Κρυπτονομίσματα: Θα μπει “τάξη” στο “χάος” ;

H εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ελλάδα και τον Κόσμο» εισήλθε -για άλλη μια φορά- στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Την φορά αυτή το κύριο θέμα ήταν η εξέταση του ρυθμιστικού πλαισίου που υπάρχει, που απουσιάζει ή το οποίο κυοφορείται από κράτη και κεντρικές τράπεζες για τον έλεγχο της νέας οικονομικής πραγματικότητας που έχουν δημιουργήσει τα κρυπτονομίσματα, εκ των οποίων το Bitcoin, αν και το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση, είναι μόνον ένα από τα περίπου 9.000 που ήδη υπάρχουν!

Υφίστανται δύο κατηγορίες αναλυτών και επενδυτών που παρομοιάζουν τα κρυπτονομίσματα με το χρυσό : Οι επικριτές τους, οι οποίοι θεωρούν πως έχουν τα ίδια ή και ακόμη μεγαλύτερα κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά με το πολύτιμο μέταλλο, μια και η αξία τους βασίζεται αποκλειστικά σε μια πεποίθηση.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, που σημειώνει ότι το bitcoin μοιάζει κάπως με τον χρυσό, όχι από πλευράς ασφάλειας, αλλά από την άποψη ότι αποτελεί περισσότερο όχημα για κερδοσκοπία παρά για συναλλαγές.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων θεωρούν, αντιθέτως, πως το Bitcoin και τα κυριότερα από τα υπόλοιπα παρέχουν την ασφάλεια των πολύτιμων μετάλλων σε μια οικονομία όπου οι Κεντρικές Τράπεζες, όποτε υπάρχει μια κρίση, τυπώνουν ασύστολα χρήμα, χωρίς συγκεκριμένο όριο.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η τυχόν κατάργηση του εκδοτικού προνομίου των κρατών/κεντρικών τραπεζών θα σημάνει μεγάλες αλλαγές για την κρατική κυριαρχία και εν μέρει τη λειτουργία της οικονομίας, τουλάχιστον όπως την ξέρουμε από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Κι αυτό γιατί μια τέτοια αποκέντρωση του χρήματος θα έρθει να επηρεάσει τη σχεδόν «θρησκευτική πίστη» των ανθρώπων για τα κλασσικά νομίσματα και, κατά συνέπεια, να αποδυναμώσει τον ρόλο των κρατικών και τραπεζικών αρχών σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του χρήματος.

Επιπλέον, εκτός από μεμονωμένες πρωτοβουλίες που έχουν υπάρξει για τη δημιουργία και εν συνεχεία «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων, με το αντικείμενο σκοπεύουν να ασχοληθούν πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως η Facebook που σχεδιάζει το Libra, ενώ μια χώρα όπως το Ελ Σαλβαδόρ εξήγγειλε την επίσημη χρήση του Βitcoin στην οικονομία του.

Εν όψει τέτοιων εξελίξεων κράτη και οργανισμοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες αφενός για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και της χρήσης κρυπτονομισμάτων και αφετέρου για την έκδοση επίσημων «ψηφιακών νομισμάτων», όπως σχεδιάζει να κάνει η ευρωζώνη με τη δημιουργία ενός «ψηφιακού ευρώ».

Όμως σε τι θα διαφέρουν τέτοια «επίσημα» ψηφιακά νομίσματα από τα κρυπτονομίσματα, αλλά και από τις άυλες/ψηφιακές συναλλαγές που κάνουμε ολοένα και περισσότερο με τα κλασσικά νομίσματα;

Τα θέματα αυτά συζήτησε ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος με προσκεκλημένο τον Αθανάσιο Κολλιόπουλο, Πολ. Επιστήμονα, διδάσκοντα στο Πάντειο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και συγγραφέα του έργου «Κρατική Κυριαρχία και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση στην εποχή των Κρυπτονομισμάτων» (εκδ. Παπαζήση).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος