Αυτή είναι η πρώτη χώρα με επίσημο νόμισμα το Bitcoin- «Τυχοδιωκτική κίνηση» λέει στο Πρώτο ο καθηγητής Μ. Γκλεζάκος (audio)

«Τυχοδιωκτική κίνηση από έναν λαϊκιστή πρωθυπουργό» χαρακτήρισε την απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθετεί το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα, μαζί με το αμερικανικό δολάριο, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Γεώπολις» με τον Δημήτρη Φαναριώτη.

Όπως εξήγησε, το Bitcoin δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νόμισμα από καμία χώρα, διότι «ένα νόμισμα πρέπει να έχει αντιστοιχία με τη συγκεκριμένη οικονομία, η ποσότητά του να είναι ανάλογη με το ΑΕΠ και να ακολουθεί την πορεία της Οικονομίας. Βλέπουμε σε πολλές χώρες να γίνεται υποτίμηση του νομίσματος όταν η Οικονομία δεν πάει καλά. Τα επιτόκια πρέπει να είναι αντίστοιχα με τον πληθωρισμό, ο οποίος με τη σειρά του είναι αντίστοιχος με τις ισοτιμίες του νομίσματος».

«Όλα αυτά λείπουν από το Bitcoin, η τιμή του οποίου προσδιορίζεται εξωγενώς, όχι από την κάθε Οικονομία, και επομένως ως νόμισμα θα δημιουργήσει άπειρα προβλήματα. Από το να μην μπορεί να ρυθμίσει την οικονομία της συγκεκριμένης χώρας, μέχρι να την εγκλωβίσει σε έναν αποπληθωρισμό».

 

«Άρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως νόμισμα. Μπορεί βεβαίως να λειτουργήσει για να κρύψει κυρίως παράνομες συναλλαγές, δηλαδή τα έσοδα από εγκληματικές ενέργειες και δραστηριότητες. Το Ελ Σαλβαδόρ δεν είναι και χώρα με πλήρη νομιμότητα και άρα αυτό ίσως διευκολύνει τα πράγματα», τόνισε ο κ. Γκλεζάκος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών, το Bitcoin είναι ένα νόμισμα που παράγεται ψηφιακά, δηλαδή μέσα από υπολογιστές με συγκεκριμένα προγράμματα και «εκ κατασκευής, όσο προχωρεί η κατασκευή νέων μονάδων, γίνεται δυσκολότερη η παραγωγή των επόμενων».

Ζήτησε από τους επενδυτές να προσέξουν το γεγονός ότι το Bitcoin προσδιορίζεται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και έχει τεράστιες διακυμάνσεις, και να μη μένουν μόνο στο γεγονός ότι «κάποτε κόστιζε 1.000 δολάρια και μετά η αξία του εκτοξεύτηκε στις 64.000».

«Οι τιμές του δεν εξελίσσονται ελεύθερα και αθώα. Δίνουμε τα χρήματά μας που είναι υπαρκτά, σε κάτι που δεν είναι υπαρκτό», προειδοποίησε.

Ο κ. Γκλεζάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση, καθώς  για να παραχθεί το Bitcoin, καταναλώνεται τεράστια υπολογιστική ισχύς. «Ξοδεύεται ένας πολύτιμος πόρος που είναι το ρεύμα και αυτό ρυπαίνει τον πλανήτη. Το ρεύμα που απαιτείται για την παραγωγή του, είναι πάνω από το 50% του ρεύματος που καταναλώνεται παγκοσμίως για όλες τις βάσεις δεδομένων. Είναι τεράστια η ποσότητα», υπογράμμισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το 70% της παραγωγής του Bitcoin γίνεται στην Κίνα, σε μια περιοχή όπου χρησιμοποιείται ο άνθρακας για καύσιμο, ενώ η δεύτερη σε ρύπανση χώρα στον κόσμο είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι και στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε παραγωγή Bitcoin.

«Δηλαδή οι δυο χώρες που ρυπαίνουν πιο πολύ το περιβάλλον, παράγουν και το Bitcoin», πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος