμερα [τοπική ώρα]. Εξ αυτών, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος των 18, κατά τις αρχές.

Στην Κίνα οι αρχές, ανακοίνωσαν ότι δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης εκτός της περιοχής Χουμπέι και ότι 1.297 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έφθασε σήμερα το πρωί στην Γουχάν, τη μεγαλούπολη που μετατράπηκε στην εστία της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός, στην πρώτη του επίσκεψη αφότου ξέσπασε η κρίση.

Οι αρχές στην Χουμπέι, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θέτουν σε εφαρμογή σύστημα βασισμένο σε εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της, βάσει του οποίου κάθε πολίτης θα λαμβάνει «κωδικό κατάστασης υγείας» με τον οποίο θα μπορεί να ταξιδεύει, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης της ομαλότητας. Ακόμη η Κίνα φέρεται να έκλεισε σήμερα όλα τα προσωρινά νοσοκομεία που είχαν ανοίξει ειδικά για τα κρούσματα του κορονοϊού στην πόλη Γουχάν, σύμφωνα με μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Σαγκάης.

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ιταλία, με το σύνολο των 60 εκατ. πολιτών σε  άτυπη καραντίνα.

Κόκκινη Ζώνη ολόκληρη η Ιταλία, όπου το τελευταίο 24ωρο πέθαναν 97 άνθρωποι και σημειώθηκαν 1.797 νέα κρούσματα. Συνολικά  στη χώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν το φράγμα των 10.000 — χθες ανέρχονταν σε 9.172 — και οι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 έχουν πλέον φθάσει τους 463 μέχρι στιγμής.

Ακόμη σκληρότερα μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός  Τζουζέπε Κόντε. Θα επιτρέπονται μόνο οι μετακινήσεις που αφορούν την εργασία ή την υγεία.

Επιδρομή στα σούπερ μάρκετ της Ρώμης και της Νάπολης έκαναν το βράδυ οι Ιταλοί ανήσυχοι μετά την ανακοίνωση του προεδρικού διατάγματος, βάσει του οποίου από σήμερα Τρίτη απαγορεύονται σε όλη την Ιταλία οι μη απαραίτητες μετακινήσεις προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Ιταλία έως τις 8 Απριλίου ανακοίνωσε η Ryanair, ακολουθώντας την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να τεθεί ολόκληρη η γειτονική χώρα σε καραντίνα.

Μέτρα ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου από το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, θα εγκρίνει η ιταλική κυβέρνηση  δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας.

Η Ιταλίδα υφυπουργός οικονομικών Λάουρα Καστέλι ανακοίνωσε από ραδιοφωνική εκπομπή της δημόσιας τηλεόραση  ότι βάσει νέου πακέτου μέτρων που θα εγκριθεί, θα παγώσει η πληρωμή τραπεζικών δανείων και των φόρων. πρόσθεσε ότι λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί με τον κορονοϊό, θα σταματήσει προσωρινά και η καταβολή της αυτασφάλισης από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε ό,τι αφορά την βοήθεια των ασθενών, ο πάπας ζήτησε από τους καθολικούς ιερείς να δίνουν την κοινωνία κατ΄οίκον σε όσους ασθενείς βρίσκονται σε απομόνωση.

Στις καθολικές εκκλησίες της Ιταλίας οι λειτουργίες σταμάτησαν μέχρι τις 3 Απριλίου και δεν θα τελούνται θρησκευτικοί γάμοι και κηδείες.

Οι τίτλοι των ιταλικών εφημερίδων σήμερα είναι χαρακτηριστικοί της κατάστασης: «Η Ιταλία κλειστή», «Όλοι στο σπίτι», «Πλήρης προστασία», «Όλα κλειστά».

Μέχρι τις 3 Απριλίου, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.

Κλειστό παραμένει το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για 48 ώρες, μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονoϊού που αφορά επαγγελματία υγείας του νοσοκομείου. Στις εισόδους του ΓΝ Λευκωσίας υπάρχουν ταμπέλες που ενημερώνουν για τα μέτρα. Επίσης ειδικά συνεργεία προχωρούν σε απολύμανση των χώρων του νοσοκομείου.
Όλο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, πλην αυτού της καρδιοχειρουργικής κλινικής, βρίσκεται στις θέσεις του. Στο μεταξύ, εντός της ημέρας, εκτός απροόπτου, αναμένονται τα αποτελέσματα σε 152 δείγματα που λήφθηκαν από προσωπικό του ΓΝ Λευκωσίας που ήρθε σε επαφή με τον ιατρό που έχει νοσήσει με κοροναϊό.

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Λεωνίδας Φυλακτού, εκτελεστικός ιατρικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), τα αποτελέσματα θα βγαίνουν σταδιακά και θα ανακοινώνονται επίσημα από το υπουργείο Υγείας. Ανέφερε ότι και τα 152 αφορούν προσωπικό που εργάζεται με τον 64χρονο ιατρό. Εκτίμησε ότι τα πρώτα θα είναι έτοιμα εντός των επόμενων ωρών και ότι έως το τέλος της μέρας θα είναι έτοιμα και τα 152.

Ανέφερε επίσης πως είναι σε στενή επαφή με τα μέλη της δικοινοτικής επιτροπής υγείας και ότι ενημερώθηκε επίσημα το πρωί για το πρώτο κρούσμα στα κατεχόμενα. Υπενθυμίζεται ότι ο 64χρονος γιατρός ήρθε στην Κύπρο στις 3 Μαρτίου, από τη Βρετανία και χθες επικοινώνησε με ιατρικούς λειτουργούς ότι έχει κάποια συμπτώματα. Έπειτα από εξέταση επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικός στον ιό.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει ότι είναι απαράδεκτος ο οποιοσδήποτε διασυρμός ασθενή, που έτυχε να είναι επαγγελματίας υγείας, ο οποίος με επαγγελματική ευσυνειδησία και επιστημονική γνώση και αξιοπρέπεια ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή φροντίζοντας τους ασθενείς του, και διαβεβαιώνει ότι ο γιατρός είχε τηρήσει όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες.

Οι γονείς στην περιοχή της Μαδρίτης αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν το κλείσιμο των σχολείων που ξεκινά από αύριο και θα διαρκέσει για δύο εβδομάδες με την ελπίδα να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, ενώ οι αρχές προετοιμάζονται για καθημερινές απολυμάνσεις στο δίκτυο του υπόγειου σιδηροδρόμου.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ισπανία αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 17 και έχουν ανέλθει σε 782 στην περιοχή της πρωτεύουσας και σε περισσότερα από 1.200 σε όλη τη χώρα κατά την ίδια περίοδο. Είκοσι ένας άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Μαδρίτη από τον κοροναϊό, ανάμεσα στους περισσότερους από 30 σε εθνικό επίπεδο.

Η Αυστρία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να επιστρέψουν από την Ιταλία. “Στους Αυστριακούς ταξιδιώτες συστήνεται να επιστρέψουν στην Αυστρία”, αναφέρει στον ιστότοπό του σήμερα το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην Γαλλία από τον νέο ιό προσβλήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ, ο οποίος βρίσκεται σε «καλή κατάσταση», στο σπίτι του στο Παρίσι.

Στη Νότια Κορέα ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 54. Τα πρώτα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα σε Μογγολία και Παναμά.

Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος  Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κριθεί σκόπιμο να υποβληθεί σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Δύο κοινοβουλευτικοί με τους οποίους συναντήθηκε ο Τραμπ πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι τίθενται με δική τους πρωτοβουλία σε απομόνωση, διότι συμμετείχαν σε εκδήλωση στην οποία παρίστατο πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε κατόπιν πως έχει προσβληθεί από τον ιό.

Ο κορονοϊός χτύπησε και την κατασκευάστρια αεροσκαφών Boeing ανακοίνωσε ότι ένας από τους εργαζόμενους σε εργοστάσιό της κοντά στο Σιάτλ, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, επιβεβαιώθηκε πως έχει προσβληθεί. Ζητήθηκε από τους υπαλλήλους της που είχαν έλθει σε επαφή ή εργάζονταν μαζί με τον άνθρωπο που μολύνθηκε να τεθούν από μόνοι τους υπό περιορισμό.

Η Google αποφάσισε χθες Δευτέρα να περιορίσει τις επισκέψεις στα γραφεία της στη Σίλικον Βάλεϊ, το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας.

Στις ΗΠΑ περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, ενώ τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν υποκύψει, οι 17 από τους οποίους σε έναν οίκο ευγηρίας στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Στο μεταξύ οίκος ευγηρίας στο Σιάτλ ανακοίνωσε  ότι δεν διαθέτει κιτ για να κάνει τεστ στους 65 εργαζόμενούς του που εμφανίζουν συμπτώματα της ασθένειας covid-19 από την οποία έχουν πεθάνει τουλάχιστον 13 ένοικοι του ιδρύματος.

Αυτός ο οίκος ευγηρίας στο προάστιο Κέρκλαντ ευθύνεται για περισσότερους από τους μισούς θανάτους που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Στη Ρωσία η αρμόδια αρχή ασφάλειας των καταναλωτών συνέστησε σήμερα στους πολίτες να αποφεύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς τις ώρες αιχμής στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται κατά του νέου κορονοϊού.

Οι αρχές της Τυνησίας ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν όλες τις πτήσεις και τα δρομολόγια πλοίων και από και προς την Ιταλία, με μοναδική εξαίρεση ένα αεροπορικό δρομολόγιο προς και από τη Ρώμη, καθώς και ότι επισπεύδουν την έναρξη μιας περιόδου σχολικών διακοπών για την Πέμπτη αντί της προσεχούς Δευτέρας. Επιβεβαιώθηκαν  άλλα τρία κρούσματα του κορονοϊού, αυξάνοντας το σύνολο σε πέντε στη χώρα. Τα τρία κρούσματα μόλυνσης είναι άνθρωποι που επέστρεψαν πρόσφατα στην τυνησιακή επικράτεια από την Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός του Μαρόκου Σάαντ Εντίν Ελ Οθμάνι γνωστοποίησε σήμερα ότι η χώρα του αναστέλλει όλα τα ταξίδια προς και από την Ιταλία μέχρι νεοτέρας εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Μέτρα και στην Αίγυπτο Με απόφαση του πρωθυπουργού, Μουστάφα Μαντμπούλι, η χώρα  αναβάλει τις πολυπληθείς εκδηλώσεις μέχρι νεωτέρας, χωρίς προς το παρόν να δοθούν λεπτομέρειες.  Το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου ανακοίνωσε την αναστολή όλων των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του με πολύ κόσμο.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέστειλε τις επισκέψεις σε φυλακές σε όλη τη χώρα για διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών, ξεκινώντας από σήμερα, για την ασφάλεια των πολιτών και των κρατουμένων.

Ο Λίβανος θρηνεί  τον πρώτο νεκρό από τον νέο κορονοϊό, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, προσθέτοντας ότι ο ασθενής βρισκόταν σε καραντίνα μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση απαγορεύει την είσοδο στο έδαφος του Λιβάνου προσώπων από τις πληγείσες περιοχές, με εξαίρεση τους πολίτες της χώρας, έχει ανακοινώσει το κλείσιμο των σχολείων και έχει προειδοποιήσει κατά των δημόσιων συγκεντρώσεων, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της covid-19 έφτασε αυτή την εβδομάδα τα 41.

Τον πρώτο θάνατο από τον κοροναϊό ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Μαρόκου στην Καζαμπλάνκα. Ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα να ανέρχεται στα τρία.

Στην Πολωνία ο πρόεδρος της Αντρέι Ντούντα ανακοίνωσε ότι δεν θα διοργανώσει μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού της επιδημίας του νέου κορονοϊού, που έχει μολύνει μέχρι στιγμής 17 ανθρώπους στη χώρα.Οι Πολωνοί καλούνται στις κάλπες τον Μάιο για τις προεδρικές εκλογές.

Στην Τσεχία θα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων-πλήν των πανεπιστημίων-από αύριο Τετάρτη και θα απαγορευθεί  η διοργάνωση εκδηλώσεων με περισσότερους από 100 ανθρώπους καθώς η κυβέρνηση εντείνει τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Στη χώρα έχουν καταγραφεί 40 κρούσματα.

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στην Τουρκία, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

«Η Ευρώπη άργησε πολύ να πάρει μέτρα και εξακολουθεί να είναι υπερβολικά αργή», δήλωσε ο Κοτζά. «Είναι πολύ πιθανό το ξέσπασμα αυτό να είναι τώρα στην Τουρκία. Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα αυτού του ιού», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε σήμερα το κλείσιμο για δύο εβδομάδες όλων των νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων της χώρας, ως προληπτικό μέτρο αποτροπής της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Στην απομόνωση και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Davide Sassoli  ο οποίος επέλεξε  προληπτικά  να μείνει  στο σπίτι του στις Βρυξέλλες  μετά από ταξίδι που έκανε στην Ιταλία. Το ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε τη Δευτέρα  να περιορίσει τις μηνιαίες  συνεδριάσεις  καθώς υπάρχει ανησυχία  για την συνάθροιση εκατοντάδων  εμπειρογνωμόνων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαδώσουν τον κορονοϊό. Επίσης ακυρώθηκε η προγραμματισμένη σύνοδος της ολομέλειας  στα Στρασβούργο  της Γαλλίας.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με τη σειρά της επιβεβαίωσε ότι ένας εργαζόμενος της διαγνώστηκε με κορονοϊό και ότι περίπου 100 συνάδελφοί του, οι οποίοι εργάζονταν σε κοντινή απόσταση μαζί του, για προληπτικούς λόγους θα εργάζονται προσωρινά από το σπίτι τους.

Η επιδημία του νέου κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει απώλειες ύψους μεταξύ 1 τρισεκ. και 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, για φέτος, εκτιμούν οικονομολόγοι του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΑFP, Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος