Αύριο η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε για την κρίση του κορονοϊού (video)

Συντονισμό, ενότητα και ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για υπέρβαση των διαφορών ζητά από τους ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εν όψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης κορυφής, με αντικείμενο τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την κρίση του κορωνοϊού.

Δύο χάρτες πορείας προτείνουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τους ηγέτες, ως πλαίσια αρχών αφ΄ενός για την συντονισμένη άρση των περιορισμών και αφ΄ετέρου για την οικονομική ανάκαμψη. Οι ηγέτες θα πρέπει να εγκρίνουν τα τρία δίχτυα ασφαλείας που πρότεινε το Eurogroup, για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και για την προστασία της απασχόλησης, με δανειοδοτήσεις συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ, ώστε αυτά τα ποσά να είναι διαθέσιμα έως την 1η Ιουνίου.

Όπως επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ, στην ολοκληρωμένη οικονομική απάντηση στην κρίση, περιλαμβάνεται και ένα τέταρτο στοιχείο, η ιδέα “ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης“, που δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί και καλεί τους ηγέτες να αναθέσουν στην Κομισιόν να λύσει τις ακριβείς ανάγκες, ώστε να υποβάλει με τη σειρά της μια πρόταση, η οποία να είναι ανάλογη με την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.

Η τηλεδιάσκεψη ξεκινά αύριο στις 16:00 ώρα Ελλάδας, θα μετέχουν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Σεντένο, ωστόσο οι προσδοκίες είναι μάλλον περιορισμένες για μια καταληκτική απάντηση, αναφορικά κυρίως με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη χρηματοδότησή του και η διασύνδεση αυτού του ταμείου με τον πολυετή Κοινοτικό Προϋπολογισμό είναι ακόμη ασαφής. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως η πρόταση του Σαρλ Μισέλ, αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τις πιέσεις για την έκδοση τίτλων αμοιβαιοποίησης χρέους (ευρωομόλογο), αυτό που ζητούν Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα. Οι διαφωνίες των ηγετών εστιάζουν ακόμη και στον τρόπο διάθεσης των απαιτούμενων χρημάτων, εαν δηλ. θα είναι δάνεια, επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις υπό όρους.
“Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί από τον Προυπολογισμό της Ε.Ε” έλεγε χθες στην Ευρωβουλή ο Πορτογάλος Πρόεδρος της Ευρωζώνης Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κράτη που ζητούν κοινή έκδοση χρέους για την χρηματοδοτησή του αλλά προκύπτει και το ερώτημα πως θα ξοδευτούν καλύτερα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν.

Πηγή ΕΡΤ

Ανταπόκριση Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος